Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Jak wymienic olej w skrzyni biegów?
Autor Wiadomość
rafael2332 
Nowy Forumowicz

Auto: japonskie
  Wysłany: 15-01-2009, 07:30   [Cari 1.8 GDI] Jak wymienic olej w skrzyni biegów?

Hej

Mam prosbe
1.Gdzie jest korek/śruba spustowa oraz wlewu od skrzyni biegów??
-może ma ktos jakies foto??

2.Jaki olej do skrzyni?-75w-85w?. Czy 75w-90?(taki zalałem kiedys w innym aucie i nie narzekałem)

Samochód to-Carisma GDI 1.8 benzyna,98rok,skrzynia -manual

pozdrawiam i dzięki za wszelkie info:)

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-01-2009, 08:44   

Korek spustowy jest w najniższym po9łożeniu pomiędzy śrubami które łączą skrzynię z komorą sprzęgła. Nie mam zdjęcia ale śruba jest w najniższym położeniu pomiędzy tymi które mocują skrzynię. W zasadzie nie różni się niczym od pozostałych tyle, że jest najniżej położona i nie jest wkręcana od spodu tylko w kołnierz mocujący skrzynię. Do Cari GDI dedykowany jest 75/85. A tak na marginesie czemu chcesz wymieniać olej..?
W skrzyni w zasadzie oleju się nie wymienia a jedynie uzupełnia ubytki.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 15-01-2009, 09:20   

Zalecenia producenta:
wymiana oleju co 150tyś/km nie słyszałem o uzupełnianiu.
Pytanie dlaczego chcesz robić to sam, JA robię dużo rzeczy sam ale w wymianę olei już się nie bawię jadę do zakładu i wymieniam.
Przy silnikowym wymiana gratis a za skrzynie wzięli 15zł.
Możesz zalać syntetyk lub 1/2 synt.
syntetyk to ok. 50zł/l a wchodzi 2.2l. do GDI.

Powodzenia

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 15-01-2009, 10:02   

Student napisał/a:
JA robię dużo rzeczy sam ale w wymianę olei już się nie bawię jadę do zakładu i wymieniam.
Przy silnikowym wymiana gratis a za skrzynie wzięli 15zł

Tu sie zgadzam, pare złotych a jest problem zeby zutylizować stary olej.
Tylko ze druga kwetia, w zakładzie leja olej do skrzyni maszynką, jesli wlewasz inny niż co lali poprzednio moze sie wymieszać i nie jest to co chciałeś, zawsze zostaje w przewodach pompie.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-01-2009, 10:31   

Nie widziałem u innych ale w moim zakładzie używają do tego takiej dużej szklanej (może plastikowej ) generalnie przeźroczystej strzykawki wyposażonej w wężyk ok.30cm i zawsze jest pusta przed napełnieniem nowym olejem.
No i zawsze robi mi to znajomy mechanik.
Chciałem ostatnio zalać silnik Castrolem i powiedział mi że Castrol to tylko z oryginalnego opakowania czyli bańka 4l., natomiast Mobil mają taki i z beczki.
Podobno polityka firmy, choć z drugiej strony u innych widziałem beczki Castrola, ale nie wnikam.

Przyjdzie wiosna jadą na kolejny seris klimy, ale ten czas leci :cry: .

rafael2332 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-01-2009, 10:48   

TESTER napisał/a:
W skrzyni w zasadzie oleju się nie wymienia a jedynie uzupełnia ubytki

Tu sa różne opinie-ja osobiście zmieniałem w mazdzie 626 oraz 6 sam.W 626 miałem za rzadki jak sie rozgrzał to czuć było tarcie wymieniłem i chodziły jak w nówce:)

Student napisał/a:
Pytanie dlaczego chcesz robić to sam, JA robię dużo rzeczy sam ale w wymianę olei już się nie bawię jadę do zakładu i wymieniam.
Przy silnikowym wymiana gratis a za skrzynie wzięli 15zł.

Widzę ze jesteś z moich rejonów-możesz podać namiar na ten serwis??

TESTER napisał/a:
Do Cari GDI dedykowany jest 75/85. A tak na marginesie czemu chcesz wymieniać olej..?

Nie chodzi o moje auto ale teraz w zimie biegi ciężko chodzą,czasem tak że aż sprzęgło trzyma puki sie nie rozgrzeje,(mechanik juz wczesniej mówił o wymianie-naprawia tylko mitsu ,wiec oblatany jest,ale terminy ma że hej :oops:

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 15-01-2009, 11:16   

Student napisał/a:
Nie widziałem u innych ale w moim zakładzie używają do tego takiej dużej szklanej (może plastikowej ) generalnie przeźroczystej strzykawki wyposażonej w wężyk ok.30cm i zawsze jest pusta przed napełnieniem nowym olejem.
No i zawsze robi mi to znajomy mechanik.
Chciałem ostatnio zalać silnik Castrolem i powiedział mi że Castrol to tylko z oryginalnego opakowania czyli bańka 4l., natomiast Mobil mają taki i z beczki.
Podobno polityka firmy, choć z drugiej strony u innych widziałem beczki Castrola, ale nie wnikam.

Przyjdzie wiosna jadą na kolejny seris klimy, ale ten czas leci :cry: .

U mnie mieli taka pompkę pneumatyczna i pojemnik. Wlał 2 litry i wpompował, stad moje wątpliwości.

A co do klimy dlaczego serwis - odgrzybianie czy coś wiecej?
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

korba 
Nowy Forumowicz

Auto: Cari'97
Wysłany: 15-01-2009, 11:39   

Witam wszystkich. Nie chce zakładać nowego tematu więc dopisuję się tu. Jaki olej do carismy 1.6 16v rok 97 ?

rafael2332 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-01-2009, 12:11   

korba napisał/a:
Witam wszystkich. Nie chce zakładać nowego tematu więc dopisuję się tu. Jaki olej do carismy 1.6 16v rok 97 ?

tu poszukaj http://forum.mitsumaniaki.pl/index.php?c=22

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-01-2009, 13:08   

Standardowy przegląd co 2-3 lata czyli podłączenie pod maszynę wypompowanie czegoś tam (chodzi o olej i R-134) a potem wtłoczenie nowego oleju i płynu chłodniczego. Ja płaciłem za to ok.120zł.
Odgrzybianie i czyszczenie robię sam bo mam podwórko i trochę umiejętności, ponadto lubię grzebać przy samochodzie.

Co do adresu:
nie pamiętam nr. domu ok.200 ale jak się jedzie z Warszawy przez MARKI ul.Piłsudskiego to w Pustelnik - Struga 400m. za Kredyt Bankiem po prawej stronie jaki żółty budynek z reklamą MOBILA (mają sklep a z tyłu kanał), zawsze coś koło nich stoi: generalnie robią wszystkie szybkie naprawy, klocki, płyny filtry i pewnie coś większego.

sudan
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2009, 21:17   

rafael2332 napisał/a:
1.Gdzie jest korek/śruba spustowa oraz wlewu od skrzyni biegów??

pociagne temat bo chce sprawdzic czy mam wlasciwy poziom oleju w skrzyni,ale nie moge namierzyc gdzie sie go wlewa :rolleyes:
domyslam sie ze tak jak w innych autach oleju dolewamy tyle az zacznie sie wylewac z otworu wlewowego.jak jest inaczej to prosze o "oswiecenie".
przy okaazji zasiegne rady fachowcow : czy olej MOTUL 75W80 bedzie dobry do GDI ??
mieszkajac we Francji moge rozkoszowac sie oryginalnoscia tego oleju i jego cena (13 euro za 2 litry)

Odpowiedz do tematu