Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Stukanie podczas hamowania
Autor Wiadomość
shinai 
Mitsumaniak

Auto: , Galant 2,5 V6 sport
Kraj/Country: UK
Wysłany: 01-07-2009, 20:39   [EAxx] Stukanie podczas hamowania

Witam mam problem z prawym przednim hamulcem w moim galu.
znaczy sie po rozgrzaniu gdy hamuje słysze rytmiczne stuki ale tylko jakies 3 metry przed zatrzymaniem kiedy juz odpuszczam pedał.
Walcze z tym juz 3 miesiac za kazdym razem po rozebraniu hamulca wszystko jest ok przez jakis czas. Dodam ze wymienione były tarcze ,klocki , plyn ham. ,tłoczki pracuja miodzio, sruby sa załozone poprawnie (nowe), ostatnio podgiołem blaszki trzymajace klocki ( moze one sobia sie miekkie jak sa gorace). Nie ma żadnego bicia na kierownicy w żadnym zakresie predkości. Zastanawiam sie czy to moze łożysko w kole (ale to by chuczało a jest cisza) zawieszenie sprawdzone. Normalnie nie mam juz pomysłow.
aha tarcze wieksze zaciski dwutloczkowe.
dzieki za rady :)
Ostatnio zmieniony przez robertdg 10-01-2010, 14:37, w całości zmieniany 1 raz  

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-07-2009, 21:28   

miałem dokładnie to samo po wymianie klocków :roll: w prawym kole ( po rozgrzaniu podczas hamowania ... juz zwalniając i trzymając lekko hamulec coś stukało ... ale nie wpływało to na samo hamowanie )

3 razy ściągałem koło i patrzyłem o co biega :wink: też doginałem te blaszki ... smarowałem te śruby mocujące zacisk ... potem czyściłem ze smaru te śruby ( aby podczas wkładania można było je włożyć bez problemu na sucho ) :oops: .... aż pewnego dnia przy ponownym ściągnięciu koła zauważyłem że tarcza hamulcowa jest luźna ( kilka miechów temu wymieniałem łożysko z piastą właśnie w prawym kole ) .... tzn. miała luz między tymi 4 śrubami ( jakieś 2 mm ) ... założyłem koło i tym razem dokręciłem śruby na maxa ( ale tak naprawdę mocno) i od tamtej pory nic mi nie stuka :wink:

shinai 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-07-2009, 07:15   

Dzieki zobaczymy może też mam ten problem :)

seir 
Mitsumaniak

Auto: Sprzedane
Wysłany: 02-07-2009, 10:06   

Ja miałem to samo. Koło nie było mocno dokręcone i przez to tarcza miała luzy. To poprawiłem, ale nadal coś było nie tak. Później okazało się, że klocek ma luzyw zacisku. Włóż śrubokręt pod klocek i zobacz czy da się go obrócić (śrubokręt).

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2009, 09:48   

jednak się myliłem ... to nie jest niedokręcone koło z luźną tarczą ... od kilku dni znowu coś stuka przy hamowaniu :| sprawdzałem śruby i są dokręcone na maxa .... więc pozostaje coś w zawieszeniu .. tylko co ? :roll:

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 28-07-2009, 10:28   

szpala85, a sprawdziłeś czy zacisk jest dobrze dokręcony?

piotruswie 
Mitsumaniak
piotruswie

Auto: Galant 97 kombi EA5W 2.5 V6
Wysłany: 28-07-2009, 12:35   

ja bym stawiał na jarzmo niż zacisk
pod śrubami jarzma przykręcona jest osłona chroniąca tarczę przed wodą a więc i pogięciem się rozgrzanej tarczy, osłona ta spewnością jest już przeżarta rdzą więc może śruby jarzma nie trzymają już tak jak powinny
pozatym mimo to powinieneś sprawdzić bicie tarcz załozonych na piaście, to że biją w określonym momęcie może zależeć od ich częstotliwości rezonansowej - pozatym jak trzymasz hamulec mocno to nie odczówasz tego a jak popuszczasz dając tarczy większą swobodę zaczyna drżeć
ja miałem kiedyś pogiętą lewą tarczę i jak hamowałem mocno to na sterze nic nie czułem a jak słabo to ster drżał

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 28-07-2009, 16:58   

piotruswie napisał/a:
pod śrubami jarzma przykręcona jest osłona chroniąca tarczę przed wodą a więc i pogięciem się rozgrzanej tarczy, osłona ta spewnością jest już przeżarta rdzą więc może śruby jarzma nie trzymają już tak jak powinny
Dokładnie taką sytuację miałem u siebie. Wywaliłem zżartą osłonę tarczy, dokręciłem do oporu jarzmo i po kilku km straszne stuki z prawego koła. Zdejmuję koło, zakładam klucz na dolną śrubę mocującą jarzmo, a ono razem z zaciskiem luźne góra-dół i słychać znajomy dźwiek :? . Podłożyłem pomiędzy jarzmo a zwrotnice podkłądki grubości blachy osłonowej tarczy i jadę. I znowu puka, ale dużo ciszej. Zdejmuję koło, walę pięścią w zacisk, a w nim stukają klocki :roll: . Wyjąłem klocki i podgiąłem do środka blaszki montażowe (czy jak to się zwie). Od tego czasu cisza totalna...

erwin
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2009, 17:44   

ja mialem tak samo i podkladki pomiezy jazmem a zwrotnica rozwiazaly sprawe,
a do hamulcy i ogulnie do srub kture podlegaja nagrzewaniu powinno sie stosowac specialny klej montarzowego do srub zapobiegajacy odkrecaniu

shinai 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2009, 18:13   

U mnie zdiagnozowałem przyczyne banan jak auto zostanie podniesione to wszystko wraca do normy cisza na 2 tygodnie, potem znow stukanie, ostatnio poruszałem breszka banana i znow cisza. niedlugo wymiana i zobaczymy.
Dzieki wszystkim za podpowiedzi

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-08-2009, 10:36   

czyli co te blaszki montażowe dogiąć :?: już je doginałem ale lekko może tym razem mocniej trzeba .... u mnie te osłony na tarcze nie są jeszcze tak bardzo zżarte przez rudą ,ale w sumie mogę je wywalić bo po co one są potrzebne :?: :wink:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 02-08-2009, 11:46   

szpala85 napisał/a:
czyli co te blaszki montażowe dogiąć
Tak. W kierunku przodu auta.

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-08-2009, 14:29   

Hugo napisał/a:
Tak. W kierunku przodu auta.

czyli tak aby solidnie trzymały klocek hamulcowy .... :roll: ... tak?
czy dobrze zaznaczyłem na obrazku co trzeba dogiąć ?

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 02-08-2009, 18:32   

Mam identyczny problem u siebie. Klepie w końcowej fazie hamowania, jeśli doduszę hamulec mocniej to ustaje. Mój mechanik (pan Marian :D ) powiedział, że to pewnie blaszki. Przy następnej wizycie zajmę się tym.

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 02-08-2009, 19:11   

szpala85 napisał/a:
czyli tak aby solidnie trzymały klocek hamulcowy .... ... tak?
Tak, ale na obrazku zaznaczyłeś zupełnie nie to. Akurat trzeba blaszki dogiąć z drugiej strony. Tam gdzie jest taki jakby mostek łączący obie blaszki :roll: Nie wiem jak to napisać. Na fotce jest to na dole.

Odpowiedz do tematu