Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] Kontrolka hamulec roboczy/ręczny?
Autor Wiadomość
JayChyl 
Mitsumaniak

Auto: EA5A 01' Avance TipTr.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-03-2009, 08:56   [CA1A 1.3] Kontrolka hamulec roboczy/ręczny?

No już od jakiś 2 tygodni stale świeci mi się kontrolka hamulca roboczego/ręcznego. niezależnie czy jest on zaciągnięty czy też nie. Hamulce robocze też funkcjonują prawidłowo.
Wcześniej miałem tak że paliła się przez nieco czasu jak był mróz, pojeździłem trochę i potem zgasła. Teraz jest temperatura w miarę dodatnia, a kontrolka nawet nie zgaśnie...

Co może być przyczyną świecenia się tej kontrolki? któryś hamulec ocierający lekko o tarczę? może czujnik ręcznego coś nie tak? Płyn hamulcowy jest wlany tak jak trzeba juz od ponad 2 lat (niebawem wymiana).

czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Wysłany: 07-03-2009, 08:59   

sprawdz poziom plynu w zbiorniczku moze wlasnie spadl ci ponizej minimum o czym informuje cie kontrolka :) (nie do konca rozumiem o co ci chodzi z tym plynem :D jesli sprawdzales poziomto moja wypowiedz nie jest na miejscu :D )

Jeslipoziom jest ok pozostaje sprwadzic czujnik recznego (odepnij go i sprawdz czy dziala ) moze kabelek gdzies sie przetarl i styka z masa ......

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2009, 09:04   

Płyn jest blisko maxa. Więc odpada. Gdzie znajde i jak dostać się do tego czujnika?

Dzięki za 1st pomoc :D

czarnuch23 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2009, 09:16   

proponuje zdjac schowek (tunel miedzy siedzeniami) i bedziesz widzial jak na dloni stycznik :D
doslownie pod dzwignia recznego jest prosta krancowka moze gdzies na kabelku podrodze do niego zrobilo ci sie zwarcie z masa.
powodzenia :) ( swoja droga moge sie mylic ale czy przypadkiem to nie jest ta sama kontrolka co otwarte drzwi? (lampka w srodku) moze jeszcze gdzies na krancowkach w drzwiach masz zwarcie i caly czas widzi otwarte drzwi :)

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2009, 09:33   

Kontrolka drzwi działa tak jak trzeba :) . Z pół roku temu zdejmowałem i czyściłem bo nie przewodziła. Do tej pory wsio okey. No to zdjeme dziś tą obudoe i poszukam stycznika :D

Thx.

czarnuch23 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2009, 09:52   

powodzenia :D

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2009, 15:17   

Sprawdziłeś poziom płynu hamulcowego. A czy sprawdziłeś przy okazji, czy nie zawiesił się pływak w zbiorniczku? To najczęstsza, oprócz braku płynu hamulcowego, przyczyna świecenie kontrolki hamulca.

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2009, 15:33   

gregorbu napisał/a:
Sprawdziłeś poziom płynu hamulcowego. A czy sprawdziłeś przy okazji, czy nie zawiesił się pływak w zbiorniczku? To najczęstsza, oprócz braku płynu hamulcowego, przyczyna świecenie kontrolki hamulca.

Jak mógłby się zawiesić? On jest sztywny. Chyba że o coś innego chodzi :D

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2009, 15:36   

JayChyl napisał/a:
gregorbu napisał/a:

Pływak sztywny? Nic bardziej mylnego! Inaczej nie nazywałby się pływak? Porusza się góra-dół.

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2009, 15:41   

gregorbu napisał/a:
JayChyl napisał/a:
gregorbu napisał/a:

Pływak sztywny? Nic bardziej mylnego! Inaczej nie nazywałby się pływak? Porusza się góra-dół.

Hmm. No to to też sprawdze. Thx

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Wysłany: 07-03-2009, 15:52   

gregorbu napisał/a:
To najczęstsza, oprócz braku płynu hamulcowego, przyczyna świecenie kontrolki hamulca.

Potwierdzam
W poprzednim colcie zawieszal mi sie w kazda zime.
Otworz zbiorniczek i poruszaj plywakiem, a ktos inny niech spojrzy czy kontrolka czasem nie gasnie. To wyjasni czy to plywak czy trzeba szukac dalej

Miroslaw1305 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Wysłany: 08-03-2009, 09:53   

Witam.
Miałem to samo.Poluzuj korek od zbiorniczka płynu hamulcowego.
Korek jest stożkowy i przy mocnym dokręceniu spycha pływak poziomu płynu w dół.
Sprawdz- włącz stacyjkę podnieś maske poluzuj korek i sprawdz czy się świeci kontrolka.
Jeśli zgasła to jest to jeśli nie to poproś drugą osobę i palcem wciśnij pływak zbiorniczku w dół, druga osoba niech sprawdzi czy gaśnie lampka.
Jeśli nie to jest awaria postronie elektrycznej.
Pozdrawiam :)
Nie dokręcaj korka do oporu,tylko z lekkim luzem .

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-03-2009, 11:41   

No ja uzylem sporo sily dokrecając go, dzis to sprawdze i zdam relacje :)

[ Dodano: 08-03-2009, 16:33 ]
Hehe i sprawdzone. Pływak wypłynął na zewnątrz. Wpychnęłem go w ten otwór i kontrolka zgasła.

kartomaniak gti 
Forumowicz
stary kartingowiec

Auto: CA5A ,Corsa B, Star 28 :)
Wysłany: 26-03-2009, 12:50   

odświeże temat....a jak to wygląda od strony elektronicznej ? jest jakiś czujnik ? u mnie w GTi ciągle sie świeci kontrolka :-X wyjąłęm już linki od ręcznego bo i tak musze je wymienic a kontrolka dalej świeci. Gdzie jest (o ile takowy istnieje) czujnik ?

emilok 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2W GLS '97 2.0
Wysłany: 27-03-2009, 08:31   

U mnie zaświeciła się przed okres 10 miesięcy jakieś 3 razy, za pierwszym razem odkręciłem zbiornik pł. hamulcowego i "potrzepałem" nim trochę, zgasła. Za drugim razem byłem w trasie i nie bardzo mi się widział postój, kontrolka zgasła sama po 10-15km. Ostatni raz miałem 3 dni temu, w drodze do pracy zaświeciła się, nic nie robiłem, w drodze z pracy do domu zgasła w pewnym momencie sama. To chyba taki urok jest;P

Odpowiedz do tematu