Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
miejsce na monitor kamery
Autor Wiadomość
tosztotomasz 
Mitsumaniak
StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-03-2009, 10:11   miejsce na monitor kamery

Mam fanaberię - zachciało mi się kamery cofania w aucie. Irytują mnie wszelkie czujniki parkowania, które zwykle i tak działają tylko do 40cm od zderzaka, a do tego zdarza się, że nie zauważą jakiegoś słupka lub innej nietypowej przeszkody. Czasami trzeba zaparkować na tzw. żyletkę i wtedy niezastąpiona okazuje się kamera ustawiona na własny zderzak. W związku z powyższym poszukuję pomysłów na estetyczne rozwiązanie problemu wizji w aucie. Gdzie / Jak estetycznie w galu zamontować np. 5" monitor? Wykluczam oczywiście zastosowanie jakichkolwiek stopek przykręcanych do deski. Myślę o wykorzystaniu schowka na okulary, chociaż do tego trzeba by wymyślić jakąś szynę do wysuwania i obracania. Pewną koncepcją jest też wykorzystanie wnęki na zapalniczkę i popielniczkę; podsufitka w okolicy lusterka wstecznego... Tylko jak to ugryźć. Proszę uruchomcie swoje tuningowo-konstruktorskie talenty.

Pewną alternatywą jest zakup jakiejś chińszczyzny DVD 1DIN, lub takowego używanego JVC serii AVX, tylko wtedy mam w aucie 2 radioodtwarzacze (pomijam fakt szpecenia szlachetnego wnętrza miśka produktem w stylu Peiying)

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-03-2009, 10:52   

Sam się od jakiegoś czasu głowię nad tym problemem. Jak zakupiłem auto to było w nim zamontowane dwa wyświetlacze 7 cali od DVD. DVD nawet działa, ale niestety sposób zamocowania do deski nie jest akceptowalny w przypadku PL, ponieważ nie daje możliwości ukrycia:

Widaomo, że to sprzęt niewiele wart, ale będzie kusił oko złodzieja :/
Początkowo je poprostu odpinałem i chowałem do schowka, ale to dość uciążliwe.
Inna sprawa, że wyświetlacz był słabo widoczny gdy jechałem na 3 lub 5, za nisko i niewygodnie.
Myślałem o miejscu przy lusterku wstecznym, wtedy bym go tylko składał, a złodzieje nie patrzą raczej na sufit... Ale nie chce dziurawić podsufitki.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie szyny pod radiem, przykręcenie tegoż LCD. Niestety jest o 1 cm za szeroki i to sprawę znacznie komplikuje. Znalazłem nawet szynę 25 cm od szuflady, ale łożyskowaną i z blokadą na końcu.
O schowku na ukulary też myślałem. Jakbym go wyjął całkiem to jescze na siłę bym mógł wsuwać ten LCD, ale nie wyglądałaby za dobrze taka dziura.
Kamerka to dobry pomysł, też myślę o takiej, bo jakoś nie mogę wyczuć tego tyłu po przesiadce z Lancera, a parkuje głównie tyłem.
Sama kamerka to koszt 80zł. Pomyślałem, że zrobiłbym przełączanie wizji na przekaźnik.
Po zapaleniu wstecznego, przekaźnik odetnie wizję od DVD i przełączy na kamerę, bo nie mam osobnego wejścia.
A czy ktoś ma już zamontowaną taką kamerę w sedanie i mógłby zrobić zdjęcie widoku z niej?
Zastanawiam się czy te rzekome 120 stopni wystarczy, czy inwestować w tą która daje niby zakres 180 stopni...

Mi już brakuje pomysłów. Też już myślę nad zakupem jakiejś chińszczyzny z Windowsem...

[ Dodano: 17-03-2009, 11:01 ]
Np coś takiego: Klik

Odpowiedz do tematu