Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KOMPENDIUM Witam wszyskich :) zakup Carismy
Autor Wiadomość
Kris1980_147 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 12-04-2008, 15:11   KOMPENDIUM Witam wszyskich :) zakup Carismy

Cześć.
Jestem nowym urzytkownikiem forum Mitsubishi. Mam na imię Krzysiek.
Nie mam jeszcze swojego Mitsu, ale poważnie się zastanawiam nad kupnem właśnie Carismy. Obecnie poruszam się DU Tico, ale w najbliższym czasie będę musiał kupić coś większego.
Zastanawiałem się nad wieloma autami (między innymi nad Astrą II, Fokusem, Seatem Leonem) ale moje największe zainteresowanie wzbudza właśnie Carisma.
Planowałbym kupić coś z przedziału wiekowego 2000-2004.
I teraz kilka pytań do fachowców. Co wybać. Nie ukrywam że bardzo ważne są dla mnie koszty utrzymania. Zastanawiałem się albo nad silnikiem 1,6 z LPG, albo może któryś diselek.
Co byście poradzili ???
Napiszcie mi proszę na co zwracać uwagę przy kupnie Carismy, może jakieś czułe (słabe) puntky?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez glina 29-05-2014, 13:51, w całości zmieniany 1 raz  

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 12-04-2008, 19:01   

1.8 GDI spala 8 w mieście. Tez ze Śląska wiec moge pomóc w poszukiwaniach :) .
Z tych samochodów co wymieniłeś to Tylko Seat Leon mógłby byc Alternatywa ale wychodzi bardzo drogo w zakupie. Ja mam 3 japończyka i tylko japońskie wozy bede kupować.
Widze jak koledzy narzekaja na inne marki a Ja leje, zmieniam oleje i ciagle jezdze :P

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-04-2008, 19:38   

Morfi napisał/a:
1.8 GDI spala 8 w mieście. Tez ze Śląska wiec moge pomóc w poszukiwaniach :) .
Z tych samochodów co wymieniłeś to Tylko Seat Leon mógłby byc Alternatywa ale wychodzi bardzo drogo w zakupie. Ja mam 3 japończyka i tylko japońskie wozy bede kupować.
Widze jak koledzy narzekaja na inne marki a Ja leje, zmieniam oleje i ciagle jezdze :P

No też z tych propozycji wybrałbym Seata Leona, ale jak dla mnie to trochę dużo traci na wartości na rok.

Obecnie korzystam z koreańca i też nie mam powodów do narzekań.

Powiedzcie mi jeszcze dlaczego bliźniacze forum klik o Carismie a użytkowników i postów duuuużo mniej.
Jeśli chodzi o mnie to raczej częściej będę się u Was udzielał.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 12-04-2008, 19:40   

ile KM robisz rocznie. I jaka kwota dysponujesz ??

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 12-04-2008, 21:28   

Kris1980_147 napisał/a:

Powiedzcie mi jeszcze dlaczego bliźniacze forum klik o Carismie a użytkowników i postów duuuużo mniej.

:shock: dziwne, ja jakoś nie natrafiłem na te forum przy szukaniu...Ogólnie porażka, trzeba się logować żeby cokolwiek sprawdzić....

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-04-2008, 22:29   

Morfi napisał/a:
ile KM robisz rocznie. I jaka kwota dysponujesz ??

Ok. 20 kkm.
Na autko mogę wydać max. 25 000 zł

Chciałbym kupić w miarę młodę z małym przebiegiem.

kristof 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Wysłany: 13-04-2008, 13:29   

to ja dorzucę swoich parę groszy :) mam cari 1.6 + LPG tak jak pod avatrem..i mi w mieście pali od 8.3-9.5 l/100km oszczędna jazda to ta pierwsza agresywna ta druga, jeszcze nigdy nie przekroczyłem 10l więc na pewno jest taniej..ale jak kupujesz autko z LPG musisz być pewien stanu silnika..alternatywą są DiD które w mieście spalają bodajże około 5-6l/100km a GDI - tak jak koledzy pisali palą mało, pod warunkiem że umie się nim jeździć ( chyba dobrze to określiłem? ) w sumie cari jest najlepszym rozwiązaniem z tej gamy aut co podałeś, potem osobiście brałbym focusa ( ale tylko i wyłącznie sedan - nie wiem dlaczego ale reszta mi się nie podoba z focusów :) )
pozdro i owocnych poszukiwań życzę :)

major 
Mitsumaniak
Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Wysłany: 13-04-2008, 13:50   

Tomashi napisał/a:
Kris1980_147 napisał/a:

dziwne, ja jakoś nie natrafiłem na te forum przy szukaniu...Ogólnie porażka, trzeba się logować żeby cokolwiek sprawdzić....

oj to chyba słabo szukałeś :) Ogólnie tam to forum jst mocno związane z naszym :)

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-04-2008, 13:53   

Dzisiaj pogoda dopisała i postanowiłem przejechać się na giełdę samochodową do Mysłowic.
Samochodów całe mnóstwo, ludzi jeszcze więcej. Istny zawrót głowy.

Ale do rzeczy. Chyba połowa wszystkich aut na giełdzie to Astry (zarówno I jak i II), fokusy, Vectry. Było też kilka Leonów i kilka ładnych "nowych" Toledo. Carismę widziałem tylko jedną :(
Stwierdziłem że to już nie ta giełda co kilka lat temu. Teraz to z 80% wszystkich pojazdów to samochody sprowadzone (bez udokumentowanego przebiegu) albo od handlarzy.

Muszę sobie chyba odpuścić giełdę i czekać na jakąś okazję ze śląska w internetowych ogłoszeniach.

kristof 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-04-2008, 13:57   

Kris1980_147 napisał/a:

Muszę sobie chyba odpuścić giełdę i czekać na jakąś okazję ze śląska w internetowych ogłoszeniach.

Uwierz mi nie warto szukać w jednym województwie, jak trafi się rodzynek bądź naprawdę zadbana cari na drugim końcu Polski warto jechać :) ja po swoją zrobiłem jakieś 600km :) i jestem diabelnie z tego powodu szczęśliwy..Więc życzę cierpliwości w poszukiwaniach i szczęścia

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 15-04-2008, 11:18   

Ja jechałem po swoja 300km pod warszawe :) To za ta kase co posiadasz to bym szukał cos takiego http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C4956017

Mark Twain

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 15-04-2008, 13:55   

Morfi napisał/a:
to bym szukał cos takiego http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C4956017

niesamowicie podejrzana cena :shock:
I to jeszce bez opłat, zarejestrowana, DI-D z 2003 roku???? :doubt:

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2008, 14:04   

Tomashi napisał/a:
Morfi napisał/a:
to bym szukał cos takiego http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C4956017

niesamowicie podejrzana cena :shock:
I to jeszce bez opłat, zarejestrowana, DI-D z 2003 roku???? :doubt:

i do tego jeszcze przebieg 21.500 km.... to chyba swoje autko przepłaciłem i to sporo.... hehe

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 15-04-2008, 14:12   

Moim zdaniem warto oglądać, nie widzę oznak mocnych dzwonów lub spartaczonej roboty. Trzeba zauważyć że jest to uboga wersja.
Trzeba ją postawić na płytę pomiarową w ASO zrobić dokładny przegląd za 500zł i wtedy ocenić czy warto.
Ponadto nie ma zdjęć środka więc nie wiemy co w nim leży :)

A co dy przytoczonych pozostałych autek:
Carisma bije wszystkie na głowę (może poza Fordem w sferze zawiechy) i jest to jedyny rozsądny wybór i nie będę z nikim prowadził polemiki na ten temat, jest to moje zdanie i tyle. :mrgreen:
Miałem Seata, Opla tym panom dziękuję (w moją dużo starszą Carismę włożyłem wielokrotnie mniej niż w tamte nowsze auta)
Nie miałem Forda więc żyję w nieświadomości ale Carisma to nie ta klasa więc nie ma co porównywać.

kristof 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-04-2008, 15:11   

JackD napisał/a:
do tego jeszcze przebieg 21.500 km.... to chyba swoje autko przepłaciłem i to sporo.... hehe

Tutaj zapomniałeś o jednym zerze :-) 215 000 km ...
A autko prezentuje się ładnie, tylko ciekawe jak z silnikiem i w środku...ja bym skoczył zobaczyć jak on wygląda...

Odpowiedz do tematu