Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik temperatury / kompas
Autor Wiadomość
Bushey 
Mitsumaniak

Auto: Pajero II 3.0 V6 auto 1991
Kraj/Country: UK
Wysłany: 02-09-2010, 17:51   Czujnik temperatury / kompas

Drodzy koledzy, kompas oraz termometr w mojej Misi działa tylko w deszczowe dni. Jak jest sucho na wyświetlaczu nie ma nic. Przypuszczam, że winny jest brak masy w okolicy czujnika zewnętrznego. Niestety nie mogę go zlokalizować. Gdzie go szukać?

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 02-09-2010, 19:04   

jak wyciagalem czujniki na szrocie to zwykle byly zlokalizowane pod lewa przednia lampa. Dwuzylowy przewod zakonczony taka czarna lezka ale o ile sie nie myle to jast on podlaczony bezposrednio do termometru (jakby byl rozwary to by pokazywalo temperature -36 bodajze). Nie styka sie z masa. Sprawdz mase przy termometrze.

Bushey 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-09-2010, 08:17   

Dzięki - biorę się za to.

rico.1 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5TD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-09-2010, 23:42   

najważniejsze że czasami działa,

jak masz trochę smykałki do lutowania to rozbierz ostrożnie kompas i przyjrzyj się dokładnie kondziorkom na jego elektronice: każdy spuchnięty (dolna gumka przy stopkach) kwalifikuje się do wymiany, zwróć też uwagę na ślady śniedzi co znaczy że któryś z nich puścił już elektrolit i też do wymiany,

w jednym miśku walczyłem z tym kilka razy z rzędu, też szukałem problemów z zasilaniem, ale skończyło się na wymianie wszystkich kondensatorków na nowe - nic przecież nie jest wieczne

koszt nie przekroczył 10 zł, a hula do dziś

jabol66 
Forumowicz

Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Wysłany: 20-10-2010, 20:17   

Faraonix napisał/a:
jak wyciagalem czujniki na szrocie to zwykle byly zlokalizowane pod lewa przednia lampa. Dwuzylowy przewod zakonczony taka czarna lezka ale o ile sie nie myle to jast on podlaczony bezposrednio do termometru (jakby byl rozwary to by pokazywalo temperature -36 bodajze). Nie styka sie z masa. Sprawdz mase przy termometrze.

ja miałem pod prawą lampą koło spryskiwacza reflektorów

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 20-10-2010, 20:21   

zalezy z ktorej strony patrzec :D a tak na powaznie to wyciagalem z anglikow, moze europejska wersja na z prawej ale tak czy siak w okolicy lampy

Bushey 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-10-2010, 16:38   

Jednak kondensatorki. Dzięki za pomoc.

tomekr 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 3.0 automat
Wysłany: 24-11-2010, 18:00   

Ja mam pytanie odnośnie czujnika kompasu a mianowicie, czy było kilka rodzajów czujników do kompasu czy tylko jeden? Pytam, ponieważ wyposażam moje Pajero właśnie w ten zestaw wskaźników i muszę jeszcze dokompletować czujniki. Mój zestaw ma wyświetlacz kompasu znany chyba bardziej z L200 (literki N,S,W,E obracają się wokół wskażnika temperatury). Demontaż odbyłby się raczej z anglika a trafiam tylko na wersje ze starszym typem wyświetlacza. Ma ktoś możliwość porównania tego albo coś wie w tym temacie bo zakup czujnika w ASO jest troche drogi.

rico.1 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5TD
Wysłany: 24-11-2010, 19:24   

z tego co wiem to oba czujniki (temperatury i kompasu) powinny pasować
jeśli do czujnika kompasu masz wtyczkę na 4 piny to ok

tomekr 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 3.0 automat
Wysłany: 01-12-2010, 12:27   

Kompas już działa. Okazało się, że czujnik geometryczny był już zabudowany i tylko cierpliwie sobie czekał aż ktoś zrobi z niego użytek.

Odpowiedz do tematu