Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Silniczek spryskiwacza tylniej szyby
Autor Wiadomość
dylson
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2008, 14:01   Silniczek spryskiwacza tylniej szyby

Wiele osob sie mnie pyta czy nie posiadam takiego silniczka poniewaz ich nie dziala. Jak sie okazuje kupienie go w dobrym stanie nie jest proste bo psuje sie on na potege. Zrobilem wiec dzisiaj maly eksperyment i zalozylem silniczek spryskiwacza przedniej szyby w miejsce tylniego. Okazalo sie, ze napotkamy na dwa problemu. Pierwszy to minimalnie mniejsza dziura w zbiorniczku spryskiwacza. Mysle ze nawet bez powiekszania tej dziury by wszystko gralo bo silniczek wchodzi ale nie do samego konca. Jednak jest to plastik wiec nawet jesli zdecydujemy sie powiekszyc otwor nie bedzie z tym problemu. Drugi problem to inna kostka. Jednak z silniczka wystaja preciki w ktore mozna zalozyc wsowke wiec to tez nie problem. Wystraczy odciac stara kostke i zamontowac wsowki. Ponizej foto jak to wyglada.

Nie wiem czy byl wczesniej taki temat i czy sa dostepne jakies zamienniki tego silniczka dlatego zalozylem ten temat. Jak wiadomo silinczki spryskiwacza przedniej szyby wlasciwie sie nie psuja i kupienie takiego nie bedzie zadnym problemem. Ten bialy silniczek na zdjeciu to chyba oryginal do tylniej szyby.

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-10-2008, 22:03   

Najlepsze jest to, że czytałem tego posta jakiś czas temu. Myślałem sobie, że fajnie, że mnie takie "drobne" problemiki nie dotyczą. Cóż, silniczek od przednich spryskiwaczy do wymiany. :P

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 28-10-2008, 08:53   

Odświeżam temat jako poradę dla innych:
A więc Panowie sprawa jest znacznie prostsza niż się wydaje:

Przy sobotniej zmianie opon postanowiłem zbadać silniczek tylnej szyby który padł mi dwa tygodnie temu. Do zbiornika dostałem sie od strony zakole odkręcając (1 śrubę na klucz M10 od dołu zakola i 3 spinki plastikowe na krawędzi zakola).
Odchylamy zakole i mamy średni dostęp do zbiorniczka i dwóch pompek (lewa to przednie spryskiwacze, prawa tylny) podłączone są na inne wsuwki więc zamiana to raczej kiepski pomysł bo trzeba sie bawić w łączenie kabli.
Wiec wymontowałem spaloną pompkę (widać że wielokrotnie zalewana wodą i rozsadziło obudowę) a w uszczelkę wsadziłem korek po "winie" aby nalać płynu.
Mając zdemontowaną pompkę"WZÓR" wracając z pracy w poniedziałek zajechałem do sklepu "SKODA , DAEWOO itp" i mówię do sprzedawcy aby mi pokazał pompkę do spryskiwaczy od Lanosa.
Pierwszy rzut oka i stwierdzam że najważniejsza część czyli pobór płynu przez pompkę ze zbiornika ma tą samą średnicę co stara od Mitsu, dodatkowo widać że pompka jest niższa ale to nie jest problem.
I tu pierwsza miła wiadomość: Cena 16zł. :lol:
Wracam do domu i do pracy:
1. Odkręcam po raz kolejny zakole (10min), odchylam, i zakładam nową pompkę, pasuje na 90% bo niestety nie łapie się w mocowanie ale stwierdzam że pompka siedzi na tyle ciasno że nie trzeba jej mocować (ewentualnie nalać silikonu sanitarnego i napewno przyklei)
Pierwszy test: wszystko dział (więcej pompka jest cichsza od poprzedniczki) :mrgreen:
2. Ale jako inżynier ide dalej i zastanawiam sie dlaczego te pompki tak często padają (ze wskazaniem na tylną), sprawa jest w dwóch rzeczach .
2a. Jedna to inna konstrukcja góry pompki i inna wsuwka z kablami która nie ma uszczelnienia jak w przedniej i kapsel zamykający jest nieszczelny co powoduje wpływanie wody pod obudowę.
2b. Ale skąd się bierze woda? Odpowiedź jest bardzo prosta, obracające się koło chlapie na zakole i woda wpływa przez szpary w zakolu na pompki. Pada pomysł aby zrobić ala chlapacz który będzie ten dostęp zamykał ale nie na stałe aby było wietrzenie:
- Materiał
1. Czarna folia budowlana
2. Guma

Wybieram gumę, wycinam kawałek 25cm x 20cm , oczyszczam acetonem zakole od strony zbiorniczka (pompek) i oczyszczam gumę. Ze względu na szybkość reakcji nie mam żadnego kleju do gumy ani do plastiku ale jak to w domu mam SILIKON SANITARNY.
Smaruję silikonem gumę (pasek 20cm x2cm) i przyklejam do zakola.
Robiłem to wieczorem więc silikon do rana stwardniał na tyle że nie puści.

Guma świetnie maskuje nacięcia w zakolu i woda się nie będzie dostawać na pompki i problem z głowy.
Cała operacja trwała 1h i zrobiłem to bez zdejmowania koła.

Można z tego zrobić poradę do FAQ bo mam zdjęcia pompek itd. ale potrzebuje kogos kto to wstawi.

Powodzenia.

MotyF 
Forumowicz

Auto: cari 1,8 gdi Ls HB 98'
Wysłany: 28-10-2008, 18:49   

Ja potrzebuje zdjęć i myśle, że inni też kiedyś będą potrzebowali. Więc wrzuć jak możesz.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-10-2008, 13:31   

Ok. jak się wyrobię to zrobię jakiegoś PDF-a a chłopaki to wstawią

herflik95 
Forumowicz
Piotr

Auto: Skoda Octavia II 2.0 TDI
Wysłany: 29-10-2008, 13:54   

prześlij mi te foty na pw lub e-mail i je wstawie

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-10-2008, 14:28   

ok. tylko zrobię dokładny opis jac co i kiedy aby było dobre dla prostych ludzi :wink: i nadawało się do FAQ.
Postaram sie na jutro.

marcin84k 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1,6 16v 98r 100KM
Wysłany: 29-10-2008, 18:26   

a co z koncówka"?? bo z tego co widze to lanos ma inna,,,dwa zloncza ustawione w lini,, a w cari mam prostopadle,,,http://moto.allegro.pl/item465182250_nowa_pompka_spryskiwacza_daewoo_lanos_matiz_tacuma.html

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-10-2008, 13:41   

Od sprzedawcy dostałem inną pompkę niż ta z linku:
Moja miała dokładnie tak samo jak w Cari, nic nie trzeba przerabiać (biegunowość też się zgadza) tylko była 2cm. niższa ale jak się okazało to nie jest problem.
Mam zdjęcie opakowania i SN. pompki więc może będzie łatwiej się pytać.

Miałem dać materiał na dzisiaj ale nie dałem rady, będzie jutro.

enikar
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2008, 22:11   

Miałem ten sam problem.
Miałem rozbitego poloneza 1,6 GLI.
Silniczek spryskiwacza tylniej szyby z Poloneza idealnie pasował do Carismy.
W Polonezie był umieszczony w zbiorniku w kształcie worka który perfidnie rozciąłem aby nie uszkodzić uszczelki.Pasował idealnie,nawet kostka z przewodami jak by od tego samochodzika.Jedyne utrudnienie to demontaż całego zbiornika który wyjąłem na zewnątrz.Ale opłacało się działa.
Ostatnio zmieniony przez enikar 31-10-2008, 20:41, w całości zmieniany 1 raz  

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 31-10-2008, 10:22   

Student - prosimy o zdjęcie opakowania i numeru seryjnego tej pompki do Lanosa 8)

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-10-2008, 11:17   

Panowie dajcie 2godz. :rolleyes:
dzisiaj będą.

herflik95 
Forumowicz
Piotr

Auto: Skoda Octavia II 2.0 TDI
Wysłany: 31-10-2008, 14:42   

zdjęcia i opis zamieszczony w dziale FAQ - http://forum.mitsumaniaki...p=370131#370131

marcin84k 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1,6 16v 98r 100KM
Wysłany: 31-10-2008, 17:16   

Tomashi napisał/a:
Student - prosimy o zdjęcie opakowania i numeru seryjnego tej pompki do Lanosa 8)

to nie pompka od lanosa jest wlasciwa,.. wlasciwa jest od tico koszt okolo 24 zl (pasuje idealnie!!)u mnie temat wkońcu zamkniety,, pozdrawiam,,,

http://moto.allegro.pl/it...ra_polonez.html
Ostatnio zmieniony przez marcin84k 31-10-2008, 20:25, w całości zmieniany 1 raz  

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-10-2008, 18:04   

HERFLI95 wstawił opis. W FAQ wszystko lub praweie wszzsytko jest.
Ja w sklepie poprosiłem od Lanosa i dostałem pompke za 16zł.
Bynajmniej nie to jest ważne, ważne jest to że cała sprawa kosztuje ok 20zł. i 1godz.

Reszta na FAQ.

Powodzenia

Odpowiedz do tematu