[CY2A 1.5] Głośna skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
$iwy
Forumowicz

Auto: Lancer 1,5 invite
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 179 Skąd: Polska
|
Wysłany: 08-11-2008, 02:25 [CY2A 1.5] Głośna skrzynia biegów
|
|
|
Witam !!!
Mam pytanie do wszystkich użytkowników nowego Lancera, a w szczególności z silnikiem 1,5.
Czy to normalne że w nowym samochodzie słychać na biegu jałowym szum lub szelest z okolic skrzyni biegów ? Jest to na tyle ciche że przy normalnej jeździe tego nie słychać, ale gdy auto stoi w cichym miejscu lub tym bardziej w garażu (dźwięk odbija się od ścian) jest to odczuwalne. Szum znika po wciśnięciu sprzęgła. Podczas rozmowy telefonicznej serwis twierdził że to norma w nowych Lancerach - skrzynie są głośne, a szczególnie w 1,5. Czy to możliwe że Japońce nie zauważyły takiej niedoróbki? A może serwis chce mnie zbyć? Siedziałem w nowym Bravo kolegi - sprzęgło wyciśnięte i wciśnięte - taka sama cisza. A może da się to jakoś wyciszyć ? Problem jest od samej nowości i raczej się nie nasila (9000 km). Jeżeli ktoś zaobserwował (lub nie) coś podobnego w swoim aucie proszę o odpowiedź.
Pzdr. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-11-2008, 09:46
|
|
|
$iwy napisał/a: | Czy to możliwe że Japońce nie zauważyły takiej niedoróbki? |
Dlaczego uważasz to za niedoróbkę skoro podczas normalnej jazdy tego nie słychać? Samochód służy do jeżdzenia a nie słuchania.
$iwy napisał/a: | skrzynie są głośne, a szczególnie w 1,5. |
W Lancerze 1.8 skrzyni nie słychać bo ma inną skrzynię biegów. |
|
 |
kotakot
Forumowicz
Auto: był Lancer '07, jest 03 '19
|
Wysłany: 08-11-2008, 11:49
|
|
|
Ja w sumie czegoś takiego nie zauważyłem ale może jestem za mało spostrzegawczy ;P
Co do skrzyni w 1,5 to dla mnie jest ok- to może poza wstecznym który kiepsko wchodzi.
Pzdr |
|
|
|
 |
$iwy
Forumowicz

|
Wysłany: 08-11-2008, 13:02
|
|
|
Fakt że w trakcie jazdy nie jest słyszalny (szum skrzyni) to tylko dlatego że jest zagłuszany przez szum powietrza i warkot silnika, ale na pewno wpływa na ogólny poziom hałasu we wnętrzu, który przy wersji 1,5 i tak nie jest mały. Poza tym od nowego samochodu za całkiem spore pieniądze wyprodukowanego na dodatak w Kraju Kwitnącej Wiśni ma się większe wymagania (inaczej zostałbym przy swoim starym też "szeleszczącym" fiacie, który też przemieszcza się z punktu A do punktu B). Potwierdzam natomiast tak jak inni świetną trakcję i zachowanie auta w zakrętach.
Pzdr. |
|
|
|
 |
Griever01 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2008, 16:18
|
|
|
kotakot napisał/a: | Co do skrzyni w 1,5 to dla mnie jest ok- to może poza wstecznym który kiepsko wchodzi. |
U mnie z kolei jedynka ciężko wchodzi. |
|
|
|
 |
Zorro123 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2008, 18:16
|
|
|
Cytat: | U mnie z kolei jedynka ciężko wchodzi. |
U mnie tez z jedynką ciężko. Czasem muszę dwa razy wcisnąć sprzęgło a i tak jakoś tak zahaczy. A czasem jest ok. Nie wiem od czego to zależy. może od rozgrzania oleju w skrzyni? Moze z czasem się wyrobi? |
|
|
|
 |
Griever01 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2008, 19:08
|
|
|
Ja mam prawie 10k przejechane i jest ciągle tak jak mówisz, wydaje mi się, że jak mocniej przyciskam gałkę do siebie i wrzucam bieg powoli to wchodzi płynniej. |
|
|
|
 |
Zorro123 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2008, 19:25
|
|
|
Ja staram się wrzucić ta jedynkę zdecydowanie i płynnie i to trochę pomaga. w zasadzie jest ok Może to przyzwyczajenie z innego auta Pewnie jest niezsynchronizowana. reszta biegów wchodzi ok. |
|
|
|
 |
$iwy
Forumowicz

|
Wysłany: 09-11-2008, 21:38
|
|
|
Czyli chyba tylko u mnie ją słychać. Będę musiał pomęczyć serwis. |
_________________ xxx
 |
|
|
|
 |
Forensic [Usunięty]
|
Wysłany: 16-11-2008, 07:51
|
|
|
U mnie skrzynia biegów pracuje cicho -nie słyszę szumu na postoju. Czasami występują trudności z wrzuceniem jedynki i wstecznego -ponowne wysprzęglenie, odczekam dwie sek. i jest git.
Może serwis niech Ci sprawdzi poziom oleju w skrzyni |
|
|
|
 |
$iwy
Forumowicz

|
Wysłany: 16-11-2008, 17:13
|
|
|
Jutro zamierzam odwiedzić serwis, żeby mi to obsłuchali i sprawdzili stan oleju, ale absolutnie żadnych wycieków nie widać. Nie sądzę aby w fabryce wlano za mało.
Dzięki za odpowiedź.
[ Dodano: 17-11-2008, 20:13 ]
Byłem w serwisie i niestety potwierdziło się to co mówiono w kilku innych stacjach obsługi. Rozmawiałem z ludźmi z działu technicznego mitsubishi i niestety w silniku jaki posiadam (1,5) zastosowano skrzynię biegów, której konstrukcja powoduje to że jest głośna. Stosowana była ( lub jest ) podobno też w coltach. Dla przykładu odpalili zupełnie nowego Lancera 1,5 dla porównania - dokładnie tak samo hałaśliwa |
_________________ xxx
 |
|
|
|
 |
Cichy_WN
Mitsumaniak .:: NETOLIN ::.

Auto: Lancer X 1.5
|
Wysłany: 01-12-2008, 16:50 ...
|
|
|
Spokojnie. Mam tak samo. Moim zdaniem jest to cecha zastosowanego łożyska oporowego, bo sama skrzynia może, ale raczej nie ma skąd wydawać takich odgłosów. Proponuję zmienić wydech na jakiegoś warkota, to nie będzie słychać tego dźwięku z układu przeniesienia... |
_________________ Jadę, jadę, trasą lecę..
 |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

|
Wysłany: 01-12-2008, 17:00
|
|
|
Cichy_WN napisał/a: | Moim zdaniem jest to cecha zastosowanego łożyska oporowego |
Gdyby winne było łozysko oporowe to po wcisnięciu sprzęgła byłoby głosniej. |
|
 |
Cichy_WN
Mitsumaniak .:: NETOLIN ::.

Auto: Lancer X 1.5
|
Wysłany: 01-12-2008, 17:06
|
|
|
Nie zgodzę się. Mam w domu takie łożysko wyjęte z innego auta i gdy się kręci swobodnie wydaje podobny dźwięk (choć dużo ciszej), a gdy się je naciśnie (tak jak cięgno je dociska do docisku ) to kręci się bezszelestnie. |
_________________ Jadę, jadę, trasą lecę..
 |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

|
Wysłany: 01-12-2008, 21:13
|
|
|
Cichy_WN napisał/a: | Nie zgodzę się. Mam w domu takie łożysko wyjęte z innego auta i gdy się kręci swobodnie wydaje podobny dźwięk (choć dużo ciszej), a gdy się je naciśnie (tak jak cięgno je dociska do docisku ) to kręci się bezszelestnie. |
No cóż, możesz się nie zgadzać. To nie jest łożysko wyciskowe |
|
 |
|