Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:18
Parujące szyby w Outlanderze Turbo
Autor Wiadomość
Blanco28
[Usunięty]

Wysłany: 21-09-2008, 19:07   Parujące szyby w Outlanderze Turbo

Witam wszystkich,

Z powodu zimna jakie od niedawno nastało w Polsce zacząłem używać po raz pierwszy w moim niedawno kupionym Outlanderze (turbo) ogrzewania. I z tym wiąże się mój bardzo irytujący problem. Otóż już po kilku minutach parują mi wszystkie szyby, nawiew trzeba przełączać na odparowywanie szyby (nawet nie na ogrzewanie nóg+odparowywanie). Szyba odparowywuje w miarę szybko ale podczas odparowywania przez nawiewy nie leci na kierowcę ani na pasażera ciepło i w samochodzie nie jest tak ciepło jak bym chciał... Przy ustawieniu ogrzewania na jakąkolwiek inną opcję niż odparowywanie szyby kończy się po kilku chwilach parowaniem szyby...
Powiem od razu, że temperatury w samochodzie nie ustawiałem na więcej niż 22-24 stopnie.

Trochę mnie to martwi przed zimą gdy będę chciał ustawić temperaturę na jeszcze wyższą...

Czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu i czy zanotowali to również inni użytkownicy Turbików???

Dzięki za odpowiedzi.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 21-09-2008, 19:49   

Blanco28 napisał/a:
Otóż już po kilku minutach parują mi wszystkie szyby, nawiew trzeba przełączać na odparowywanie szyby

Dlaczego zaparowują szyby? Czy można temu zapobiec?
Parowanie szyb to nic innego niż osadzanie się na nich wilgoci z powietrza. Pomocne może tu być odpowiednie użycie klimatyzacji.
W chłodne i wilgotne dni powietrze zawiera dużo wilgoci, a pasażerowie wsiadający do samochodu wnoszą do niego jej jeszcze więcej na ubraniu i butach. Dodatkowo efekt ten jest pogłębiany przez oddychanie. Na szybach osadza się także woda parująca z mokrych dywaników. System klimatyzacji wysusza powietrze w kabinie, szybko oczyszczając szyby. Osuszanie można znacznie przyspieszyć zamykając dopływ powietrza do kabiny z zewnątrz (tryb zamkniętego obiegu powietrza).
Efektywny sposób osuszania zaparowanych szyb:

• Włączyć klimatyzację
• Skierować nawiew na szybę przednią
• Włączyć tryb zamkniętego obiegu powietrza (w niektórych samochodach jest to niemożliwe w połączeniu z nawiewem na szybę, wówczas należy przejść od razu do następnego punktu)
• Ustawić dmuchawę i ogrzewanie na maksimum

Po krótkim czasie należy wyłączyć zamknięty obieg powietrza, a dmuchawę ustawić na mniejszą intensywność.
Renata
EA5W

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 21-09-2008, 20:56   

Włączona klima załatwi sprawę. Warto też zajrzeć do filtra kabinowego.

gootek
[Usunięty]

Wysłany: 21-09-2008, 21:03   

Wymieniaj częściej filtr kabinowy powietrza.
Dbaj również o to aby nie wnosić do auta więcej wody niż to jest konieczne. Dużo wody gromadzi sie w dywanikach i pod nimi. Mokre dywaniki warto wyjmowac i suszyć na zewnątrz samochodu.
A jeśli chodzi o samą przednią szybę, to ważne, aby była czysta od wewnątrz. To ogranicza zaparowywanie.

pimelodus
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-2008, 00:02   

Zobacz czy działa tryb auto,miałem taką przygodę/jest wilgotno,pada w środku sauna ale
trochę chłodno włączyłem ogrzewanie,i klimę na zewnątrz +24 automat zwariował,dawał tylko
klimę,gdy temp.spadła do 18,odblokował ciepło. poprzednio w sceniku klima i ogrzewanie zawsze działały w każdych nastawach.

Leszek_Kamil
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-2008, 16:10   

załącz klime pomaga w 100%

Berni 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Wysłany: 12-10-2008, 23:25   

sugeruje- przy płci pięknej -uchylac okna ciut wcześniej(też mi cosik parują) zimny nawiew pomaga (Leszku pozdrawiam)

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 13-10-2008, 00:52   

gootek napisał/a:
jeśli chodzi o samą przednią szybę, to ważne, aby była czysta od wewnątrz. To ogranicza zaparowywanie.
polecam jeszcze zastosowanie tego

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 15-10-2008, 09:52   

Blanco28, wszyscy dobrze podpowiadaja i chyba nie zostalo nic do dodania. Ja jednak zwrocilbym uwage na obieg powietrza. Opisane przez Ciebie objawy pojawiaja sie w chwili zamkniecia wolnego przeplywu. Juz po chwili szyby zaczynaja parowac. Moze tu jest przyczyna. Zle ustawienie parametrow nawiewu lub jakas niedroznosc w ukladzie, liscie, inne zanieczyszczenia organiczne.

etom
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2008, 10:40   

Cytat:
Parujące szyby w Outlanderze Turbo

To maże być powodem dwóch spraw:
1. Zapchany filtr kabinowy - sprawdź intensywność nawiewu
2. Masz włączony obieg wewnętrzny powietrza - lamka na lewym kółku temp. powietrza

aby oddmuchać szyby należy przełączyć lewe kółko na nawiew przedniej szyby= skrajnie w prawo, wtedy i klima włączy się na ile jest potrzebna/ chyba że padła/

[ Dodano: 27-12-2008, 10:45 ]
czekoladka_1981 napisał/a:
• Włączyć tryb zamkniętego obiegu powietrza (w niektórych samocho

Absolutny BŁĄD!!! Obieg musi być otwarty!!! Właśnie z powodu zamknięcia wzrasta wilgotność wewnątrz i nie ma przedmuchu kabiny , stąd ten efekt OBIEG MUSI BYĆ OTWARTY a nadmuch na przednią szybę wtedy w outku włącza się też chwilowa klima co przyśpiesza oddmuchanie szyb. Tak to działa!!! Sprawdzone !!

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 27-12-2008, 19:50   

etom napisał/a:
czekoladka_1981 napisał/a:
• Włączyć tryb zamkniętego obiegu powietrza (w niektórych samocho

Absolutny BŁĄD!!! Obieg musi być otwarty!!!

Tak też pisałam że:
(w niektórych samochodach jest to niemożliwe w połączeniu z nawiewem na szybę)
Proszę czytac dokładnie :?: i ze zrozumieniem :!:
Renata
EA5W

Odpowiedz do tematu