|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 11-02-2007, 00:49 |
Wolne wnioski na temat Space Stara |
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 02-07-2006, 17:42 Wolne wnioski na temat Space Stara
|
|
|
Robert Bryl napisał/a: | 1) Scenic i Picasso nie są porównywalne do SS. Chyba tylko w Polsce SS był "podnoszony" do rangi tego segmentu. SS jest autem zauważalnie mniejszym i o zupełnie innej funkcjonalności w porównaniu z powyższymi. |
W ten sposób to nic nie porównasz bo zawsze są różnice o jakieś śmieszne cm. A z tą funkcjonalnością to nie przesadzaj. Jaką to inną funkcjonalność posiada Scenic czy Picasso
Robert Bryl napisał/a: | 2) Scenic i Picasso to konstrukcje równie strare jak MSS. Wypadają lepiej w testach zderzeniowych bo wtedy Francja ostro się za to brała a Mitsubishi miało ten aspekt jeszcze nieco w nosie (i jak mi się zdaje dużo nie zmienili w tem względzie do dziś)
|
I o to właśnie mi chodziło |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
Ostatnio zmieniony przez JCH 02-07-2006, 21:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 02-07-2006, 18:46
|
|
|
JCH napisał/a: | Robert Bryl napisał/a: | 1) Scenic i Picasso nie są porównywalne do SS. Chyba tylko w Polsce SS był "podnoszony" do rangi tego segmentu. SS jest autem zauważalnie mniejszym i o zupełnie innej funkcjonalności w porównaniu z powyższymi. |
W ten sposób to nic nie porównasz bo zawsze są różnice o jakieś śmieszne cm. A z tą funkcjonalnością to nie przesadzaj. Jaką to inną funkcjonalność posiada Scenic czy Picasso
|
Chłopie, 27 centymetrów rozstawu osi to jest jakieś tam śmieszne cuś ??? Weż Ty nie rób sobe jaj z logiki MSS jest znacznie mniejszy od Scenica i Pikasa i to naprawdę czuć we wnętrzu bardzo mocno.
MSS był raczej mocno krótkim hatchbackiem którego podniesiono, wyprostowano pozycję pasażerów i w ten sposób dano nadspodziewana w tak niewielkim nadwoziu ilość miejsca. Tam jest miejsca więcej niż w kompaktowych autach jak Megane, Focus (chyba nawet obu generacji) itaede. Ale nie ma co tego porownywać do maksymalnie napompowanych konstrukcji minivanów zbudowanych na bazie normalych kompaktów.
Jakąz inna ma funkcjonalność? A weż wsiądź do Pikassa czy Scenica kiedys to zobaczysz
Ja mam u siebie 550 litrów bagażnika (bez wnikającego do środka zawieszenia!), 3 niezależne siedzenia z tyłu, które mozna niezależnie odchylić (parę połozeń), złożyć i wyjąć, środkowe złozyć w stolik podłokietnik, pasażerowie z tyłu mają stoliczki przed sobą... Ja korzystałem juz z całej powierzchni tylnej obu aut do przewożenia różnych rzeczy... wierz mi, po prostu brak porównania mimo, że MSS też nie ułomek...
To są rzeczy, które pewnie nie przeszkazdaja jak ich nie ma i się nie miało. Ale jak się je posiadło to się cakiem chętnie używa Moje dziecko zresztą też jakoś szybko odkryło co mozna robić z tymi stoliczkami, kieszeniami w tylnych drzwiach, uchwytami na picie dla pasażerów z tyłu
Ale są tez wady: MSS był swietny jeśli chodzi o manewry (poniżej 10 metrów średnica zawracania - teraz mam 2! metry więcej ). MSS mimo wszysto miał lepsza widoczność i łatwiej było wczuć się w wymiary nadwozia. MSS miał roletę zamiast sztywnej (choć łamanej) półki. MSS miał lepiej rozwiązane schowki i uchwyty w desce przed kierowcą...
Pzdrw. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 02-07-2006, 19:40
|
|
|
Robert Bryl napisał/a: | Chłopie, 27 centymetrów rozstawu osi to jest jakieś tam śmieszne cuś .... |
Robert .....
Trudno się z tym nie zgodzić, bo zapewne mierzyłeś rozstawy osi w obu autach
Okay - duży może więcej ale nie zawsze duży znaczy lepszy. Jak sam zauważyłeś ma to swoje zalety i wady. Ich suma i preferencje kupującego mają wpływa na decyzję.
Powoli robimy offtopic ..... więc wracając do tematu ....
Z czym zatem porównałbyś MSS-a Albo inaczej .... spośród jakich modeli dostępnych na rynku wybierałeś kupując MSS-a |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-07-2006, 19:42
|
|
|
JCH napisał/a: | więc wracając do tematu .... |
Kati napisał/a: | Wasze opinie o Space Starze |
|
Just think...
. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 02-07-2006, 19:48
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | JCH napisał/a: | więc wracając do tematu .... |
Kati napisał/a: | Wasze opinie o Space Starze |
|
To tak między wierszami .... odnośnie starszej konstrukcji Spejsa ...
Może Robert podpowie jakie są alternatywy |
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 02-07-2006, 21:21
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | JCH,
Nadużywasz mojej cierpliwości |
To ja tu moderuję mości Hubeeercie |
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 02-07-2006, 21:43
|
|
|
EDIT by JCH
Robert Bryl napisał/a: |
arek 69 napisał/a: |
.Mss po prostu ma to cos czego jajco picassa i scenic z dziwna d.pą nie maja,sorry. |
Ale czy ja mówię, że nie ma? IMO to bardzo fajny samochód. Ani lepszy ani gorszy od Scenica. Inny.
.a JCH ma racje ze to ten sam segment, poczytaj gazety nie tylko polskie |
Wiesz, w 2000 i 2001 roku jak się mierzyłem do kupowania MSS to ja czytałem dużo angielskiej prasy (z racji mieszkania wówczas w tak trochę anglojęzycznym kraju, ale absolutnie nie w ukeju) i opinia przedtawiciela importera Mitsubishi na UK była:
Space Star is NOT a minivan and cannot be compared with Renault Scenic...
Jasna, wyraźna i IMO całkiem słuszna opinia oficjalnego przedstawiciela Mitsubishi, która pozycjonowała auto tak, aby nie było porównywane z autami znacznie większymi... bo w tej konkurencji ono wypada marnie. Ma mnóstwo zalet, nawet przewag nad minivanami segmentu Scenica, ale w konkurencjach w jakich się zwykle porównuje minivany (space, space and once again space), to akurat Space jest... mały
ex. SS 1.3 |
|
 |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 02-07-2006, 21:49
|
|
|
JCH napisał/a: |
Trudno się z tym nie zgodzić, bo zapewne mierzyłeś rozstawy osi w obu autach |
Coś ty. Dali mnie takom ksionżeczke i w niej mam narysowane swoje jajco i miendzy kólami jest taka strzałeczka i nad nia pisze 2.76 m. A w misiu jak pomne pisało 2500 mm.
Okay - duży może więcej ale nie zawsze duży znaczy lepszy. Jak sam zauważyłeś ma to swoje zalety i wady. Ich suma i preferencje kupującego mają wpływa na decyzję. |
Ależ masz absolutną rację Ja tylko zasygnalizowałem, aby nie porównywac tego z minivanami segmentu Scenica (a za tym idzie nie tylko Pikuś, ale też Touran czy Zafira ) bo to po prostu niesprawiedliwe i od razu na wejsciu tak fajne auto jak MSS dostaje w tyłek
JCH napisał/a: | .
Z czym zatem porównałbyś MSS-a Albo inaczej .... spośród jakich modeli dostępnych na rynku wybierałeś kupując MSS-a |
Dzisiaj to chyba tylko z Merivą, zdecydowanie zresztą na korzyść MSSa.
Kiedy w 2001 roku myślałem o aucie to chciałem kupić kompaktowe kombi lub nawet zwykłego pojemnego kompakta, za ca. 50-60 kPLN. Co ja wtedy oglądałem... Focusa (żona powiedziała: o Boże...), Xsarę (nawet fajna była, ale diler o wiele gorzej niż beznadziejny - zresztą się mu zostało i moją obecną cytryne kupowałem w Lubinie a nie u siebie...), Golfa (akurat ojciec sobie kupił, ale jak zobaczyłem cenę i wyposażenie to myślałem że się posikam ze śmiechu...), w końcu MB A klasse L (i prawie go bym kupił, ale czas oczekiwania był zbyt długi, musiałem mieć auto w max. 14 dni...). W końcu pojechalismy do Mitsubishi (ja go już znacznie wcześniej upatrzyłem, więcej nioż rok , przed pobytem w dalekim Kataju) i wszystkim się MSS bardzo spodobał... I zastanawialiśmy się 10 minut chyba...
Od razu powiem, na Scenica, Picassa czy inne takie wynalazki wtedy mnie absolutnie nie było stac... One były wówczas znacznie droższe od MSS.
A w tamtym roku to Pikus po promocjach był od MSSa po promocjach (oba auta bardzo podobnie wyposażone) tańszy Sprawdzałem
Pzdrw. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 02-07-2006, 21:56
|
|
|
Robert Bryl napisał/a: | Wiesz, w 2000 i 2001 roku jak się mierzyłem do kupowania MSS to ja czytałem dużo angielskiej prasy (z racji mieszkania wówczas w tak trochę anglojęzycznym kraju, ale absolutnie nie w ukeju) i opinia przedtawiciela importera Mitsubishi na UK była:
Space Star is NOT a minivan and cannot be compared with Renault Scenic...
Jasna, wyraźna i IMO całkiem słuszna opinia oficjalnego przedstawiciela Mitsubishi, która pozycjonowała auto tak, aby nie było porównywane z autami znacznie większymi... bo w tej konkurencji ono wypada marnie. |
Polski rynek jest chyba nieco inny, nie sądzisz?
Zaryzukuję stwierdzenie, że większość nabywców MSS-a ogląda przed ostateczną decyzją Scenica, Picasso .... co jeszcze żeby mieć jakieś odniesienie. Nie ogląda natomiast Fiata Punto czy Laguny (oops ... Lagunę akurat oglądałem )
A czy to ten sam segment .... to tego to ja już nie wiem. Mi to rybka, gdzie kto wpakuje i jakich powodów jakie auto. |
 |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 02-07-2006, 22:33
|
|
|
Polski rynek jest chyba nieco inny, nie sądzisz? |
Zdecydowanie. Dlatego u nas jest minivanem. Swego czasu fajnie było miec minivana za 15 kPLN mniej niz jakikolwiek inny minivan To działało W sferzye psychicznej...
Zaryzukuję stwierdzenie, że większość nabywców MSS-a ogląda przed ostateczną decyzją Scenica, Picasso .... co jeszcze
żeby mieć jakieś odniesienie. Nie ogląda natomiast Fiata Punto czy Laguny (oops ... Lagunę akurat oglądałem ). |
Oglądnąc to ja sobię mogę i Lexusa tylko po co?
Ludzie wybieraja sposród aut porównywalnych cenowo... Jak masz 60 kPLN na auta to nie kupisz auta za 75 kPLN. Do niedawna 15 kPLN to była różnica między porównywalnymi wyposażeniowo i silnikowo (benzyna - dizel) modelami MSS a jakiegokolwiek innego minivana.
Nie oglądaja Punto ale Stilo jak najbardziej (zresztą nie kupując Stilo ) I nnie ma się co zżymac, MSS wymiarami i zorganizowaniem przestrzeni w środku przypomina i to mocno Stilo i 307...
Pzdrw. |
|
|
|
 |
arek 69 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-07-2006, 21:53
|
|
|
nie no robercie i tak cie podziwian.po mitsubishi kupić picasso.
Joke of the year!!!!!!!!
funkcjonalnie to picasso lepszy tylko pod wzgledem zbytecznych gadzetów typu stoliczki itp,itd.własciwosci jezdne: jechalem tym na jezdzie próbnej i sorry mój Mss 1.6 comfort wygrywa! a że bryła picasso wieksza to wcale nie argument żeby podnosić to auto do rangi czegos lepszego |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 03-07-2006, 22:25
|
|
|
arek 69 napisał/a: | nie no robercie i tak cie podziwian.po mitsubishi kupić picasso.
Joke of the year!!!!!!!! |
Dla mnie żartem dziesięciolecia jest polityka Mitsubishi, która nie daje nic w zamian za MSS po zaprzestaniu produkcji tegoż... Dlatego się z misiami rozwiodłem. Sorry ale ani Colt ani Lancer nie były autami dla mnie, na Grandisa mnie nie stać, a MSS po raz drugi mnie nawet nawet interesował, ale w końcu jestem zadowolony z tego co mam...
Ale dziękuję za podziw.
funkcjonalnie to picasso lepszy tylko pod wzgledem zbytecznych gadzetów typu stoliczki itp,itd.
|
Cóż, jak powiedziałem, moje dziecko się w nich zakochało. Ja zakochałem sie w 550 litrach bagażnika W 370 się mieściłem. Teraz nie muszę się absolutnie ograniczać A wszystko da się zapchać na maxa (za rok z okładem będe się zastanawiał, jak się mam do tego ciasnego pudełka zmieścić), wierz mi
własciwosci jezdne: jechalem tym na jezdzie próbnej i sorry mój Mss 1.6 comfort wygrywa!
|
Ależ, Arku, ja to już jesienią wyraźnie opisywałem Tyle, że jak nie wykorzystywałem własności jezdnych MSS tak i własności Cytrynki tez nie wykorzystuję. A komfort resorowania jednak w pikusiu jest odzczuwalnie większy, a to mój tyłek czuje na codzień
Jeszcze inne:
MSS ma milszy (lepszy?) silnik (lepiej się go kręci, lepiej reaguje na gaz...)
Lepiej dobrane przełożenia skrzyni
Ładniejszy ton silnika
Swietny promień zawracania
Mniej paliwa zuzywał.
MSS jest znacznie głosniejszy (szumy wiatru i toczenia)
Ma znacznie mniej precyzyjną skrzynię (naprawdę!!!)
Aaa, po 9 miesiącach używania Cytryna przeszła nieskończenie mniej napraw gwarancyjnych (0) niż Misio (3).
a że bryła picasso wieksza to wcale nie argument żeby podnosić to auto do rangi czegos lepszego |
Ludzie, zrozumcie - nie lepszego a innego! Czy ja pisałem, że Scenic i Picasso są lepsze? Nie! Ja pisałem że te są minivanami, a MSS podwyższonym kompaktem, bo przynaleznośc do minvanów w przestrzeni w srodku się liczy a nie we własnościach jezdnych itede... Tyle! Nie lepsze a inne! Kompleksy jakieś macie czy co???
Ja uważam, że SS to bardzo udany wóz.
Pzdrw. |
|
|
|
 |
arek 69 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-07-2006, 08:52
|
|
|
no dobra, piateczka, odpuszczam.
ja tez mam nadzieje ze mitsubishi szybko zapelni luke po MSS'ie,zwłaszcza że konkurencja Nissan przekonala sie juz ze takie modele maja przyszlosć i ludzie chcą je kupowac(nissan Note).sam osobiście zastanawiam sie co kupilbym po Mss'ie i z mitsubishi jedyny wybor to Outlander ale czy mnie bedzie stac za 5,6 lat na niego??? |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 04-07-2006, 11:24
|
|
|
Hmm...w fazie projektu na razie ale może coś z tego będzie za Spaca może wejdzie Mitsubishi Zinger (jak w KFC ) Zainteresowanych odsyłam do netu. Może to być całkiem ciekawa alternatywa.
pozdrawiam
P.S. Frnacuskie to ja lubię.....wina |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 04-07-2006, 11:35
|
|
|
Jackie napisał/a: | Hmm...w fazie projektu na razie ale może coś z tego będzie za Spaca może wejdzie Mitsubishi Zinger (jak w KFC ) Zainteresowanych odsyłam do netu. Może to być całkiem ciekawa alternatywa.
pozdrawiam
P.S. Frnacuskie to ja lubię.....wina |
...the Mitsubishi Zinger is a crossover SUV designed by the Mitsubishi Motors Corporation. It is being developed and marketed in conjunction with the China Motor Corporation to be sold in Taiwan, and eventually expand into mainland China...
Jackie, Mitsu zawsze robiło terenówy, pseudoterenówy i nibyterenówy, ale robiło też takie śmieszne autka jak Space Wagony (stare), Space Runnery i Space Stary ... I to o tych mówimy
A francuskie filmy też są niezłe
Pzdrw.[/u] |
|
|
|
 |
|
|