|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Subwoofer + wzmacniacz |
Autor |
Wiadomość |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 14-03-2009, 19:06 Subwoofer + wzmacniacz
|
|
|
Mam pyanie dotyczące nowego lancera. Audio fabryczne określiłbym jako średniej jakości, ale na moje potrzeby wystarcza, jedyne czego mi brakuje to troche więcej tonów niskich. Planuję założyć tweetery, instalacja jest w drzwiach, więc bez specjalnych kombinacji coś wybiorę (po lekturze). Fabryczne głośniki w drzwiach wymienię w przyszłości, najpewniej dopiero po upływie gwarancji, wtedy pewnie też pokuszę się o wytłumienie drzwi. Ale co można zrobić aby poprawić najniższe częstotliwości? Nie chodzi mi masaż pleców, ale by dodać dynamiki basom przy słuchaniu rocka.
Na teraz: zachowuję fabryczne radio i ewentualnie dokupuję średniej klasy tweetery (100-200 zeta) Czy mały subwoofer pod siedzenie to totalna "kupa" - biorąc pod uwagę moje niewielkie wymagania i ewentualną przyszłą rozbudowę? W grę wchodzi ewentualnie boczek bagażnika, bo tuba mnie nie interesuje. Jaki wzmacniacz? Jaki głośnik? - powiedzmy do 1000-1200 zeta, bo montaż muszę zlecić ASO, żeby nie stracić gwarancji. Czy do fabrycznego radia da się podpiąć wzmacniacz z wejściem low-input (bez wzmocnienia w radiu)? Jeśli nie, to czy jakość basu podpiętego do hi-input będzie przyzwoita? W którym miejscu to podpięcie (jeśli hi-input) - tylko od radia, czy np. od którejś kostki pośredniej? Czy nie pogorszy to jakości dźwięku głosników w drzwiach?
Jeśli kupię wzmacniacz z głośnikiem w jednej obudowie pod siedzenie, to czy można go podpiąć pod zapalniczkę (we wnęrzu konsoli) czy też muszę ciągnąć kabel bezpośrednio od akumulatora? Czy może zapomnieć o takiej opcji i wogóle jej nie brać pod uwagę?
Co myślicie o czymś takim:
http://www.allegro.pl/ite...e_przewody.html
http://www.allegro.pl/ite...lot_nb4000.html
Tak jak mówię, chodzi o dodanie basów, do tego co już gra w aucie, nie o full wypas z hi-endowej półki. Z uwzględnieniem tego, że kiedyś wymienię głośniki, radio fabryczne raczej zostaje.
Ale jeśli to totalna kupa, to podpowiedzcie jaki wzmacniacz i jaki głośnik (boja wiem, ze 20 cm bo większy w boczku sie nie zmieści raczej. Mogę też zabudować oba boczki, jeśli ma to sens. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 15-03-2009, 17:37
|
|
|
Podpinanie wzmacniacza pod wtyk zapalniczki to bardzo zly pomysl.
Trzeba bedzie pociagnac osobny kabel.
Z takim budzetem (1000-2000zl) znajdz w twojej okolicy dobry zaklad CA ktory zrobi skrzynie zabudowana w bok bagaznika + do tego wzmacniacz z wejsciami wysokiego poziomu i bedzie ok.
Co do zamontowania tego na gwarancji to niestety zwykle ASO robi problemy a jak ich sie przycisnie to zamontuja to tak ze urąga to zasadom zdrowego rozsadku - lepiej od razu auto podpalic przynajmniej bedziesz wiedzial kiedy sie spalilo (zart)
Niestety nie jestes pierwszy ktory toczy batalie z ASO o montaz CA i u nas w kraju nadal jest to dosc sliski temat.
Pozdrawiam
EDIT : aha i zapomnij o takich wynalazkach jak podales w swoim poscie - to naprawdę nie dziala i bardziej tlucze niz gra. |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 15-03-2009, 19:51
|
|
|
KamykGdynia napisał/a: | Podpinanie wzmacniacza pod wtyk zapalniczki to bardzo zly pomysl.
Trzeba bedzie pociagnac osobny kabel.
Z takim budzetem (1000-2000zl) znajdz w twojej okolicy dobry zaklad CA ktory zrobi skrzynie zabudowana w bok bagaznika + do tego wzmacniacz z wejsciami wysokiego poziomu i bedzie ok.
Co do zamontowania tego na gwarancji to niestety zwykle ASO robi problemy a jak ich sie przycisnie to zamontuja to tak ze urąga to zasadom zdrowego rozsadku - lepiej od razu auto podpalic przynajmniej bedziesz wiedzial kiedy sie spalilo (zart)
Niestety nie jestes pierwszy ktory toczy batalie z ASO o montaz CA i u nas w kraju nadal jest to dosc sliski temat.
Pozdrawiam
EDIT : aha i zapomnij o takich wynalazkach jak podales w swoim poscie - to naprawdę nie dziala i bardziej tlucze niz gra. |
OK, piękne dzięki, już mam jasność (mniej więcej) w tym temacie |
 |
|
|
|
 |
tosztotomasz
Mitsumaniak StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
|
Wysłany: 16-03-2009, 08:38
|
|
|
Pomijając sprawy gwarancji (bo nie wiem jak to obejść) wg. wszelkich zasad pierwszym krokiem powinno być wytłumienie drzwi. Po takim zabiegu nawet fabryczna instalka potrafi zadziwić. |
_________________ Sometimes you need a catchy word to let the world know your car doesn't make power until 5000 RPM
 |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 16-03-2009, 08:48
|
|
|
DaleCooper napisał/a: | Pomijając sprawy gwarancji (bo nie wiem jak to obejść) wg. wszelkich zasad pierwszym krokiem powinno być wytłumienie drzwi. Po takim zabiegu nawet fabryczna instalka potrafi zadziwić. |
Już wiem o tym z lektury Waszego forum
Zadzwoniłem do znajomego, który "od zawsze" montuje dobre zestawy CA w swoich samochodach (przypomniałem sobie o nim wczoraj, po odpowiedzi Kamyka, bo skojarzyłem jak opowiadał o "przebojach" z ASO) i powiedział mi, że do tego, czego ja słucham, wystarczy zmienić głośniki w drzwiach i dobrze je wygłuszyć - więc może obejdzie się (przynajmniej w okresie gwarancji) bez większych modyfikacji. Wspomniał tez o jakiejść kieszeni z gąbki dźwękochłonnej na głośnik, montowanej pod głośnikiem - wsadzal ktoś coś takiego do auta? On sam nie znał szcegóów, tylko, że coś takiego istnieje. Sprawdza się coś takiego? Czy robi się to zamiast wygłuszenia, a może jako jego uzupełnienie? A może to pomysł "klasy" subwoofera pod siedzeniem, czyli "kupa"? |
 |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2009, 13:30
|
|
|
Widzialem takie "doniczki" ale maja one zastosowanie glownie w przypadku glosnikow sreniotonowych montowanych np na podszybiu.
Midwoofery sa zwykle projektowane do pracy w pojemnosci drzwi i zamykanie ich w takich komorach nie ma wiekszego sensu a jezeli juz to musi byc poparte pomiarami itp - nie warto.
Wygluszenie dobry pomysl, podpytaj sie u siebie na poludniu o koszty i zakres wygluszenia - po znajomosci wychodzi najdrozej a jak cos bedzie nie tak to nie bedzie do kogo pojsc - kasa w bloto i jeden przyjaciel w plecy.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 16-03-2009, 13:42
|
|
|
KamykGdynia napisał/a: | Widzialem takie "doniczki" ale maja one zastosowanie glownie w przypadku glosnikow sreniotonowych montowanych np na podszybiu.
Midwoofery sa zwykle projektowane do pracy w pojemnosci drzwi i zamykanie ich w takich komorach nie ma wiekszego sensu a jezeli juz to musi byc poparte pomiarami itp - nie warto.
Wygluszenie dobry pomysl, podpytaj sie u siebie na poludniu o koszty i zakres wygluszenia - po znajomosci wychodzi najdrozej a jak cos bedzie nie tak to nie bedzie do kogo pojsc - kasa w bloto i jeden przyjaciel w plecy.
Pozdrawiam |
To znaczy, znajomy sie tym nie zajmuje, on tylk korzysta i ma (jakąś tam) wiedzę. Powiedział mi o tych "doniczkach", kiedy ja zacząłem marudzić o matach, taśmach czy "barankach' na drzwiach (że gwarancja itd.) Dlatego się upewniam.
A co do wykonania instalacji/subwoofera itd, to oczywiście w zakładzie i po upływie gwarancji, bo ASO nie będe "hodował", ponieważ jakosć ich usług jet odwrotnie proporcjonalna do cen. |
 |
|
|
|
 |
poziomka
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Gru 2008 Posty: 234 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-03-2009, 11:59
|
|
|
wyciszyłem dzwi + wymiana głośników w bariera dzwieku w Warszawie - to nie jest deale mają autoryzację i ceny wg mnie bardzo przstępne ( porównywałem z innymi warsztatami w Warszazwie).
Za wyciszenmie drzwi ( 2 sztuki) przód 500 pln - a roboty jest duzo - jak patrzyłem jak onio to robia to sam bym sie nie podjął - chciaż lubię pomajsterkować - za dużo rzeczy mozna niechcący uszkodzić
http://www.barieradzwieku.pl/
igor |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 19-03-2009, 14:07
|
|
|
poziomka napisał/a: | wyciszyłem dzwi + wymiana głośników w bariera dzwieku w Warszawie - to nie jest deale mają autoryzację i ceny wg mnie bardzo przstępne ( porównywałem z innymi warsztatami w Warszazwie).
Za wyciszenmie drzwi ( 2 sztuki) przód 500 pln - a roboty jest duzo - jak patrzyłem jak onio to robia to sam bym sie nie podjął - chciaż lubię pomajsterkować - za dużo rzeczy mozna niechcący uszkodzić
http://www.barieradzwieku.pl/
igor |
A co jeszce robiłeś, jeśli można wiedzieć? Samo wyciszenie, bez wymiany kabli? Na jakie zmieniłeś głośniki? Montowałeś tweetery/zwrotnice/wzamcniacze/łotewer? Napisz proszę coś więcej. Ja nie wiem nawet jakiego rozmiaru sa fabryczne głośniki we drzwiach. |
 |
|
|
|
 |
tosztotomasz
Mitsumaniak StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
|
Wysłany: 19-03-2009, 14:50
|
|
|
poziomka napisał/a: | Za wyciszenmie drzwi ( 2 sztuki) przód 500 pln |
Na jakich materiałach? |
_________________ Sometimes you need a catchy word to let the world know your car doesn't make power until 5000 RPM
 |
|
|
|
 |
|
|