Automatyczna skrzynia biegow - wady i zalety |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 18-05-2006, 09:30
|
|
|
Wg instrukcji do Galanta E3x automat w trasie spali mniej niż manual - inne przełożenie najwyższego biegu.
arturro napisał/a: | w to nie watpie podobnie moze byc z carisma, tylko trzeba wziac pod uwage ze samochod jezdzi ok 80% swego zycia w miescie i wtedy doceniamy przyjemnosc z jazdy automatem
w trasie imho zadnej nie ma taka jazda przyjemnosci, a wrecz czasem wku... |
no chyba, że masz tempomat, który automatycznie zredukuje przy jeździe pod górkę itp. - wtedy w trasie jest korzyść, bo prawa stopa sobie odpoczywa; przy nagłym wyprzedzaniu też się nie martwisz - tylko robisz FTF (foot to floor) |
Ostatnio zmieniony przez 18-05-2006, 11:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2006, 09:50
|
|
|
zeby miec tempomat nie trzeba miec automatu ale fakt faktem jest to extra bajerek. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 18-05-2006, 10:14
|
|
|
Darku, nie wiem jak Ty, ale ja w trasie jeżdże szybciej niż 70 km/h, a w górach tempomatu nie używam .... Powyżej 70 km/h górka musiałaby być naprawde poważna, żeby automat zredukował...
Ale po swoich rocznych doświadczeniach z ASB i manualem (jak wiecie na moim podwórku stoją oba obok siebie), napiszę z całą stanowczością..... manualna skrzynia jest dobra do wyścigów .......i to koniec jej zalet..... W trase nie chce mi sie jechać manualem, a w mieście automat jest niezastąpiony..... W trasie automat ma jedną wadę - ma wyższe obroty przy tej samej predkości, ale wyprzedzanie automatem......mmm czysta przyjemność a nie zastanawianie się redukować na 3 czy mam tyle miejsca, że wystarczy na 4...... A wcale słabym manualem nie jeżdżę |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 18-05-2006, 10:38
|
|
|
Bartek napisał/a: | Darku, nie wiem jak Ty, ale ja w trasie jeżdże szybciej niż 70 km/h |
ja też, ale nie mam automatu |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2006, 11:51
|
|
|
jedno jest pewne automatyczna skrzynia biegow jest jednym z cudowniejszych rzeczy w samochodzie. |
|
|
|
 |
ryso
Mitsumaniak ryso
Auto: Carisma 1,6 16v automat HB
|
Wysłany: 18-05-2006, 20:55
|
|
|
W pełni się zgadzam, automat jest super, jazda jest samą przyjemnością
Ps. wad nie widzę |
_________________ Carisma 1,6 GLX automat 95r,HB. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 18-05-2006, 20:59
|
|
|
Ja widzę jedną - jak poszaleć na zakrętach to tylko z manualem ale sam uwielbiam jazdę automatem |
Just think...
. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2006, 21:17
|
|
|
moze jesli chodzi o konkretne wady to drazni mnie moment przelaczania z biegu D na R i odwrotnie, chodzi mi o ten moment namyslu skrzyni jesli trzeba zrobic szybki manewr np. przy zawracaniu gdy nie wyrobimy sie "na raz". |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 18-05-2006, 21:27
|
|
|
Nie powinno być tego zawahania Artur. Może to świadczyć o zużyciu skrzyni. Podjedź do Jacka niech on to obejrzy, wiem że to nie Mitsu ale akurat Jackie jako handlarz ma o tym pojęcie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 18-05-2006, 21:29
|
|
|
arturro napisał/a: | przy zawracaniu gdy nie wyrobimy sie "na raz". |
To fakt - troche to trwa.
Ja dalej podtrzymuje swoje zdanie - sportowy samochód- manual, Każdy inny - automat. A z tym jeżdzeniem w zakrętach - jest i plus automatu - ręce na kierownicy a prękość rośnie.
A co do sportowego w automacie - RS6 - nie można kupić w manualu a w automacie chodzi jak marzenie. W manualu pewnie gorzej by chodził. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 18-05-2006, 21:49
|
|
|
Karwoś napisał/a: | RS6 - nie można kupić w manualu |
bo audi nie dysponowalo taka skrzynia manualna ktora bylaby w stanie poradzic sobie z takim momentem i moca |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2006, 00:02
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Nie powinno być tego zawahania Artur. Może to świadczyć o zużyciu skrzyni. Podjedź do Jacka niech on to obejrzy, wiem że to nie Mitsu ale akurat Jackie jako handlarz ma o tym pojęcie. |
raczej nie jest to wina zuzycia (jedna ma 40tys, a druga 30tys) ten typ tak ma (automat).
nawet Jeremy narzekal na moment zawachania jak w jednym z odcinkow jezdzil slk po poligonie na ktorym do niego strzelali snajperzy. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 19-05-2006, 08:08
|
|
|
To prawda... automat potrzebuje chwili na przejscie z D na R i odwrotnie, co wynika z jego konstrukcji, dokładniej z działania sprzęgła lepkościowego od wstecznego biegu... Powiem więcej - dodanie gazu, zeby szybciej złapało sprzęgło jest najkrótszą drogą do serwisu skrzyni..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 19-05-2006, 11:33
|
|
|
Bartek, arturro, dla mnie po jeżdżenuiu Laguną V6 3,0 24V jest to dziwne bo pamiętam że tam tego nie odczułem , no ale człowiek się starzeje, pamięć nie ta a to było juz parę lat wstecz. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 19-05-2006, 13:58
|
|
|
W mojej Lagunie 2.0 RXE miałem automat AD4 i tak jak Hubert napisał zmiany z D na R nie były aż tak wyczuwalne, jednak potrzebna była chwila na zmianę (tak jak napisał Bartek wynika to z konstrukcji ) około 1 sekundy, więc może Hubert nie zwracałeś na to uwagi
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
|