Przygasające światła... |
Autor |
Wiadomość |
kitunio75
Nowy Forumowicz
Auto: MITSUBISHI COLT 1.3 2006r.
|
Wysłany: 08-01-2009, 09:54 Przygasające światła...
|
|
|
Czy zauważyliście w swoich COLTACH, że w niektórych sytuacjach przygasają światła?
Np. przy domkniętych oknach wciskamy oba guziczki domykania szyb - światła przygasają dość znacznie.
Wydaje mi się że nie jest to normalne, no chyba że ten typ tak ma.
Nie zauważyłem tego efektu w innych autach, sprawdzałem np. w hondzie accord i mercedesie ML. |
_________________ KITEK |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 08-01-2009, 10:02
|
|
|
kitunio75 napisał/a: | Np. przy domkniętych oknach wciskamy oba guziczki domykania szyb - światła przygasają dość znacznie.
Wydaje mi się że nie jest to normalne, no chyba że ten typ tak ma. | To jest normalne chyba we wszystkich samochodach z nilnikiem benzynowym o małej pojemności. Pobór prądu przez oba silniczki podnośników na raz do tego pod dodatkowym obciążeniem w postaci oporu (bo szyby są zamknięte) jest dość duży i mocniej obciąża alternator. W skutek czego światła przygasają. To samo może powodować centralny zamek jeśli zamyka wszystkie pięć drzwi, albo szyberdach w ostatniej fazie domykania.
Raczej to nic niepokojącego. |
|
 |
kitunio75
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2009, 10:10
|
|
|
Ciesze się że to normalne jednak myślę że czasami to głupio wygląda - może sie komuś wydawać, że do niego mrygam światłami... |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 12:19
|
|
|
kitunio75 napisał/a: | Ciesze się że to normalne jednak myślę że czasami to głupio wygląda - może sie komuś wydawać, że do niego mrygam światłami... |
do tego stopnia przygasają?
Rozmawiałeś w tej sprawie z kimś z serwisu( jeżeli rzeczywiście aż tak mocno przygasają..)? W tamtym tygodniu mój znajomy miał podobny problem w polówce, przy włączaniu wycieraczek przez moment mocno przygasały światła( czas reakcji regulatora napięcia). Po wstępnych oględzinach doradziłem jemu aby zmienił przewód masowy od akumulatora (mimo braku problemów z rozruchem)- był mocno zaśniedziały. Objawy jak ręką odjął. |
|
|
|
 |
kitunio75
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2009, 14:01
|
|
|
Chyba jednak serwis trzeba będzie odwiedzić. Dziękuję za informacje. |
|
|
|
 |
mr.bean
Nowy Forumowicz

Auto: colt cz3 1.3
|
Wysłany: 08-01-2009, 20:15
|
|
|
umnie też przygasają, ale chyba nie do tego stopnia, a też jest u was tak że zmienia się moc oświeltania konolsi w środku samochodu gdy światała są włączone słąbiej świeci, a gdy wyłączone mocniej? |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 20:20
|
|
|
mr.bean, tak. To jest normalne, aby nie raziło Ciebie w nocy. Możesz pojechać do ASO i ustawić opcję automatycznego włączania świateł dziennych po rozruchu. Nie będzie się wtedy przyciemniać w dzień i nie będzie podświetlenia zegarów. |
|
|
|
 |
mr.bean
Nowy Forumowicz

Auto: colt cz3 1.3
|
Wysłany: 08-01-2009, 20:32
|
|
|
aha, mi to tam nie przeszkdza, tylko jak już jest podbny wątek, to chciałem się też spytać;) |
|
|
|
 |
looq
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 116 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-01-2011, 08:35
|
|
|
Ja ostatnio zauważyłem nieco inne zjawisko, a mianowicie lekko przygasają światła podczas redukcji biegu (na przykład z 4 na 3) towarzyszy temu takie prawie niesłyszalne pyknięcie. Dodam, że nie dzieje się tak za każdym razem i zauważam to w zasadzie tylko w sytuacji kiedy jedynym oświetleniem drogi są reflektory samochodu.
Zauważył może to ktoś u siebie ? |
|
|
|
 |
OLOs
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ5 2007
|
Wysłany: 12-01-2011, 09:13
|
|
|
jaceksu25,
twierdzisz że po ustawieniu w serwisie opcji automatycznego włączenia świateł po rozruchu nie będzie działało podświetlenie zegarów? Ciekawe, bo ja mam włączoną tą opcje i świeci mi wszystko... może są jakieś opcje podświetlenia do wyboru? Pozdro OLOs |
|
|
|
 |
magik
Forumowicz
Auto: CZT
|
Wysłany: 17-01-2011, 16:57
|
|
|
mr.bean, poza tym możesz regulować podświetlenie zegarów i środkowego ekranu... |
|
|
|
 |
ravusek
Forumowicz

Auto: Colt cz3
|
Wysłany: 01-05-2011, 19:16
|
|
|
looq napisał/a: | Ja ostatnio zauważyłem nieco inne zjawisko, a mianowicie lekko przygasają światła podczas redukcji biegu (na przykład z 4 na 3) towarzyszy temu takie prawie niesłyszalne pyknięcie. Dodam, że nie dzieje się tak za każdym razem i zauważam to w zasadzie tylko w sytuacji kiedy jedynym oświetleniem drogi są reflektory samochodu.
Zauważył może to ktoś u siebie ? |
U mnie też występuje takie przygasanie. Zauważyłem to ostatnio przy nocnej jeździe. Do tego też takie cyknięcie. Ciekawe czy to normalne . |
|
|
|
 |
Mateusz071
Forumowicz

Auto: Colt WRC 89r;Cari GDI r98
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 329 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 06-05-2011, 16:50
|
|
|
normalne jak sie daje z 4 na 3 i strzał ze sprzęgła i pełen gaz.... pasek i alternator nie wytrzymują takich przeciążeń (czasem moze pasek zapiszczeć) i gubia ze soba "przyczepność" przez co nie ma chwilowo napięcia, a pyknięcie to przekaźnik albo cewka.
[ Dodano: 06-05-2011, 16:50 ]
acha ogłólnie przy redukcjach "szarpanych" tak jest |
|
|
|
 |
|