czy okragle halogeny pasuja do.... |
Autor |
Wiadomość |
marcino16252
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi colt 1.3 2001r
|
Wysłany: 05-12-2008, 19:04 czy okragle halogeny pasuja do....
|
|
|
posiadam colta 1.3 z 2001 roku,jest on po liftingu czyli posiada okragle otwory na halogeny w zderzaku,gdy odkrecilem zaslepke jest ona mocowana na trzy sruby i praktycznie kazda ma inną glebokosc,chodzi mi oto czy jezeli kupie halogeny od modelu 2002 i wyzej roczniki ktore maja okragle halogeny to czy beda pasowaly?????? moze ma ktos jakas stronke z ktorej moge kupic nie orginalne halogeny(tańsze),ale pasujace do mojego modelu???? z gory dzieki za pomoc
 |
Ostatnio zmieniony przez 05-12-2008, 20:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2008, 19:53
|
|
|
Nie sądzę, by miało to jakieś znaczenie. Ważne, by halogeny były okrągłe oraz by były razem z ramkami montażowymi. Ramki te są montowane od wewnątrz zderzaka - stąd takie a nie inne rozmieszczenie otworów montażowych. Co do zakupu - nowy oryginał kosztuje 510 PLN/szt., a nowy zamiennik - 630 PLN/szt. Paranoja!
Używane lampy niestety bardzo ciężko dostać, a jeśli już się trafią, kosztują ok. 400 PLN/komplet. Mnie się udało "ustrzelić" takie cudo na Allegro - 380 PLN+ przesyłka. |
|
|
|
 |
marcino16252
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
TameR
Nowy Forumowicz COOKIES!!!

Auto: CARISMA 1.8GDI (DA2A)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-12-2008, 10:09
|
|
|
Teoretycznie to wszystko podejdzie....
Moim skromnym zdaniem i porównując te z aukcji do moich org. będzie kłopot z tym "ścięciem" wydaje mi się że przy montażu aby świeciły na wprost powstanie szpara między halo a zderzakiem.... co do mocowania moich halo są to takie powyginane blaszki/oprawka.. a te halo z aukcji wygląda na to że mocowania mają w swojej obudowie. Porobię fotki i wstawię ale tak dopiero c.a. 14:30 - 15:00 może pomogą... |
_________________ "Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here."
Colt CJ4A 1,6 16V '99 SportEd - Sprzedany ;-( |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2008, 10:53
|
|
|
Nie będą pasowały. To są światła przeciwmgielne od Colta CZ. |
|
|
|
 |
TameR
Nowy Forumowicz COOKIES!!!

Auto: CARISMA 1.8GDI (DA2A)
|
Wysłany: 06-12-2008, 19:21
|
|
|
To powyżej to mocowanie moich halo. Jak widać mam zerwane jedno z mocowań.... (zajmę się tym po zimie)
a to fotka od frontu... ładne akwarium |
|
|
|
 |
marcino16252
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-12-2008, 00:58
|
|
|
dzieki wielkie za pomoc i zdjecia,teraz przynajmniej mam obraz jak one maja wygladac,bo napoczatku myslalem ze nie potrzebuje zadnych oddzielnych mocowan do halogenow,ale cos mi sie wydaje,ze bede mial duzy problem z kupnem takich... |
|
|
|
 |
zibii [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2008, 17:02
|
|
|
Witaj!
Ja również mam Colta z 2001r. Gdy go kupowałem nie miał jednego reflektora przeciwmgielnego. Po przejżeniu allegro.pl znalazłem podobny firmy Wesem
reflektor
(koszt 35 zł) Jest pół cm mniejszy na średnicy, front ma wyoblony, a nie płaski jak orginał. Umocowałem go na płytce, a dopiero potem płytkę do zderzaka do orginalnych mocowań.(właściwie podoba mi się bardziej niż orginalny, na wiosnę chyba dokupie drugi, żeby były oby dwa równe). Światło jest nawet lepsze od orginału. U mnie wygląda to tak:
zdjecie 1
zdjecie 2
Jakość zdjęć może nie najlepsza, bo zdjęcie robinoe telefonem i robiło się szaro. |
|
|
|
 |
cactooz
Mitsumaniak -=Arek=-

Auto: CJ0 1,3 12V 1998
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 502 Skąd: Staszów
|
Wysłany: 07-12-2008, 18:14
|
|
|
Też jestem zainteresowany tematem, mógłbyś podrzucić fotkę, jak zamontowany jest ten halo, bez ori uchwytów? A już powoli zaczynałem się oswajać z myślą że zderzak zostanie z zaślepkami... |
_________________ CJ1A 4G13 -> ALFA ROMEO 156 1,9 JTD -> Laguna I phII -> Peugeot 406 Break FL
Kiedyś na pewno Galant. |
|
|
|
 |
marcino16252
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-12-2008, 18:41
|
|
|
ale nie musiales kupowac oddzielnie tej płytki?? rozumiem ze juz była w komplecie z halogenem... i czy jest to dokładnie ten halogen co na stronce wyżej??
ja nawet wykrecilem jedną zaślepke żeby miec na wzór przykupnie halogenow,ale i tak nic konkretnego nieznalazłem... i teraz jeżdże tylko z jedną,a że jest zimno to niechce mi sie kłaśc pod niego żeby ją przykręcic=) |
|
|
|
 |
zibii [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2008, 21:11
|
|
|
Ja sprawę rozwiązałem tak: na początku zmierzyłem średnicę otworu, potem poszukałem na allegro odpowiedniego reflektora (wybór padł na tego, bo jest zbliżony średnicą i ma nawet pionowe paski na kloszu). Następnie od strony wewnętrznej zderzaka zmierzylem rozstaw otworów mocowania halogenu i dorobiłem płytkę z blachy. (oczywiście trochę większą). Następnie naznaczyłem i wywierciłem otwory w płytce, aby pasowały do orginalnych zamocowań halogenu i zamocowałem ją. Od strony zewnetrznej zderzaka naznaczyłem na płytce otwór pod halogen, zdemontowałem płytkę, wyciąłem otwór, zamocowałem halogen na płytce i całość spowrotem przykręciłem do zderzaka. Mała uwaga: przed zamontowaniem halogenu na płytce płytkę od strony czołowej pomalowałem na kolor zderzaka, ażeby nie rzucalo sie w oczy. A że mam zderzak czarny, nie bylo z tym problemu. Tak więc myślę, że większego problemu z montażem nie ma. Fotek narazie nie mam, nie mam dostępu do kanału. K'woli pełnej jasności: płytkę dorobiłem sam, może być metalowa, może być plastikowa i jest to ten halogen, który jest na zdjęciu (w paski). Tu macie link do aukcji tego halogenu. |
|
|
|
 |
Kubot
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.3 GLX 98r
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Gru 2007 Posty: 48 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 08-12-2008, 18:13
|
|
|
Fajna sprawa z tymi halogenami ja szukam oryginałów juz od jakiegoś czasu na allegro bez większego skutku. Chyba sie na nie skusze Tylko podany link jest do halogenu widocznego na zdjęciu po prawej stronie a mowa jest o halogenie z lewej strony... Na firmowej stronie tez juz są niedostępne |
|
|
|
 |
zibii [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2008, 18:37
|
|
|
Sory jeśli narobiłem wszystkim apetytu, a halogeny zniknęły ze sprzedaży. Myślę, że można się skontaktować z producentem i spytać czy wznowi produkcję, bo napewno znalazło by się wielu chętnych. |
|
|
|
 |
cactooz
Mitsumaniak -=Arek=-

Auto: CJ0 1,3 12V 1998
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 502 Skąd: Staszów
|
|