Cari 1,9 DID - skrzypienie w kokpicie |
Autor |
Wiadomość |
majkov
Forumowicz majkov
Auto: Carisma 1,9 DID 115KM 2001
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Lis 2012 Posty: 47 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 22-10-2013, 23:46 Cari 1,9 DID - skrzypienie w kokpicie
|
|
|
Witajcie,
Z okazji ochłodzenia spotyka mnie zawsze niemiła niespodzianka. Zaczyna się skrzypienie w desce rozdzielczej - na moje ucho dochodzi z okolicy Airbaga pasażera. Generalnie strona pasażera górna część. Przerabiał ktoś z Was ten temat? Co zdemontować i podkleić? Jak zdemontować elementy by nic nie pourywać. Będę wdzięczny za sugestie. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1,9 DID 115KM 2001 |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 23-10-2013, 02:11
|
|
|
Sprawdź czy nie masz jakiegoś dziadowstwa jak np bilet parkingowy pomiędzy cechą a szyba jak nie to, to musisz po kolei podklinowywac jakimś kawałkiem gumy badz drewienkiem poszczególne plastiki i nasłuchiwać |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23-10-2013, 09:04
|
|
|
Mnie też wkurzało skrzypienie jak się zrobiło zimno, okazało się że to uchwyt od nawigacji Beckera opierał się o deskę i skrzypiał nawet jak nie było założonej nawigacji. Generalnie przejedź się z kimś powoli i niech dociska fragmenty konsoli, schowka itd. Jeżeli odkryjesz, że to na łączeniu pomiędzy elementami, oklej niewidoczną krawędź taśmą papierową (powinna być filcowa, ale jest nie do zdobycia).
edit: Jeżeli to airbag pamiętaj, żeby przed demontażem odłączyć akumulator, a podłączyć ponownie dopiero po zamontowaniu i upewnieniu się, że airbag jest dobrze podłączony. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
majkov
Forumowicz majkov
Auto: Carisma 1,9 DID 115KM 2001
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Lis 2012 Posty: 47 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 15-11-2013, 12:49
|
|
|
Znalazłem skrzypiący element ale chyba nie sposób go w żaden sposób podkleić. Ociera kanał powietrzny o spód półki nad airbagiem pasażera. Nadkleiłem go samoprzylepnym filcem, poprzez otwór po zdemontowanej konsoli przedniej i szpatułek ale moja radość trwała dwa dni, po czym stwierdziłem, że filc się odkleił...ciepłe powietrze w kanale zrobiło swoje...przyczyna znaleziona teraz tylko opracować technologie... ...u was też ten kanał powietrzny jest tak luźno zamontowany, że można go przemieszczać w zakresie +/- 1 cm w każdą stronę? |
_________________ Mitsubishi Carisma 1,9 DID 115KM 2001 |
|
|
|
 |
meinteil07
Forumowicz
Auto: Honda Accord VI 1.8 2002
|
Wysłany: 15-11-2013, 15:28
|
|
|
Mi za to letnie upały zdewastowały konsole środkową :/ (przynajmniej tak mi się zdaje ) Wszystkie gwinty które łączą ramkę z nawiewami po prostu pękły. Dźwięk bardzo denerwujący.Złączyłem to poxiliną ale chyba zimy to nie wytrzyma więc pewnie będzie zakup nowej ramki i tunelu z nawiewami.
Jak waszym zdaniem carisma wypada w porównaniu z innymi autami tej klasy jeśli chodzi o skrzypienie plastików ? ) |
|
|
|
 |
Daraz2
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9DID F9Q
|
Wysłany: 17-11-2013, 19:52
|
|
|
Też miałem problem ze skrzypieniem konsoli środkowej ale mi na szczęście nic nie popękało po prostu podkleiłem taką gumą wokół i i juz jest dobrze:) nic nie widać i nie skrzypi jedyne co zostało to coś mi jeszcze skrzypi w tym schowku w konsoli środkowej a nic w nim nie mam ale w tym tygodniu jak znajdę czas to opanuje to |
|
 |
|