[CA1A 1.3] Kontrolka hamulec roboczy/ręczny? |
Autor |
Wiadomość |
JayChyl
Mitsumaniak
Auto: EA5A 01' Avance TipTr.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Wrz 2007 Posty: 691 Skąd: Łomża
|
Wysłany: 07-03-2009, 08:56 [CA1A 1.3] Kontrolka hamulec roboczy/ręczny?
|
|
|
No już od jakiś 2 tygodni stale świeci mi się kontrolka hamulca roboczego/ręcznego. niezależnie czy jest on zaciągnięty czy też nie. Hamulce robocze też funkcjonują prawidłowo.
Wcześniej miałem tak że paliła się przez nieco czasu jak był mróz, pojeździłem trochę i potem zgasła. Teraz jest temperatura w miarę dodatnia, a kontrolka nawet nie zgaśnie...
Co może być przyczyną świecenia się tej kontrolki? któryś hamulec ocierający lekko o tarczę? może czujnik ręcznego coś nie tak? Płyn hamulcowy jest wlany tak jak trzeba juz od ponad 2 lat (niebawem wymiana). |
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Cze 2006 Posty: 771 Skąd: WAWA
|
Wysłany: 07-03-2009, 08:59
|
|
|
sprawdz poziom plynu w zbiorniczku moze wlasnie spadl ci ponizej minimum o czym informuje cie kontrolka (nie do konca rozumiem o co ci chodzi z tym plynem jesli sprawdzales poziomto moja wypowiedz nie jest na miejscu )
Jeslipoziom jest ok pozostaje sprwadzic czujnik recznego (odepnij go i sprawdz czy dziala ) moze kabelek gdzies sie przetarl i styka z masa ...... |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-03-2009, 09:04
|
|
|
Płyn jest blisko maxa. Więc odpada. Gdzie znajde i jak dostać się do tego czujnika?
Dzięki za 1st pomoc |
|
|
|
 |
czarnuch23

|
Wysłany: 07-03-2009, 09:16
|
|
|
proponuje zdjac schowek (tunel miedzy siedzeniami) i bedziesz widzial jak na dloni stycznik
doslownie pod dzwignia recznego jest prosta krancowka moze gdzies na kabelku podrodze do niego zrobilo ci sie zwarcie z masa.
powodzenia ( swoja droga moge sie mylic ale czy przypadkiem to nie jest ta sama kontrolka co otwarte drzwi? (lampka w srodku) moze jeszcze gdzies na krancowkach w drzwiach masz zwarcie i caly czas widzi otwarte drzwi |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-03-2009, 09:33
|
|
|
Kontrolka drzwi działa tak jak trzeba . Z pół roku temu zdejmowałem i czyściłem bo nie przewodziła. Do tej pory wsio okey. No to zdjeme dziś tą obudoe i poszukam stycznika
Thx. |
|
|
|
 |
czarnuch23

|
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2009, 15:17
|
|
|
Sprawdziłeś poziom płynu hamulcowego. A czy sprawdziłeś przy okazji, czy nie zawiesił się pływak w zbiorniczku? To najczęstsza, oprócz braku płynu hamulcowego, przyczyna świecenie kontrolki hamulca. |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-03-2009, 15:33
|
|
|
gregorbu napisał/a: | Sprawdziłeś poziom płynu hamulcowego. A czy sprawdziłeś przy okazji, czy nie zawiesił się pływak w zbiorniczku? To najczęstsza, oprócz braku płynu hamulcowego, przyczyna świecenie kontrolki hamulca. |
Jak mógłby się zawiesić? On jest sztywny. Chyba że o coś innego chodzi |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2009, 15:36
|
|
|
JayChyl napisał/a: | gregorbu napisał/a: | Sprawdziłeś poziom płynu hamulcowego. A czy sprawdziłeś przy okazji, czy nie zawiesił się pływak w zbiorniczku? To najczęstsza, oprócz braku płynu hamulcowego, przyczyna świecenie kontrolki hamulca. |
Jak mógłby się zawiesić? On jest sztywny. Chyba że o coś innego chodzi | Pływak sztywny? Nic bardziej mylnego! Inaczej nie nazywałby się pływak? Porusza się góra-dół. |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-03-2009, 15:41
|
|
|
gregorbu napisał/a: | JayChyl napisał/a: | gregorbu napisał/a: | Sprawdziłeś poziom płynu hamulcowego. A czy sprawdziłeś przy okazji, czy nie zawiesił się pływak w zbiorniczku? To najczęstsza, oprócz braku płynu hamulcowego, przyczyna świecenie kontrolki hamulca. |
Jak mógłby się zawiesić? On jest sztywny. Chyba że o coś innego chodzi | Pływak sztywny? Nic bardziej mylnego! Inaczej nie nazywałby się pływak? Porusza się góra-dół. |
Hmm. No to to też sprawdze. Thx |
|
|
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
Wysłany: 07-03-2009, 15:52
|
|
|
gregorbu napisał/a: | To najczęstsza, oprócz braku płynu hamulcowego, przyczyna świecenie kontrolki hamulca. |
Potwierdzam
W poprzednim colcie zawieszal mi sie w kazda zime.
Otworz zbiorniczek i poruszaj plywakiem, a ktos inny niech spojrzy czy kontrolka czasem nie gasnie. To wyjasni czy to plywak czy trzeba szukac dalej |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Pomógł: 19 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 474 Skąd: Kępno
|
Wysłany: 08-03-2009, 09:53
|
|
|
Witam.
Miałem to samo.Poluzuj korek od zbiorniczka płynu hamulcowego.
Korek jest stożkowy i przy mocnym dokręceniu spycha pływak poziomu płynu w dół.
Sprawdz- włącz stacyjkę podnieś maske poluzuj korek i sprawdz czy się świeci kontrolka.
Jeśli zgasła to jest to jeśli nie to poproś drugą osobę i palcem wciśnij pływak zbiorniczku w dół, druga osoba niech sprawdzi czy gaśnie lampka.
Jeśli nie to jest awaria postronie elektrycznej.
Pozdrawiam
Nie dokręcaj korka do oporu,tylko z lekkim luzem . |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-03-2009, 11:41
|
|
|
No ja uzylem sporo sily dokrecając go, dzis to sprawdze i zdam relacje
[ Dodano: 08-03-2009, 16:33 ]
Hehe i sprawdzone. Pływak wypłynął na zewnątrz. Wpychnęłem go w ten otwór i kontrolka zgasła. |
|
|
|
 |
kartomaniak gti
Forumowicz stary kartingowiec

Auto: CA5A ,Corsa B, Star 28 :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 1073 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 26-03-2009, 12:50
|
|
|
odświeże temat....a jak to wygląda od strony elektronicznej ? jest jakiś czujnik ? u mnie w GTi ciągle sie świeci kontrolka wyjąłęm już linki od ręcznego bo i tak musze je wymienic a kontrolka dalej świeci. Gdzie jest (o ile takowy istnieje) czujnik ? |
|
 |
emilok
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2W GLS '97 2.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 145 Skąd: Andrychów
|
Wysłany: 27-03-2009, 08:31
|
|
|
U mnie zaświeciła się przed okres 10 miesięcy jakieś 3 razy, za pierwszym razem odkręciłem zbiornik pł. hamulcowego i "potrzepałem" nim trochę, zgasła. Za drugim razem byłem w trasie i nie bardzo mi się widział postój, kontrolka zgasła sama po 10-15km. Ostatni raz miałem 3 dni temu, w drodze do pracy zaświeciła się, nic nie robiłem, w drodze z pracy do domu zgasła w pewnym momencie sama. To chyba taki urok jest;P |
|
|
|
 |
|