|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
zdejmowanie kół |
Autor |
Wiadomość |
sebastianP [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2008, 21:13 zdejmowanie kół
|
|
|
pozdrawiam serdecznie na wstępie i już opisuję problem,jest dośc prozaiczny,w moim miśku mam alufelgi z hyunadai-a jednak z jakiegoś powodu mimo odkręcenia wszystkich czterech śrub nie mogę zdiąc koła (żadnego!!!), nie mam pojęcia dlaczego,niedawno mechanik wymieniał mi wszystkie klocki itp. więc zdięcie kół musi byc możliwe,trochę głupio pytac o taką "prostą" rzecz mechanika (może zdioł koła wykorzystując ściągacz do łożysk,może jest tam jakiś trik,a może to kwestia ciasnych felg) nie mam pomysłu,bo to pierwszy taki przypadek mnie spotkał,pozdrawiam i proszę o jakąś podpowiedz. |
|
|
|
 |
hayabusa [Usunięty]
|
Wysłany: 01-01-2009, 16:01
|
|
|
pieprznij młotem przez deske powinno pomóc sie przykleiły po prostu |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 01-01-2009, 16:07
|
|
|
sebastianP napisał/a: | z jakiegoś powodu mimo odkręcenia wszystkich czterech śrub nie mogę zdiąc koła (żadnego!!!), |
Chyba , a nawet na pewno masz nie ten wymiar ET? |
EA5W

|
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 01-01-2009, 18:15
|
|
|
ET akurat nie ma tu nic do gadania - prędzej średnica pierścienia centrunącego....
HMC ma identyczne wymiary piast co Mitsu, więc raczej jest to problem zapieczenia felg na piastach..... deska młotek tak >2kg. Niutnąć przez dechę daleko od środka - musi odpuścić
[ Dodano: 01-01-2009, 18:17 ]
Sposób nr 2 - norma w Fordzie szwagra - luzuję śruby o 2 obroty i każę przejechać 100 m wężykiem - też odpuszczają |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 01-01-2009, 18:24
|
|
|
Bartek napisał/a: | prędzej średnica pierścienia centrunącego.... |
Dokladnie To miałam na myśli, a wpisałam co innego. Nie dziw się że to po sylwku |
EA5W

|
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2007 Posty: 190 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 01-01-2009, 20:20
|
|
|
Ostatnio też jak poluzowałem śruby to się okazało że się zapiekło . Zamiast jeżdżenia wężykiem opuściłem nieco podnośnik żeby koło dotykało podłoża i po prostu naciskałem nogą na górną cześć opony tak żeby się samochód bujnął parę razy i też puściło . Po udanej operacji dobrze posmarować miejsca styku koła z piastą pastą miedziową. Powodzenia. |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 01-01-2009, 21:24
|
|
|
Po Fordzie skakaliśmy pół godziny stojącym na glebie wogóle bez podnośnika i NIC - dopiero dynamiczne obciążenia 1600 kg masy dały skutek |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
|
|