Potrzebna mała lekcja |
Autor |
Wiadomość |
Tomek Opole
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 2,8 TDI Long 1998R.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-01-2009, 22:03 Potrzebna mała lekcja
|
|
|
Witam wszystkich na tym forum jestem tu pierwszy raz więc wybaczcie moją niewiedze.Tydzień temu kupłem sobie Pajero 2,8 TD z 1998r na skrzynce maualnej szuper select.czy moze mi ktos napisać jak powinno sie załączać napędy w tym autku?czy mozę soboe na reduktorze wbić 4wd w trakcie jazdy bez wciskania sprzęgła i dalej jak najlepiej i najbezpieczniej właćzyć napęd.czy jak rozłaczam napędy to musze cofnąć pare metwów? |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 24-01-2009, 22:21
|
|
|
Witaj w gronie MitsuManiaków.Tak w skrócie:sprzęgła używaj zawsze nie musisz się cofać aby rozłączył się napęd,w trakcie jazdy możesz włączyć 4 ale bezpiecznie tylko do 60-70km.Na forum jest opisane gdzie i jak używać napędy.Koledzy biegli w kompie na pewno podadzą Ci link do tej strony.Pozdrówka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Berni
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 368 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25-01-2009, 01:23
|
|
|
Witam nowego kolegę witam Tomek Opole napisał/a: | więc wybaczcie moją niewiedze | - niewiedzę wybaczamy każdy był kiedyś nowy-ale braku chęci do pogrzebania po forum ...to już nie bardzo a to dlatego że na przykład kolega Gene nieźle się napracował żeby stworzyc np.to http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17970 - a to jest całe Twoje pytanie i to na pierwszej stronie natomiast odpowiadając na pytanie -lewarka od biegów terenowych używa się bez sprzęgła(przynajmniej u mnie tak wchodzą), 4wd wchodzi do około 80 bez zgrzytów-pozostałe włączamy z postoju i używamy tylko w terenie - guzior r/d lock na konsoli przedniej należy po użyciu rozłączyc podobno przez cofnięcie
ps. nie myśl że Cię tu karcę absolutnie nie bo niby dlaczego natomiast czytaj,czytaj,jeszcze raz czytaj na tym forum jest wszystko |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 25-01-2009, 07:37 Re: Potrzebna mała lekcja
|
|
|
Tomek Opole napisał/a: | Witam wszystkich na tym forum jestem tu pierwszy raz więc wybaczcie moją niewiedze.Tydzień temu kupłem sobie Pajero 2,8 TD z 1998r na skrzynce maualnej szuper select.czy moze mi ktos napisać jak powinno sie załączać napędy w tym autku?czy mozę soboe na reduktorze wbić 4wd w trakcie jazdy bez wciskania sprzęgła i dalej jak najlepiej i najbezpieczniej właćzyć napęd.czy jak rozłaczam napędy to musze cofnąć pare metwów? |
Witaj
Przód możesz zapiać w czasie jazdy i rozpiąć również.
Blokadę miedzy osiową również możesz zapiąć jadąc do 40 km/h jadąc na wprost i rozpiąć również.
Reduktor możesz załączyć w lepiej zatrzymując się. i włączyć również po zatrzymaniu. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2009, 11:53
|
|
|
Jedyne co mogę dodać (bo wszyscy mnie ubiegli, a to mój ulubiony temat ) to 4HLc (blokada między osiowego) można włączać do 100km/h, a reduktor tylko stojąc |
|
|
|
 |
Tomek Opole
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 2,8 TDI Long 1998R.
|
Wysłany: 25-01-2009, 12:23
|
|
|
Wielkie dzięki chłopaki za fachową pomoc zastosuje sie do wszystkich wskazówek.Fktycznie na tym forum jest wszystko mam całą niedziele do poczytania i mam nadziej ze poznam to autko od dechy do dechy. jescze raz dzięki i pozdrawiam! życząc szerokich dróg i idealnej przyczepności. |
|
|
|
 |
mjut
Nowy Forumowicz Twierdza Chełmno

Auto: Pajero 2.3 '86
|
Wysłany: 27-04-2009, 22:47
|
|
|
Witam. Podłączam się do tematu. Mam ogromną prośbę o kontakt z kimś kto coś wie o Pajero I 2.3TD. Moje gg: 8236093 |
_________________ www.twierdzachelmno.com |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
|