Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CAxA] Alarm-można jakąś naprawić samodzielnie?
Autor Wiadomość
senyou 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CA0 1.3 12V
Wysłany: 07-11-2008, 16:59   [CAxA] Alarm-można jakąś naprawić samodzielnie?

Witam
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Colta. Jest to mój pierwszy samochód i od razu powiem że na autach prawie w ogóle się nie znam, jeśli zadałem pytanie... głupie, to proszę mi wybaczyć. Jak w temacie. Alarm niby działała, ale nie zawsze tzn czasami wystarczy wcisnąć pilot z dowolnej odległości(bez przesady) i się włącza i wyłącza, ale czasami w ogóle sie nie wyłączy i muszę kombinować jak wsiąść do samochodu :roll: Jak może jest na to jakiś sposób to proszę się podzielić. Pzdr
Ostatnio zmieniony przez harpagan 09-11-2008, 21:29, w całości zmieniany 1 raz  

4g63colt
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2008, 17:11   alarm

Pierwsza sprawa to znajdź alarm i sprawdź czy wszystkie kable są dobrze podłączone,tzn.
odwiń każdy kabel sprawdź i do następnego. Sprawdź też antenę czy nie jest pozwijana,
a na końcu sprawdź przekaźnik,to takie urządzenie które klika jak włączasz i wyłączasz alarm,

powodzenia i udanego polowania :wink:

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2008, 17:11   

moze wystarczy wymienic baterie w pilocie?? :P

Kleju 
Forumowicz
Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-11-2008, 17:19   

SlaVkoEg napisał/a:

Bardzo trafna uwaga :)

Znajdz najpierw centralke i zobacz co za alarm posiadasz. Bo jesli taki "typowy chinski" z allegro to... :wink: ten typ tak ma

4g63colt
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2008, 17:24   

SlaVkoEg napisał/a:

Bardzo trafna uwaga, a ja jak zwykle najtrudniejszą drogą. :rolleyes:

senyou 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CA0 1.3 12V
Wysłany: 07-11-2008, 19:17   

Hmmm... o baterii pomyślałem na samym początku, ale nie wydaje mi się żeby była padnięta, obydwa piloty działają tak samo i zdarza się że działają normalnie dłuższy czas a później znowu lipa. 4g63colt sprawdzę wszystko tak jak pisałeś (jak znajdę te wredne kabeli :P ) i napisze czy pomogło. Dzięki za odpowiedzi.

krzychoo_soft 
Forumowicz

Auto: Colt IV, 95r
Wysłany: 04-12-2008, 12:34   

Teoretycznie jak jest pętelka na kablu anteny - w centralce, to nie szkodzi bo robi się antena dipolowa więc to nie powinien być problem. Gorzej jak masz antenę zwiniętą w "kłębek".

Oprócz sprawdzenia obwodów - okablowania centralki i przekaźników w instalacji alarmowej warto poszukać zimnych lutów. Może na płytce centralki jest przerwa obwodzie - obstawiam część układu odbiorczego - przy antenie. Ewentualnie sprawdź dokładnie pilot - czy nie ma zimnych lutów, podlutuj te które są niepewne dla pewności no i wyczyść styki przy baterii. Jak brelok bywa w różnych warunkach otoczenia to styki od bateryjki lubią być zaśniedziałe :)

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu