podświetlenie zegarów |
Autor |
Wiadomość |
luckyluck
Mitsumaniak

Auto: EA5W V6 Avance '99
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 960 Skąd: Znad Pilicy
|
Wysłany: 28-10-2008, 10:37 podświetlenie zegarów
|
|
|
Witam!
Mam zamiar zmienić podświetlenie zegarów tylko nie wiem czy zmienić tylko kolor żarówek czy może całe tarcze? Na allegro znalazłem coś takiego http://moto.allegro.pl/it...ant_8_rodz.html , co o tym sądzicie? Oczywiście chce załozyć czarne tarcze z niebieskim podświetleniem(nie żadne białe ). Na pewno taniej byłoby zmienić żarówki na diody ale zauważyłem, że cięzko dostać W3W. |
_________________ Bydlak
 |
|
|
|
 |
ptwardy [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2008, 19:35
|
|
|
Swego czasu było na forum, nie wiem czy "szukaj" działa. Kolega Remkowsky z Grójca zrobił sobie na LEDach, wyglądało bosko. Dał zdjęcia na forum. Poszukaj. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11171 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 28-10-2008, 22:32
|
|
|
U siebie powkładałem ledy koloru białego,i świecą lekko niebiesko.
Wygląda super.
Pozdro |
|
|
|
 |
luckyluck
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-10-2008, 23:03
|
|
|
Też tak myślałem, że rozsądniej będzie wrzucić diody .
Panowie upewnijcie mnie tylko, potrzebuję 2xW5W i 5xW3W? A co z podświetleniem przełączników od przeciwmgielnych, obiegu powietrza, awaryjnych(jakie diody)? Czy panel regulacji lusterkami też jest podświetlony? No i ten świecący krąg wokół stacyjki jaką tam diodę wrzucić? Trochę jest tych pytań ale liczę, że ktoś z Was zna na nie odpowiedzi |
_________________ Bydlak
 |
|
|
|
 |
MadMax [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2008, 10:02
|
|
|
luckyluck napisał/a: | Mam zamiar zmienić podświetlenie zegarów tylko nie wiem czy zmienić tylko kolor żarówek czy może całe tarcze? Na allegro znalazłem coś takiego http://moto.allegro.pl/it...ant_8_rodz.html , co o tym sądzicie? Oczywiście chce załozyć czarne tarcze z niebieskim podświetleniem(nie żadne białe ). Na pewno taniej byłoby zmienić żarówki na diody ale zauważyłem, że cięzko dostać W3W. |
Nie proponuje diod LED bo podświetlenie nie będzie równomierne. Ja poszedłem dalej i zamówiłem indyglo bez nadruku. Uprzednio oczyściłem zewnętrzną część oryginalnej tarczy (spirytus, lekki papier ścierny w celu lepszego prześwitu światła) i dokleiłem indyglo do tarcz. Efekt - świeci jaskrawo na całej powierzchni (bajka) Mocne diody LED zastosowałem do podświetlania wskazówek (warunek musi być w tym samym kolorze żeby nie prześwitywał inny) Tarcze indyglo zakupiłem od Moman na allegro (ok 120 zł troche na nie czekałem ale było warto) Mój misiek jest teraz w fazie odnawiania blacharsko lakierniczego (mam zamiar go trochę odnowić bo chce sobie go zostawić - nie mam serca sprzedawać jednego z nielicznych E88A) więc narazie dłubie przy tarczach w wolnych chwilach. Jak tylko wszystko będzie zamontowane i skręcone podeśle fotki na forum. Jeszcze jedna przestroga jeśli chodzi o LED'y - po pewnym czasie zaczynają migać i tworzy się efekt tzw. dyskoteki... |
|
|
|
 |
luckyluck
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-10-2008, 17:01
|
|
|
Nie widziałem u MOMAN tarcz do mojego modelu, czy po prostu zamówiłeś samą folię indyglo? Na tej aukcji napisane jest również, że potrzebny jest inwerter do prawidłowego świecenia, jego też zamówiłeś? |
_________________ Bydlak
 |
|
|
|
 |
MadMax [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2008, 10:51 ...
|
|
|
luckyluck napisał/a: | Nie widziałem u MOMAN tarcz do mojego modelu, czy po prostu zamówiłeś samą folię indyglo? Na tej aukcji napisane jest również, że potrzebny jest inwerter do prawidłowego świecenia, jego też zamówiłeś? |
zamówiłem folię czyli indyglo bez nadruku oczywiście inwerter też. Moman ma mój wzór - był robiony na zamówienie oczywiście galant ExA. Najlepiej przedzwonić i zapytać powinien mieć mój wzór. W przyszłym tygodniu podeśle fotki bo odbieram auto od blacharza i wstawiam do lakiernika.Jeśli coś służę pomocą |
|
|
|
 |
luckyluck
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-11-2008, 12:11
|
|
|
Byłoby super gdybyś wrzucił fotki. Będę czekał i jeśli efekt bedzie taki o jakim myślę to na pewno zamówię także indyglo. |
_________________ Bydlak
 |
|
|
|
 |
MadMax [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2008, 22:44
|
|
|
luckyluck napisał/a: | Byłoby super gdybyś wrzucił fotki. Będę czekał i jeśli efekt bedzie taki o jakim myślę to na pewno zamówię także indyglo. |
Fotki zamieszcze w okolicach srody jak bede przewozil miska do lakiernika
[ Dodano: 05-11-2008, 01:11 ]
Luckyluck podsyłam linki do obiecanych zdjęć :

Mam nadzieje że te zdjęcia dadzą Ci jakąś inspirację Jest z tym trochę zabawy ale efekt super (lepszy tylko High Contrast ale to w rekinach tylko dostępne) Na żywo widać zdecydowanie lepiej ... |
|
|
|
 |
luckyluck
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-11-2008, 20:36
|
|
|
Faktycznie efekt jest super
Równomierne podświetlenie na całej powierzchni tarcz. Tak więc bedę musiał skontaktować się z momanem i zamówić folię, bo efekt wystarczająco mnie zadowolił |
_________________ Bydlak
 |
|
|
|
 |
MadMax [Usunięty]
|
Wysłany: 05-11-2008, 23:33 ...
|
|
|
Do pełnego efektu oprócz indyglo przydadzą się jeszcze aluramki (ja kupowałem w Zastec tunning w Łodzi) i LED'y na wskazówki najlepiej najmocniejsze w swojej klasie i koniecznie w kolerze tarcz indyglo w przeciwnym razie np. jak ktoś lubi czerwone wskazówki może przebijać czerwone swiatło a to już nie jest fajne. Poza tym czerwone wskazówki chyba powoli wychodzą z mody a niebieskie przypominają trochę te widoczne w Lexusie ISF ...
Pozdrawiam i życzę super efektu jak u mnie |
|
|
|
 |
|