Wycieraczki szyby przedniej |
Autor |
Wiadomość |
Aleksander1965
Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander 2,2 156km
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 17 Mar 2012 Posty: 480 Skąd: Strzelce Opolskie
|
Wysłany: 19-04-2014, 10:16 Wycieraczki szyby przedniej
|
|
|
Wczoraj ulewa jadę w nocy i w zakresie działania wycieraczki przedniej szyby działa jedynie w dwóch zakresach czyli ciągłym wolnym i ciągłym szybkim natomiast jeśli chodzi o zakres czasowy łącznie z regulacją i włączeniem nie reaguje w ogóle może miał ktoś taka przypadłość?
Nadmieniam,że włączenie pozycji górnej czyli jednorazowe także działa brak jedynie działania czasowego łącznie z regulacją. |
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19-04-2014, 11:03
|
|
|
Jeżeli masz czujnik deszczu (znajduje się koło lusterka), sprawdź czy nie jest zabrudzona szyba w jego okolicach (musiałaby być mocno brudna żeby czujnik nie działał)
bonito |
|
|
|
 |
Aleksander1965
Forumowicz
|
Wysłany: 19-04-2014, 17:26
|
|
|
szyba jest czysta....czy może to manetka lub jakiś przekaźnik? a może to coś w komputerku?Ale dodam,że przestał także działać czujnik zmierzchu padło to jednocześnie czy może to mieć związek ze sobą? |
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 19-04-2014, 22:03
|
|
|
Aleksander1965 napisał/a: | szyba jest czysta....czy może to manetka lub jakiś przekaźnik? a może to coś w komputerku?Ale dodam,że przestał także działać czujnik zmierzchu padło to jednocześnie czy może to mieć związek ze sobą? |
Zakladam ze wiesz ze masz czujnik deszczu i jak sie go zalacza Jaka masz wersje wyposazenia? Zerknij w rozpiske bezpiecznikow w instrukcji obslugi czy czasem nie ma oddzielnego bezpiecznika odpowiadajacego za czujnik zmierzchu i deszczu. Jesli wszystko git to oddalbym dla pewnosci do ASO na podpiecie do MUT-III zeby miec jasnosc w materii. Mozesz tez dla fun:u zsciagnac tester LEXIA z aliexpress i samemu diagnozowac i programowac ile dusza wlezie jak MUT-III w ASO. Sam taki kupilem jak mialem 2.2 HDI i wszystko piknie dzialalo. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
Aleksander1965
Forumowicz
|
Wysłany: 19-04-2014, 22:10
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Aleksander1965 napisał/a: | szyba jest czysta....czy może to manetka lub jakiś przekaźnik? a może to coś w komputerku?Ale dodam,że przestał także działać czujnik zmierzchu padło to jednocześnie czy może to mieć związek ze sobą? |
Zakladam ze wiesz ze masz czujnik deszczu i jak sie go zalacza Jaka masz wersje wyposazenia? Zerknij w rozpiske bezpiecznikow w instrukcji obslugi czy czasem nie ma oddzielnego bezpiecznika odpowiadajacego za czujnik zmierzchu i deszczu. Jesli wszystko git to oddalbym dla pewnosci do ASO na podpiecie do MUT-III zeby miec jasnosc w materii. Mozesz tez dla fun:u zsciagnac tester LEXIA z aliexpress i samemu diagnozowac i programowac ile dusza wlezie jak MUT-III w ASO. Sam taki kupilem jak mialem 2.2 HDI i wszystko piknie dzialalo. |
Czujnik mam lecz sadziłem,że on działa automatycznie wcześniej cały czas działał a ja nic nie wyłączałem więc jesli możesz rozwiń temat?Jesli chodzi o wersje wyposażenia to mam najwyższą łącznie z MMCS |
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2014, 22:24
|
|
|
Aleksander1965 napisał/a: | Czujnik mam lecz sadziłem,że on działa automatycznie wcześniej cały czas działał a ja nic nie wyłączałem więc jesli możesz rozwiń temat?Jesli chodzi o wersje wyposażenia to mam najwyższą łącznie z MMCS | Czujnik deszczu zalaczasz przesuwajac wajche w dol z najwyzszej pozycji. Wtedy automat zalacza wycieraczki kiedy trzeba z czestotliwoscia jaka wybrales pokretlem na tej samej dzwigience. Jesli wajche masz ustawiona w najwyzszej pozycji, to czujnik deszczu jest wylaczony. Dla pewnosci sprawdz w instrukcji obslugi. |
Dominik |
|
|
|
 |
Aleksander1965
Forumowicz
|
Wysłany: 19-04-2014, 22:47
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Aleksander1965 napisał/a: | Czujnik mam lecz sadziłem,że on działa automatycznie wcześniej cały czas działał a ja nic nie wyłączałem więc jesli możesz rozwiń temat?Jesli chodzi o wersje wyposażenia to mam najwyższą łącznie z MMCS | Czujnik deszczu zalaczasz przesuwajac wajche w dol z najwyzszej pozycji. Wtedy automat zalacza wycieraczki kiedy trzeba z czestotliwoscia jaka wybrales pokretlem na tej samej dzwigience. Jesli wajche masz ustawiona w najwyzszej pozycji, to czujnik deszczu jest wylaczony. Dla pewnosci sprawdz w instrukcji obslugi. |
I właśnie w tej pozycji wycieraczki nie pracują czyli na pozycji czujnika deszczu |
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2014, 22:53
|
|
|
Aleksander1965 napisał/a: | I właśnie w tej pozycji wycieraczki nie pracują czyli na pozycji czujnika deszczu | To zrob jak sugerowalem wczesniej..... |
Dominik |
|
|
|
 |
Aleksander1965
Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2014, 10:37
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Aleksander1965 napisał/a: | I właśnie w tej pozycji wycieraczki nie pracują czyli na pozycji czujnika deszczu | To zrob jak sugerowalem wczesniej..... |
Po świętach pojadę do ASO Peugeota do Rybnika niech zdiagnozują...
[ Dodano: 24-04-2014, 20:40 ]
jestem po serwisie w Peugeocie i okazała sie drobnostka oksydacja łączenia czujnika wystarczyło przeczyści i po krzyku i 150 zeta ha ha |
|
 |
|