GDI Carisma |
Autor |
Wiadomość |
kylo111 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2008, 19:18 GDI Carisma
|
|
|
Witam wszystkich Mitsumaniaków.
Co mam zrobić z tym Hydraulicznym kasatorem luzu zaworowego bo mi bardzo nasówa
dzwiękiem metalicznym.
wie ktoś ile kosztuje naprawa lub nowe częsci
Prosze o pomoc. |
|
|
|
 |
marcinos1979 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2008, 22:37
|
|
|
W ASO 4000 PLN, bo wymieniają wszystkie 16, gdyż nie wiadomo, który niedomaga. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 12-10-2008, 16:45
|
|
|
U Japaneze dużo taniej niż w ASO choć po prawdzie zamiast wymieniać można zacząć od zdemontowania i wymycia/wyczyszczenia/wypłukania szklanek. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 12-10-2008, 22:22
|
|
|
BYŁO mnóstwo razy Wystarczy trochę chęci i poczytać forum |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 13-10-2008, 22:15 Re: GDI Carisma
|
|
|
kylo111 napisał/a: | bo mi bardzo nasówa
dzwiękiem metalicznym.
wie ktoś ile kosztuje naprawa lub nowe częsci
Prosze o pomoc. |
nie koniecznie muszą to być popychacze hydrauliczne możliwe ze masz już wałek zjechany, przypadkiem nie wymieniałeś ostatnio oleju? |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 13-10-2008, 22:45
|
|
|
Nie wierze że w japońskim silniki wałek by tak szybko padł. JAk stuka co jakiś czas to na bank popychacze(zresztą każda GDI albo klepie albo klapała albo będzie klepać ) |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 13-10-2008, 23:56
|
|
|
co ma wymiana oleju do wałka ??? rasiak1980, |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Petros
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI LS 98'
|
Wysłany: 14-10-2008, 10:57
|
|
|
Morfi napisał/a: | co ma wymiana oleju do wałka ??? rasiak1980, |
Mnie się wydaje że Rasiakowi chodziło o MOTO DOCTORA który mógł być wlany wcześniej i wszystko chodziło cichutko. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

|
Wysłany: 17-10-2008, 18:13
|
|
|
kilka razy znajomi się nacięli na auta w których silniczek ładnie cichutko chodził.... do pierwszej wymiany oleju później okazywało się że były zalane jakimiś "wynalazkami" i sprzedawane "na ciepło" (dla tych co nie wiedza przychodzisz oglądać auto a silnik jeszcze nie zdążył wystygnąć) tak się robi, polerka karoserii, felgi wyczyszczone kwasem, silnik zalany gęstym minerałem, niedziałające czujniki zmostkowane, jakieś ceramizery w których zbawienne dla silnika działanie nie chce mi się jakoś wierzyć, dodatki do oleju, nie wspominając już o cofaniu licznika, wszystko po to aby auto ładnie wyglądało i chodziło w momencie sprzedaży, później są tego typu niespodzianki ze chce się dla auta lepiej zalewając go dobrym drogim olejem a tu okazuje się ze jest głośniej i gorzej, jedynie pewnym można być przebiegu i stanu silnika kupując całkowicie nowe auto, i odpowiednio o nie dbając jeżeli kupujemy używane nikt nam nie zagwarantuje ze ma przejechane 150 tys może równie dobrze mieć przejechane 400 tys a przy tym przebiegu już wałek i hydro popychacze maja prawo dostać po .... krzywkach, warto podjechać autem i wykonać testy oleju jakim auto jest zalane trwa to moment a jest to kopalnia informacji.
[ Dodano: 17-10-2008, 18:43 ]
właśnie zauważyłem że temat był już wałkowany zobaczcie co napisał lighthamer link podzielam jego opinie |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 17-10-2008, 19:34
|
|
|
Cytat: | jedynie pewnym można być przebiegu i stanu silnika kupując całkowicie nowe auto |
Nawet tego nie można być pewnym. Były afery gdzie dealerzy sprzedawali odpicowane używki jako nówki - chyba Skody to dotyczyło. A i czytałem o różnych naprawach, najczęściej blacharskich, jakie "nowe" auto zaliczyło po wypadkach w transporcie.
Cytat: |
właśnie zauważyłem że temat był już wałkowany zobaczcie co napisał lighthamer link podzielam jego opinie |
Ja chyba też mogę się przychylić do opinii Lighthammera. Wymieniłem wszystkie popychacze i stukanie sporo ucichło, ale całkowicie nie ustało. Na szczęście słychać je tylko na wolnych obrotach, po dodaniu gazu znika. Ponadto, mechanik, który mi to robił (były pracownik ASO i mechanik klubowy) mówił, że żadnej gwarancji, że przestanie klepać nie ma bo robili takie wymiany w samochodach na gwarancji i też to niewiele dawało. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

|
Wysłany: 25-10-2008, 22:09 Re: GDI Carisma
|
|
|
kylo111 napisał/a: |
Co mam zrobić z tym Hydraulicznym kasatorem luzu zaworowego bo mi bardzo nasówa
dzwiękiem metalicznym....
|
możesz zalać silnik dobrym olejem syntetykiem bądź pół syntetykiem ja w swoim miałem ten sam problem zalałem go valvoline vr1 10W-60 jest znacznie ciszej ale jeszcze olej świeży musi się trochę "przegryźć" |
|
|
|
 |
kylo111 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2008, 23:57
|
|
|
dzięki za odpowiedzi ale w dalszym ciągu nie wiem co mi tak nasówa
najprawdopodobniej to jakiś zawór a nie popychacze co może być z tymi zaworami
rozregulowały sie czy co? przypominam że mam cari z 2001 r same się regulują. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

|
Wysłany: 04-11-2008, 09:38
|
|
|
najlepiej porownaj z czymś ten metaliczny dźwięk. możesz już mieć do wymiany hydro popychacze, albo zjechana krzywkę. |
|
|
|
 |
|