Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
EA5A + Sekwencja BRC-rano cięzko pali
Autor Wiadomość
irekkczek 
Forumowicz

Auto: EA5A 99r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-11-2008, 20:22   EA5A + Sekwencja BRC-rano cięzko pali

witam, mam gaz BRC 24 FLY SEQUENT. Wymieniłem świece na NGK oryginalne. Zawsze rano i/lub jak zimny silnik to muszę troszkę pokręcić. Odpalam na benzynie. Przy ciepłym silniku sytuacja ta nie występuje. Jeśli jeżdżę na benzynie to wszystko jest OK. Czy posiadasze 2,5 z gazem macie takie same zjawisko?? Proszę o sugestie, Pozdrawiam

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 19-11-2008, 21:20   

Ja mam LPG ale Stag, nic takiego nie odczułem, nawet jak galancik stał pod chmurka 3-4dni bez odpalania.

Co znaczy ze jak na benzynie to ok, tz jak go gasisz na PB to następnego dnia jak zimny ok, ale jak gasisz na LPG to sa problemy?
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

irekkczek 
Forumowicz

Wysłany: 19-11-2008, 21:41   

właśnie, że jak jadę na LPG i powiedzmy przełączę na benzynę przed zatrzymaniem to i tak muszę kręcić. Jak jechałem do sklepu 3 km w jedną stronę na benzynie to potem było OK zapalił idealnie.. więc gdzie leży problem?

P.s zamieszałem się, poprawione
Ostatnio zmieniony przez irekkczek 20-11-2008, 11:33, w całości zmieniany 1 raz  

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 19-11-2008, 21:45   

irekkczek napisał/a:
właśnie, że jak jadę na LPG i powiedzmy przełączę na gaz przed zatrzymaniem to i tak muszę kręcić.

na gaz skoro jedziesz na LPG czy na PB.???
Masz galanta na jakieś trzecie zródełko gaz-u? :mrgreen:
bo coś nie kumam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Piotr Góralski
[Usunięty]

Wysłany: 08-12-2008, 14:37   

Ile lat ma instalacja gazowa i kiedy pojawiło się zjawisko?

pfx 
Forumowicz

Auto: Evo X GSR
Wysłany: 30-12-2008, 22:36   

Check się nie świeci?
Myslę, że lekko rozjechana adaptacja ECU benzyny przy jeździe na gazie - po ostygnięciu nieco głupieje i zadaje przekłamaną dawkę benzyny.
Gdy jednak pojeździsz dłużej na PB - rozumiem, że problemu nie ma? Krótkie przełaczenie przed zgaszeniem silnika na PB nic nie da, bo sterownik benzyny "nie zdąży " wykonać testów drogowych i przestawić mapę.
Spróbuj przed odpaleniem na zimno zresetować komputer - nie wiem jak to się robi w galancie - zdejmij klemę aku na 24 h. Podepnij i próbuj odpalić. Jak problem nie wystąpi - jest jak napisałem.

irekkczek 
Forumowicz

Wysłany: 02-01-2009, 11:35   

dokładnie, jeśli jeżdżę na PB to problem nie występuje. Instalacja ma 5 mc. Problem odkąd pamiętam to występował zawsze, bo po założeniu gazu mówiłem sobie: "to pewnie świece, więc trzeba wymienić". Niestety po wymianie świec tak samo.
Byłem 2 dni temu na "Mapowaniu wtrysków" Ustawili dokładnie do parametrów benzyny, ale niestety nie pomogło. Poszukam jak zresetować komputer. Pozdrawiam

pfx 
Forumowicz

Auto: Evo X GSR
Wysłany: 11-01-2009, 16:57   

I nie pomoże, jak gazownik nie ma pojęcia, jak nie rozjechać mapy.
Mapa gazowa nie ma być idealnie dostrojona do mapy benzyny, tylko mapa gazowa ma być taka, by przy jeździe na gazie, nie zmieniała się mapa benzyny.
Każde ECU buduje adaptację w funkcji temperatury silnika. Jeśli gazownia rozjeżdża mapę benzyny przy temp 0-5 st. C problemy są największe jeśli ciepły silnik ostygnie do tej temp. Przy większych mrozach - ok -20 st problem nie wystąpi.
Miałem ten problem w Toyocie i nie dało rady ustawić niestety gazu. Więc zrobiłem obwód do ECU by go resetować - na no odpinałem obwód (wystarczyło na 10 min odciąć zasilanie jednego obwodu) i ECU się resetował. Przy okazji było to doskonałe zabezpieczenie antyzłodziejowskie.

irekkczek 
Forumowicz

Wysłany: 19-02-2009, 13:51   

no i problem rozwiązany. Jeździłem do tych magików co mi założyli gaz, ustawiali mi mapę podczas jazdy, chcieli ustawić czas wtrysków, ale niestety nic nie pomagało, aż w końcu sam pojechałem do mechanika , ktory tylko zakłada BRC i odrazu znalazł przyczynę:
Instalacja była źle wpięta m.in wtryski i rozprogramowywało mi to komputer benzynowy.

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 21-02-2009, 09:15   

Ja też miałem kiedyś auto na gaz i wiem co to znaczy.Naprawdę szczerze Wam współczuję.

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 23-02-2009, 18:41   

Sęk w tym ,że zakłąda siedobry sprzęt (BRC , albo Landi renzo) w beznadziejnym warsztacie - nic nie dadzą najelpsze komponenty jak sie je źle złorzy :] Generalnie polecam warsztaty z renoma , większe , gdzie pracuje sporo dobrych ludzi , w CZakram Tarnów i kraków napewno sa dobrzy ( sprawdziłem osobiście ) pozatym w razie problemów , zawsze warto iść do innego mechanika - patrz rozwiazanie powyżej.

Cytat:
Ja też miałem kiedyś auto na gaz i wiem co to znaczy.Naprawdę szczerze Wam współczuję.

A ja jeżdżę na LPG od kawałka czasu i mam tylko dobre wspomnienia - a zrobiłem na tym chyba juz ponad 100k.

Odpowiedz do tematu