Przesunięty przez: Gene 30-12-2008, 09:53 |
jak pokonać ostry zjazd |
Autor |
Wiadomość |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2008, 23:50 jak pokonać ostry zjazd
|
|
|
Witam.Jak najbezpieczniej ( najlepiej nie naciskając hamulca ) zjechać z górki dość ostrej ? Skrzynia automat SS . Próbowałem na załączonej " jedynce " samochód przyspieszył nacisnąłem hamulec - poślizg !! .Próbowałem na wszystkich możliwych 4h i łapie poślizg .Opony mam zimówki . Czy jest jakiś "patent "aby pokonać takie wzniesienie w dół bez hamowania na małej prędkości ( na końcu tego wzniesienia jest wąski mostek i zakręt o 180 stopni ) .Na szczęście są bandy ze śniegu i można się w nich ratować eksperymentując ! Pytam z czystej ciekawości bo oczywiście nic nie przeszkadza mi delikatnie operować hamulcem i wtedy się mieszczę na mostku ale może kiedyś zdarzy się sytuacja , że będzie bardziej ślisko .......... Pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2008, 00:04
|
|
|
Witam,
rozumiem, że jeździmy w terenie. Poprostu zapinamy jedynkę w trybie 4LLc i zjeżdżamy bez dotykania pedałów.I po sprawie!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 30-12-2008, 00:25
|
|
|
bartek2800 napisał/a: | rozumiem, że jeździmy w terenie. Poprostu zapinamy jedynkę w trybie 4LLc i zjeżdżamy bez dotykania pedałów.I po sprawie! |
Jeżeli jest na tyle ślisko, że pomimo tego samochód zsuwa się w dół to jedyne co mi przychodzi do głowy to założenie lepszych opon lub łańcuchów |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
mcorp
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2.8 GLX '98
|
Wysłany: 30-12-2008, 08:23
|
|
|
W starych tramwajach koło motorniczego był zsyp piasku przed przednie koła - oprócz wspomnianych łańcuchów/kolców to jedyne co mogłoby pomóc, bo "przyczepność nie guma"
M |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-12-2008, 09:52
|
|
|
Butyński w standardowych warunkach (bez oblodzonej powierzchni) taki ostrzejszy zjazd powinienes pokonywac na reduktorze. Czyli jedynka, 4LLc i tylko korygowac kierownica tor jazdy. Bez gazu, bez hamulca. Dac autu jechac. Zazwyczaj to wystarczy do bezpiecznego pokonania takiej przeszkody.
http://pl.youtube.com/watch?v=I6BUJgiePDM
Niestety na wyslizganym zjezdzie naped na obie osie, dobre opony i reduktor moga nie wystarczyc. Pozostaja lancuchy bo jak dobrze pamietam to opony z kolcami nie sa dozwolone w naszym kraju.
Oczywiscie sugestie rodem z torow tramwajowych brzmia smiesznie lecz jesli jest mozliwosc a newralgiczne miejsce jest naprawde mocno oblodzone nie zawadzi szufla czy dwie popiolu albo piachu.
 |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
HugoOrmo
Forumowicz Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 460 Skąd: Frei Stadt Danzig
|
Wysłany: 30-12-2008, 11:18
|
|
|
mcorp napisał/a: | W starych tramwajach koło motorniczego był zsyp piasku przed przednie koła |
nie tylko w starych, w tym roku w gdansku otworzono nowa linie tramwajowa, ktora ma ostre zjazdy i podjazy i wytypowano na nia (i specjalnie zakupiono) nowiutkie Bombardier'y - takie same sa w krakowie, jezeli dobrze pamietam - i tam mozna tez podsypac pod kola zwirek... http://www.trojmiasto.pl/...p?id_news=26091
a co do zjazdu to juz wszystko zostalo powiedziane...na poczatku tego roku bylismy na malym ujezdzaniu naszych bolidow http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=20025 jedna elka byla w automacie i dawala rady na wszystkich zjazdach i podjazdach bez pierdniecia i zadecia
pzdr |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-12-2008, 12:07
|
|
|
Dodam coś co kiedyś przeczytałem i zapamiętałem - przy zjeździe gdy samochód zacznie się ześlizgiwać należy lekko dodać gazu, żeby opony odzyskały przyczepność - z tego co tłumaczył autor artykułu jest to lepsze wyjście niż jazda na hamulcu i zablokowanych kołach |
Just think...
. |
|
|
|
 |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2008, 13:13
|
|
|
Witam . Zjazd na którym trenowałem był przysypany świeżym śniegiem ale pod spodem nieźle oblodzony .Podejrzewam , że w takich warunkach tylko łańcuchy , kolce lub rzeczona łopata i piasek . Dzięki za rady . Wszystkiego dobrego w Nowym Roku . |
|
|
|
 |
mayer
Forumowicz heja banana
Auto: Galant 2,4 GDI, Y60, 806
|
Wysłany: 30-12-2008, 15:59
|
|
|
zjazd ostry pokonuje sie zawsze z głowa to podstawowa zasada- nie ma rutyniarstwa - jest obserwowanie zachowania auta i korekcja. Generalnie zawsze reduktor. Lepiej wdeptac pedał gazu w podłoge niz strzelić "rolke" jesli przyspieszenie masy auta zaczyna pokonywac opory toczenia- deptac deptac deptać. |
|
|
|
 |
Amcio [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2009, 22:22
|
|
|
a z ciekawosci to co by bylo gdy bym wbil wsteczny? i sie probowal tak ratować ?
probowal tak ktos? |
|
|
|
 |
mich-z93 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2009, 23:19
|
|
|
jak wbijesz to próbuj...... |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 03-01-2009, 12:34
|
|
|
Amcio napisał/a: | a z ciekawosci to co by bylo gdy bym wbil wsteczny? i sie probowal tak ratować ?
probowal tak ktos? |
jak wbijesz to szukaj warsztatu skrzynka może nie wytrzymać. Jadąc z górki jeśli wpadniesz w ślizg to odpuść hamulec i jeśli pozwoli na to szerokość drogi szukaj nie jeżdżonego śniegu.Może być pod spodem lód ale warstwa śniegu może spowolnić jazdę-nie wiele ale jesli zimówki to zanim do lodu się dostaną to możesz wytracić prędkość->> tylko nie do dechy hamulec- delikatnie jesli manual to możesz pomóc sobie redukcją biegów. Ostatecznośc to szukanie bandy śnieżnej. Parę dni temu miałem "możliwość" ucieczki na śliskiej jezdni -wyślizganej przez sanie i letnie opony (tak tacy też jadą w góry zimową porą ) wąskiej z górki gdy chyba niedzielny wyskoczył z bramy prosto pod mojego Miśka (automat) Hamulec->uślizg->odpuszczenie hamulca->zmiana toru jazdy->uślizg->banda ze śniegu-> hamowanie-> Aniołowie mają mnie w swojej opiece-minąłem o mikrony.Ale w bandzie śnieżnej hamował bardzo dobrze.Całą zimę mam zapięte 4H. Jest taki przepis w kodeksie o ruchu drogowym,nie pisany, ograniczone zaufanie do innych użytkowników drogi a kierowca który wyjechał z bramy jechał z posesji obsadzonej gęsto krzewami i drzewami i nie widziałem Go. Pozdrówka
[ Dodano: 03-01-2009, 12:40 ]
butyński napisał/a: | Witam.Jak najbezpieczniej ( najlepiej nie naciskając hamulca ) zjechać z górki dość ostrej ? Skrzynia automat SS . Próbowałem na załączonej " jedynce " samochód przyspieszył nacisnąłem hamulec - poślizg !! .Próbowałem na wszystkich możliwych 4h i łapie poślizg .Opony mam zimówki . Czy jest jakiś "patent "aby pokonać takie wzniesienie w dół bez hamowania na małej prędkości ( na końcu tego wzniesienia jest wąski mostek i zakręt o 180 stopni ) .Na szczęście są bandy ze śniegu i można się w nich ratować eksperymentując ! Pytam z czystej ciekawości bo oczywiście nic nie przeszkadza mi delikatnie operować hamulcem i wtedy się mieszczę na mostku ale może kiedyś zdarzy się sytuacja , że będzie bardziej ślisko .......... Pozdrawiam ! |
Witaj. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie jest taki przełącznik A/T który włącza inny wolniejszy tryb pracy automatu.Mogę się mylić, gdzieś było napisane ( i to chyba nawet ja o to pytałem ale ...... zapomniałem ) kiedy co tzn A/T nie używałem tego jeszcze. Pozdrówka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
mich-z93 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2009, 19:19
|
|
|
(...) zobaczysz co się stanie |
|
|
|
 |
mayer
Forumowicz heja banana
Auto: Galant 2,4 GDI, Y60, 806
|
Wysłany: 03-01-2009, 22:40
|
|
|
Amcio napisał/a: | a z ciekawosci to co by bylo gdy bym wbil wsteczny? i sie probowal tak ratować ?
probowal tak ktos? |
Po pierwsze tego nieda sie zrobić a jesliby się dało to na 100% poukrecasz półosie i rozp... znaczy zepsujesz dokumentnie skrzynie. |
|
|
|
 |
GazMajster-G1 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2009, 23:09
|
|
|
Witam
myślę ,że jeżeli uda ci się już wić wsteczny ,to następnie auto calkowicie straci przyczepnośc (tak jak na zablokowanych kolach) możesz póżniej potrzebowac dobrego blacharza
Bartek |
|
|
|
 |
|