światło przednie - dziwne zachowanie |
Autor |
Wiadomość |
JacekOlowiak
Mitsumaniak madafakir

Auto: Galant 2.0 V6 24v 1996r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Kwi 2008 Posty: 57 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 13-01-2009, 21:58 światło przednie - dziwne zachowanie
|
|
|
Witam,
W moim dyliżansie (Galant E54A) przy zapalonych światłach 'krótkich' w prawym reflektorze wszystko gra a lewy świeci jak pozycyjny.
Ponieważ nie znałem budowy lampy i ilości żarówek stwierdziłem, że przepaliła się zarówka od krótkich (bo długie są w innej części lampy). Jednak po włączeniu długich wszystkie żarówki świecą dobrze czyli te zewnętrzne świecą jako krótkie i dodatkowo swiecą wewętrzne długie.
Chciałem poprawić miejsca na stykach no i zobaczyć jak wygląda wogóle taka żarówka więc wyciągnąłem tą od krótkich/pozycyjnych, kiedy była wyciagnieta z lampy odpaliłem samochód i co się okazało:
- wyciagnieta przed chwila żarówka nie reaguje na wlaczanie pozycyjnych ani na krótkich ale świeci sie super kiedy włączymy długie
- za to ta od długich się nie zapaliła kiedy włączyłem długie...
pierwsze co pomślałem to bezpieczniki ale wyglądają na dobre.
zanim znowu uwalę się kurzem spod maski chciałem zapytać czy takie zjawiska paranormalne komus sie przytrafiły.
myślałem też że żarnik od krótkich sie przepalił ale to bez sensu skoro zapala się kiedy wrzucę długie...
kupię żarówkę tak czy siak a w między czasie poczekam co poradzicie.
z góry dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-01-2009, 02:57
|
|
|
Na moje chamski oko to masy nie ma Obwód zamyka się przez jakieś inne lampy/żarówki. Np. brak masy w tylnych lampach objawia się miganiem stopu lub pozycyjnych zamiast migaczy. Przeczyść wszystkie styki w całej lampie. |
|
|
|
 |
JacekOlowiak
Mitsumaniak madafakir

|
Wysłany: 14-01-2009, 09:13
|
|
|
a moze ktoś się orientuje czy można kupić zestaw żarówek do tego modelu tak żeby pasowały wszystkie? jak taki zestaw się nazywa... przyznaję się bez bicia że w świecie samochodów jestem dopiero od niecałego roku i nie wiem czasami podstawowych rzeczy. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 14-01-2009, 10:11
|
|
|
Od mijania masz H4 i jak zarnik mijania sie spali, to zarnik od dlugich dalej moze swiecic
od drogowych masz H1
raczej tu nie bedzie zonkow, bo instalacje elektryczne made in japan sa niemal wieczne - chyba, ze po dzwonie przodem gdzies jest zwarcie/rozwarcie |
|
|
|
 |
JacekOlowiak
Mitsumaniak madafakir

|
Wysłany: 14-01-2009, 13:46
|
|
|
dzięki bardzo i pozdrawiam
[ Dodano: 14-01-2009, 14:34 ]
aha jeszcze jedno pytanko - jakie najlepiej świecące żarówki polecacie? czy są jakieś wymagania prawne żeby mieć ksenonowe, czy może coś jak to http://allegro.pl/item510...w_warszawa.html ? chodzi o to, że nie wiem czy cokolwiek nie kupie bedzie działać czy mogą być jakieś problemy. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11196 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 14-01-2009, 17:04
|
|
|
JacekOlowiak napisał/a: | [ Dodano: 14-01-2009, 14:34 ]
aha jeszcze jedno pytanko - jakie najlepiej świecące żarówki polecacie? czy są jakieś wymagania prawne żeby mieć ksenonowe, czy może coś jak to http://allegro.pl/item510...w_warszawa.html ? chodzi o to, że nie wiem czy cokolwiek nie kupie bedzie działać czy mogą być jakieś problemy. |
Są dobre.Mam takie same.Ładne białe światło.
|
|
 |
|