[CAxA] Głośniki |
Autor |
Wiadomość |
hadrian [Usunięty]
|
Wysłany: 22-05-2007, 22:56 [CAxA] Głośniki
|
|
|
Czy ktoś wie jaka jest średnic głośników z przodu w drzwiach i z tyłu w boczkach? |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 04-11-2008, 00:40, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
pawcio777 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-05-2007, 23:03
|
|
|
Jezeli mowa o colcie CA0 to Z przodu w drzwiach seryjnie nie ida glosniki jednak mozna je tam zastosowac (wycinajac w tapicerce ), głosniki z przodu ida w desce rozdzielczej mniej wiecej na wysokosci kolan na koncach (przy drzwiacgh) i pasuja tam głosniki 10-tki, natomiast z tyłu podchodzą głośniki 16,5 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-06-2007, 20:04
|
|
|
pawcio777 napisał/a: | Jezeli mowa o colcie CA0 to Z przodu w drzwiach seryjnie nie ida glosniki jednak mozna je tam zastosowac (wycinajac w tapicerce ) | Mam pytanie czy pod tapicerką, czyli w drzwiach jest już gotowe miejsce do przykręcenia głośnika czy trzeba go przymocować do tapicerki? I niech się wypowiedzą Ci, którzy tam zamontowali głośniki w CAO oraz wygłuszyli drzwi-jak to GRA??? I jakiej wielkości głośniki montowaliście? Fotki mile widziane. |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 18-06-2007, 22:38
|
|
|
Hugo napisał/a: | Mam pytanie czy pod tapicerką, czyli w drzwiach jest już gotowe miejsce do przykręcenia głośnika czy trzeba go przymocować do tapicerki? I niech się wypowiedzą Ci, którzy tam zamontowali głośniki w CAO oraz wygłuszyli drzwi-jak to GRA??? I jakiej wielkości głośniki montowaliście? Fotki mile widziane |
Trzeba zrobic z mdf-u dystans. Ja u siebie mam glosniki w drzwiach 16,5cm i drzwi mam wytlumione i jest naprawde super!!! Drzwi zamykaja sie ciszej a dzwiek jest o niebo lepszy! ja juz gdzies o tym pisalem na forum...
troche zdjec
Tak wyglada gotowy projekt Maskownica jest tylko przykrecona do boczku glosnik do dystansu i do drzwi.
Tak wyglada otwor na glosnik:
A tak wygladaja w polowie wytlumione drzwi, pozniej jeszcze sie przykleja mate z zewnatrz i w miare zakleja sie otwory.
zdjec z przykreconym glosnikiem do drzwi nie mam |
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 18-06-2007, 23:36
|
|
|
Kleju, jesteś the best. O to mi chodziło. Można wiedzieć jakiej mocy masz głośniki? Ja chciałem wsadzić Phonocary 16,5 cm 90 Watt. Co o tym sądzisz? |
|
|
|
 |
piwko444 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-06-2007, 23:48
|
|
|
Ile mat wygłuszających o wymiarach 25x50 cm potrzeba na wygluszenie drzwi?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mugen [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2007, 06:34
|
|
|
piwko444 napisał/a: | Ile mat wygłuszających o wymiarach 25x50 cm potrzeba na wygluszenie drzwi?
Pozdrawiam |
4-5 mat
Problemem w colcie jest duza pojemnosc drzwi co za tym idzie nie kazdy glosnik bedzie w nich gral dobrze
a tak np mozna sobie wykonac slupki
 |
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Wrz 2005 Posty: 5702 Skąd: Wolne Miasto Gdańsk
|
Wysłany: 19-06-2007, 12:48
|
|
|
mugen napisał/a: | a tak np mozna sobie wykonac slupki |
gwizdki, (jezeli ma sie elektryczne lusterka), mozna wrzucic tez na "trojkacik" gdzie w manualnych sa dzwigienki.
na jedna strone, czy na komplet ? |
|
 |
mugen [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2007, 13:08
|
|
|
Sruba napisał/a: |
na jedna strone, czy na komplet ? |
komplet na jedne drzwi |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 19-06-2007, 13:59
|
|
|
mugen napisał/a: | mplet na jedne drzwi | Trochę tego jest. A jaki koszt? Oczywiście robotę wykonam sam. |
|
|
|
 |
swistak81 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2007, 14:32
|
|
|
Ja wygłuszałem takimi samymi matami co Mugen. Z tą różnicą że nałożyłem jedną warstwę wewnątrz drzwi i tyle i jest wystarczająco wg mnie.
Co do zużycia - mi poszło na tą jedną warstwę na jedne drzwi - 2.5 maty o wymiarach 50x50cm...
Więc 5 mat 25x50 na wewnętrzną część drzwi i 3-4 takie maty na ewentualną warstwę zewnętrzną.
A koszt mat - zobacz na allegro...
Przykładowo - 13.59zł za 50x50 + 19zł przesyłka (przy 6-10 matach - są bardzo ciężkie).
Wyjdzie około 100zł przy jednowarwstowym wygłuszaniu obu drzwi.
Należy zabezpieczyć też głośnik od góry, bo mój jest ok 3mm od odsuniętej szyby i lała mi się na niego woda... (a wrzuciłem magnaty 3xl 20cm ). Ledwo ledwo mi weszły (musiałem trochę wyżłobić tapicerkę od wewnątrz. |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 19-06-2007, 16:17
|
|
|
Polecam kupic mate bitumiczna soudal czy jakos tak wymiar 10mx30cm i wystarczy w zupelnosci na wytlumienie calych drzwi bardzo "szczelnie" Koszt 70zl!!! Tylko przyklejac najpierw podgrzewajac opalarka!
Hugo te glosniczki wystarcza ale sadze ze przez wzmacniacz bedziesz podlaczał bo bedzie o niebo lepiej?!
Mugen te gwizdki powinny byc skierowane w strone sluchaczy i tak okolo na wysokosci uszu Nie zebym sie czepial ale... |
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 19-06-2007, 16:27
|
|
|
Kleju napisał/a: | Hugo te glosniczki wystarcza ale sadze ze przez wzmacniacz bedziesz podlaczał bo bedzie o niebo lepiej?! | Właśnie bez wzmacniacza chciałem je podłączyć. Radio JVC z mp3 4 x 50 W. Chyba zagrają, co?Takie Phonocary |
|
|
|
 |
mugen [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2007, 16:41
|
|
|
Kleju napisał/a: |
Mugen te gwizdki powinny byc skierowane w strone sluchaczy i tak okolo na wysokosci uszu Nie zebym sie czepial ale... |
jest kilka technik umieszczania tweeterow na skos, na przeciwko siebie i w strone uszu sluchacza w zaleznosci od tego co kto preferuje jaka scene i jak graja tweetery mi najlepiej pasowalo tak jak widac na zdjeciu |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 19-06-2007, 20:45
|
|
|
Hugo napisał/a: | Właśnie bez wzmacniacza chciałem je podłączyć. Radio JVC z mp3 4 x 50 W. Chyba zagrają, co?Takie Phonocary |
No wiesz nie spodziewaj sie ze na tym radiu to bedzie ostro lupac Na wzacniaczu mozna wiecej wyciagnac i napewno czysciej i lepiej wtedy mozna sluchac glosniej i juz nie masz takich znieksztalcen jak przez radio. Ale wiesz zawsze mozna dokupic wzmacniacz
Tak jak mowisz Mugen zalezy co kto preferuje |
|
 |
|