[E33A 2.0] Wycieraczki |
Autor |
Wiadomość |
misio-1992
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant GLSi E33A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 170 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-02-2009, 17:51 [E33A 2.0] Wycieraczki
|
|
|
Ostatnio zauważyłem że zwalniają mi wycieraczki.Czy może mi ktoś doradzić jak rozebrać cały mechanizm ich napędu.Chodzi mi głównie o to jak odłączyć silniczek od całej reszty.
Moje autko to Mitsubishi Galant 89 2.0 |
_________________ Mitsubishi Galant GLSi 2.0 89
 |
|
|
|
 |
Janusz 58
Mitsumaniak SIGMA & 3000GT

Auto: mitsubishi sigma 96, 3000GT 92
|
Wysłany: 13-02-2009, 18:08 wycieraczki
|
|
|
Witaj...
Troche akrobacji,trzeba odkręcić maskownicę ta metalowa pod szybą wtedy zobaczysz jedno wcięcie od strony lewej wycieraczki i drugie w pobliżu drugiej oczywiście w karoserii dostać się jest ciężko trzeba włożyć rączkę w to wycięcie i wtedy wyczujesz prowadnice wycieraczek i z lewej strony jak włożysz rękę w kierunku lewego błotnika wyczujesz połączenie z silnikiem,miałem u siebie podobny problem wystarczyło trochę odrdzewiacza i przesmarowanie smarem w areozolu tylko z dłuższym przedłużeniem bo ciężko się dostać żeby spryskać jak spryskasz odrdzewiaczem to włącz wycieraki niech ten "siuwaks" dojdzie do elementów pracujących podobnie z prawej strony,prawdopodobnie zapiekło się tak jak u mnie i wycieraczki ledwo chodziły trochę ciężko to wytłumaczyć pisząc jak już się dostaniesz zobaczysz te otwory włącz wycieraczki i zobaczysz gdzie po której jest największy opór i tam trzeba zastosować te specyfiki o których pisałem,ponownie włączyć na najniższy bieg i trochę pomóc tej prowadnicy jak się bardzo zapiekło oczywiście wszystko wykonuj przy podniesionych wycierakach żeby zmniejszyć opór,powodzenia jak coś więcej lub wyjdzie jakiś problem to pisz... |
|
 |
i_Lolek
Mitsumaniak

Auto: Galant E33a
|
Wysłany: 01-06-2010, 02:34
|
|
|
może ktoś podać długości wycieraczek przednich, jakie były w orginale ?
przy okazji jak jest montowana wycieraczka tylna. czy zdejmuje sie ja za pomocą śrubokręta (odkręca dwie srubeczki o srednicy 3mm) ?
jeśli tak, to gdzie taką kupić ? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-06-2010, 07:03
|
|
|
przód: 48 cm kierowca, 45 cm pasażer
tył: 51 cm, wycieraczkę taką kupisz w ASO, ale taniej wychodzi kupić specjalną przelotkę (też w ASO) na te 2 śrubki i montować zwykłe wycieraczki |
|
|
|
 |
i_Lolek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-06-2010, 12:45
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | przód: 48 cm kierowca, 45 cm pasażer
tył: 51 cm, wycieraczkę taką kupisz w ASO, ale taniej wychodzi kupić specjalną przelotkę (też w ASO) na te 2 śrubki i montować zwykłe wycieraczki |
dzięki Krzyżak.
ale prawde mówiąc, to miałem nadzieje że idą tam większe.
a czy jakieś większe dadzą radę ?
bo co do firmy to myślę o polskich MotGum'ach. |
|
|
|
 |
qattro18
Forumowicz
Auto: E32A
|
Wysłany: 02-06-2010, 20:51
|
|
|
Założyłem na przód 2x52 cm i dają rade niemieckie alka około 10 zł/szt i nie chcę innych przeżyły zimę i są nadal dobre |
|
|
|
 |
i_Lolek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-06-2010, 02:41
|
|
|
qattro18 napisał/a: | Założyłem na przód 2x52 cm i dają rade niemieckie alka około 10 zł/szt i nie chcę innych przeżyły zimę i są nadal dobre |
ja tez odstąpiłem od orginału. założyłem 53/48cm 15/11zł
a na tył dałem używaną starą 53cm. z lotką.
ta lotka chyba robi swoje, bo nie mam żadnych smug.
może nastepne będą Alka, skoro je chwalisz. |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 03-06-2010, 15:41
|
|
|
Również użytkuję wycieraczki Alca. I również większe (sporo) niż fabryczny rozmiar. Jak go kupiłem, u kierowcy miałem płaską wycieraczkę...64cm Wchodziła na styk, ale się mieściła. Teraz mam coś 58, czy 60, coś takiego, zwykła Alca, i daje rade Na tył założyłem jednak fabryczne 48cm, bo większa wycieraczka wykracza poza zasięg ogrzewania szyby, co w zimie oznacza szorowanie po lodzie.
PS. Nie wiedziałem że są specjalne przejściówki na tylną wycieraczke, z przykręcanej na wciskaną. Zmienilem samą gumkę, i jest ok. A swoją drogą ile może kosztować taka przejscióweczka? |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
Galant E33 - koniec przygody
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-06-2010, 19:05
|
|
|
kamilek napisał/a: | Nie wiedziałem że są specjalne przejściówki na tylną wycieraczke, z przykręcanej na wciskaną. Zmienilem samą gumkę, i jest ok. A swoją drogą ile może kosztować taka przejscióweczka? |
Już nie pamiętam - z 5 lat temu od Japaneze brałem. Oryginał, więc w każdym ASO dostaniesz. Chyba z 10-15 zł to kosztuje. |
|
|
|
 |
|