LAMPKA CHECK ENGINE |
Autor |
Wiadomość |
stojac
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 16v 1996
|
Wysłany: 05-02-2009, 12:27 LAMPKA CHECK ENGINE
|
|
|
witam. posiadam carismę 1.6 1996 rok z gazem holenderskim BRC. zauważyłem ze po uruchomieniu, kiedy silnik nabiera temperatury - wskaźnik jest prawie w połowie - załącza się lampka check engine. nie wpływa to w ogóle na pracę silnika, samochód chodzi identycznie jak bez lampki, trzyma obroty itd. jaka może być tego przyczyna ? poprzedni wlaściciel mowil, ze to konflikt przez gaz. szczerze mówiąc nie sprawdzałem, czy na benzynie też się zapala, więc musze sprawdzić. ale tak czy inaczej wiecie, co może się dziać? byłbym wdzięczny za informacje. pozdrawiam,jacek |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 05-02-2009, 12:38
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
w ww. temacie masz instrukcje jak sprawdzić co to za błąd, zrobisz to samemu i będziesz wiedział o co chodzi, czy cie poprzedni właściciel wkręcił.
Jeśli na benzynie ci się nie zapal to raczej wina gazu więc sprawdz na tym na czym ci się zapala CE |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
stojac
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-02-2009, 12:48
|
|
|
Dziięki za info. tak też zrobię, że dzisiaj przejadę sie troche na benzynie i zobaczę czy się zapala. tak czy inaczej, muszę w weekend zadziałać z tym błędem i wykryć co jest grane |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 05-02-2009, 14:38
|
|
|
jak na benzynie się nie pali, to nic nie rób - dużo poszukiwań i efekt nieznany |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
DragStar [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2009, 19:24
|
|
|
Kolega ma podobnie w Espero, twierdzi że spaliny z silnika pracującego na gazie mają inny skład czy coś i sonda lambda głupieje przez to. W każdym bądź razie ma tak jak Ty i tak samo uzasadnia zapalanie kontrolki CE. |
|
|
|
 |
stojac
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-02-2009, 19:58
|
|
|
sprawdziłem dzisiaj jadąc na benzynie wszystko jest ok. silnik się zagrzał, przejechałem z 15 km i nawet nie mrygnęła. po przerzuceniu na gaz - pali się. także może to i sonda. nie powinno tak być, bo nie mam pierwszego auta w gazie, no ale też nie jest to nic szkodliwego, poza tym że wkurza i razi w oczy ;/ jak się zrobi pogoda to podłubię, sprawdzę przede wszystkim co to za błąd wynajduje po kodach |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 05-02-2009, 20:07
|
|
|
sprawdzić błąd możesz i teraz bo to się robi wewnątrz,
pewnie to nic wielkiego albo ktoś przy montowaniu gazu coś przekombinował i tego są efekty ale póki nie sprawdzisz to się nie dowiemy |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
DragStar [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2009, 20:12
|
|
|
ja też miałem kiedyś auto z gazem i ta kontrolka mi się nie zapalała ale zależy to może od auta albo samej instalacji gazowej? słyszałem też o jakimś elektronicznym ustrojstwie, które jest montowane w instalacji gazowej i niweluje ten problem z sondą lambda - trzeba by się gazowników popytać |
|
|
|
 |
stojac
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-02-2009, 20:14
|
|
|
w weekend sprawdzę kody błędu, to może zbliżę się do czegoś konkretniej, a potem skoczę do gazowników zapytać co oni na to |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 05-02-2009, 23:47
|
|
|
DragStar napisał/a: | które jest montowane w instalacji gazowej i niweluje ten problem z sondą lambda | ja mam emulator sondy lambda - daje sygnał zmienny 0,02-0,8V
a ChE i tak mi się pali bo wtryskiwacze...
na benzynie nie pali się - czyli wszystko ok |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
bazzi [Usunięty]
|
Wysłany: 09-02-2009, 11:18
|
|
|
witam ja mam identyczny problem tyle że na instaliacji LPi
"stojac" pewnie jak sobie wymrugasz błąd to wyjdzie ci 41 nie przejmuj sie tym
ja wymieniłem sondę i CE jak mi się zapali to zjakiś czas zgaśnie na jakiś czas i znowu zapali i tak w kóło a przed wymianą było tak że jak już sie zapaliło świeciło nonstop, ktoś mi kiedyś powiedział że może pomóc regulacja gazu ale jeszcze nie byłem tego zrobić
ps. wiem ze to nie w temacie ale nie wiecie gdzie można wyregulowć moją instalację (LPi) |
|
|
|
 |
stojac
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-02-2009, 13:17
|
|
|
bazzi - dzięki za info. nie zamierzam nic przy tym robić, bo na benzynie jest ok, więc silnik będzie chodził wkurza troche to pomarańczowe światełko, ale nie będę grzebał. gazu też nie chce regulować, bo chodzi dobrze, pali w miarę ok, tzn 9 w trasie, 11 w mieście. takze dopóki coś powazniejszego nie zacznie się dziać, to nie ruszam |
|
|
|
 |
|