[Cari 1.6] Proszę o pomoc mam problem z Carizmą |
Autor |
Wiadomość |
chmielu115
Forumowicz
Auto: vw. passat b5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Posty: 104 Skąd: DZG (ZGORZELEC)
|
Wysłany: 17-11-2008, 19:47 [Cari 1.6] Proszę o pomoc mam problem z Carizmą
|
|
|
Od jakiegoś czasu zaczeło mi rozłączać przekaznik od zapłonu który znajduje sie u pasażera przy nogach z lewej strony .W momencie rozłączenia słychać harakterystyczne "pstryk " a auto szarpie i czasmi szczela w filter powietrza,rozwaliło mi już dwa przepływomieże powietrza.Diagnostyka komputerowa w serwisie nic nie wykazała a z gazem też wszystko w porządku a ja trace cierpliwość do tego auta bo wszyscy mechanicy i elektrycy rozkładaja ręke nie wiedzą co jest ,prosze pomóżcie mi bo nie wiem co juz robic. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 17-11-2008, 20:07
|
|
|
chmielu115 napisał/a: | Od jakiegoś czasu zaczeło mi rozłączać przekaznik od zapłonu który znajduje sie u pasażera przy nogach z lewej strony .W momencie rozłączenia słychać harakterystyczne "pstryk " a auto szarpie i czasmi szczela w filter powietrza |
hmmm i powiedzial ci to pewnie jakis monter gazu ??
sekwencja czy mieszalnikowa instalacja? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
chmielu115
Forumowicz
|
Wysłany: 17-11-2008, 21:34
|
|
|
Mam mieszalnikową ale gość od gazu nic nie wykrył chociaż jak zauwazyłem na gazie przerywa bardziej |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 17-11-2008, 22:49
|
|
|
a po co mial cos wykryc - zebys mial do niego pretensje i domagal sie zwrotu pieniedzy za jego partactwo?
1. zmienic gazownika
2. nie wiem czy istnieje cos takiego jak "przekaznik od zaplonu"
3. 2 przeplywomierze?? - mialbys juz zamiast tej instalacji to sekwencje
4. nie szczela tylko strzela
5. diagnostyka nic nie wykaze jak powodem jest gaz, jedynie powie ze przeplywomierz walniety
6. kazdy strzal to praktycznie koniec przeplywomierza
to od poczatku - gaz jest twoim problemem jego zla regulacja plus pewnie montaz, skoro monter twierdzi ze jest wszystko w porzadku, a nie jest to jedziemy do innego zakladu. Druga rzeczą jest: jak auto zachowuje sie na benzynie? Trzecia - jaki stan kabli zaplonowych i swiec - czy to wersja z aparatem zaplonowym czy z fajkocewkami? |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
zbychu 37
Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma 1998r
Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Paź 2007 Posty: 80 Skąd: zastocze
|
Wysłany: 19-11-2008, 17:53
|
|
|
Jeżeli szarpie rownież na benzynie to obstawiam padnietą cewkę zapłonową jedną lub nawet dwie . Przerabiałem ten sam problem przez pól roku i żaden z mechaników nie mógł wykryć przyczyny |
_________________ zbychu
carisma 1.6 lpi 98r
galant 1.8 td 90r |
|
|
|
 |
chmielu115
Forumowicz
|
Wysłany: 20-11-2008, 21:12
|
|
|
Dziękuje za zainteresowanie to dla mnie duża pomoc bo nalatałem sie troche,jak go tylko kupiłem wymieniłem świece,filtry itp. wszystko na nowe pół roku jeżdziło się super aż tu z dnia na dzień zaczął szaprać.Pojechałem do serwisu do Niemiec bo tu mam najbliżej,powiedział żebym sprawdził gaz.U zaufanego gazownika ustawiłem gaz.Na benzynie działo sie tak samo.Mam wersje z fajkocewkami, ale ostatnio zauważyłem wieczorem że skaczą po nich iskry. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 20-11-2008, 21:23
|
|
|
no to do wymiany fajkocewki bo stad twoje strzaly |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
chmielu115
Forumowicz
|
Wysłany: 26-12-2008, 20:20
|
|
|
Witam i znowu proszę o POMOC!!!!!!! wymieniłem fajkocewki i nadal się tak dzieje.Szarpie i strzela.W was moja nadzieja
[ Dodano: 27-12-2008, 12:14 ]
Co z wami???? POMOCY!!!!!! |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 27-12-2008, 14:23
|
|
|
Mieszalnikowa instalacja? Stąd problemy. Trzeba było założyć sekwencyjną.
Mieszalnikowa strzela w kolektorze bo gaz "stoi" we wszystkich dolotach i zapala się od rozgrzanych zaworów a że mieszalnik jest przy przepływce to praktycznie w całym kolektorze jest mieszanka wybuchowa więc jak walnie to wszystko leci.
W sekwencji wtryski gazu są blisko zaworów więc gaz może stać tylko na króciutkim odcinku od zaworu do wtryskiwacza o ile w ogóle bo przecież wtrysk jest robiony tylko przy zasysaniu na danym cylindrze i dlatego nie strzela bo nie ma co tam wybuchać w kolektorze skoro nie ma w nim mieszanki wybuchowej.
IMHO nie ma o czym dalej dyskutować. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
chmielu115
Forumowicz
|
Wysłany: 27-12-2008, 15:03
|
|
|
Auto kupiłem już z gazem, i dobre pół roku kompletnie nic się niedziało. A te strzały są wtedy jak mi ten przekaznik w środku pstryka i aż mi spadaja obroty i zanika prąd w aucie. To wygląda tak jakby na chwile coś rozłączało zapłon. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 27-12-2008, 15:39
|
|
|
moze jakis alarm cos blokuje ? |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
chmielu115
Forumowicz
|
Wysłany: 27-12-2008, 15:55
|
|
|
Alarmu nie mam, a jak mówiłem nawet komputer w serwisie nic niewykrył |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 27-12-2008, 15:58
|
|
|
to nie pozostaje nic jak pruc instalacje z auta |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Cichanos [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2008, 17:21
|
|
|
Tak jak kolega z forum saphire napisał. Do takiego auta jak Carisma i wiele innych z wielopunktowym wtryskiem i 16V Musi być wtrysk gazu a nie mieszalnik. I tak jak napisał Matejko musisz wymontować gaz. 1.6l i tak spali Ci tyle co nic. A jeżeli tak bardzo lubisz bojlery to załóż sekwencję. To koszt rzędu 2,8 tyś zł do max 3,5. |
|
|
|
 |
chmielu115
Forumowicz
|
Wysłany: 27-12-2008, 17:43
|
|
|
Ale co ma ten gaz do zapłonu? Przez tydzień na próbę miałem odłączony gaz, jezdziłem na benzynie i działo się tak samo te pstrykanie i szarpanie ,tyle że nie strzelał.
[ Dodano: 27-12-2008, 20:41 ]
A jak wytłumaczyc to że na nowych fajkocewkach też skaczą iskry??? |
|
|
|
 |
|