Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJxA] Nie działają kierunkowskazy
Autor Wiadomość
Gerald84 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi CJO 98 1,3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-10-2008, 15:33   [CJxA] Nie działają kierunkowskazy

Witam,

Chciałem przedstawić mój problem ze wzgledu na to iż żaden ze mnie mechanik a tym bardziej elektryk na tomiast od kilku dni borykam się z pewnym problemem...

przestały mi działać kierunkowskazy...
Jeśli chodzi o bezpieczniki sa OK awaryjne też są ok wiec z tego wynika że przekaźnik też powinien być sprawny czy spodkał się ktoś z podobnym problemem albo pomógł by mi zdiagnozować w czym tkwi problem ?
Ostatnio zmieniony przez 11-10-2008, 16:28, w całości zmieniany 1 raz  

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 11-10-2008, 16:29   

Witaj na forum. W obecnej sytuacji obstawiałbym uszkodzenie przełącznika zespolonego pod kierownicą.

sledz84 
Nowy Forumowicz

Auto: colt 1,3 GL 75KM 96'
Wysłany: 11-10-2008, 17:02   

Możesz sprawdzić do bezpieczników dochodzi prąd, czyli czy przekaźnik w ogóle daje prąd do bezpieczników. Jeśli chcesz to zrobić, musisz odkręcić plastiki pod kierownicą żeby mieć swobodny dostęp do bezpieczników. Następnie odkręć skrzynkę bezpieczników, z tyłu znajdziesz kilka wtyczek. Ciebie interesuje ta na samej górze(chyba czarna), umieszczona poziomo. Przewody od kierunków są zielono jakieś tam i są ta dwa skrajne kable, po lewej stronie wtyczki patrząc na nią tak jak tkwi w skrzynce, jeden jest w górnej listwie drugi w dolnej. Nie pamiętam dokładnie który jest do której strony kierunkowskazów ale to na pewno te. Jak już je znajdziesz podepnij jeden przewód miernika do masy a drugi do jednego z tych przewodów i włącz kierunek. Jeżeli prąd będzie sie pokazywał znaczy ze przekaźnik jest ok. Powodzenia:)

Gerald84 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-10-2008, 21:13   

Panowie dzięki za cenne rady...

Teraz mogę sprawdzić to jak fachoiwiec. Jak tylko zrobie miernikiem pomiary i usunę usterkę dam znać co było powodem mych zmartwień ;)

[ Dodano: 12-10-2008, 18:32 ]
Hmm powiem tak :P
Jest mi troche głupio poniewarz okazało się iż 2 bezpieczniki odpowiadały za kierunkowskazy jeden 25A i drugi 10A walnięty był ten 2 oczywiscie na który nie zwróciłem uwagi na tomiast zauważyłem coś niepokojącego prawy kierunek działa normalnie na tomiast lewy 2x szybciej domyślam się że zadługo nie podziała mi ten bezpiecznik dla tego zwracam sie z kolejną prośba co może powodować takie objawy?

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 13-10-2008, 21:36   

a tam gdzie swieci 2 razy szybciej wszystkie lampli swieca ???

nie wiem jak to nazwac dokladnie ale zawsze jak kierunki migaja szybciej to znaczy ze ktoraz z zarowek jest spalona lub jakies zwarcie ...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 14-10-2008, 00:42   

DjKwaku napisał/a:
nie wiem jak to nazwac dokladnie ale zawsze jak kierunki migaja szybciej to znaczy ze ktoraz z zarowek jest spalona lub jakies zwarcie ...
Dzieje się tak, ponieważ jak spalona jest jedna z żarówej to jest zbyt mały pobór prądu i szybko migają.

Gerald84 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-10-2008, 21:36   

Zgadza się spaloną miałem żarówkę w tylnym migaczu. Teraz swiatła działają jak należy. A moje Problemy się rozwiązały Chciałem wszystkim aktywnym serdecznie podziękować za pomoc. :wink:

Odpowiedz do tematu