Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
31-01-2010, 13:36
Wyje z przednich kół
Autor Wiadomość
maniek 442 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Sigma Kombi 94r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-03-2009, 08:47   Wyje z przednich kół

Witam Wszystkich.Od kilku dni mam problem.Strasznie wyje z przednich kół nawet przy 40 /h i odczuwam to trzymając nogi na pedałach .Zaczyna mnie to martwić bo tego nie było!Wczoraj zmieniłem nawet opony na letnie, śniegu nie ma to jest na pewno powód.Ale tak samo.Zauważyłem również że podczas jazdy prosto, kręcąc lekko kierownicą w lewo w prawo te wycie lekko zanika a w większości w lewo.Czy to łożyska??????,Wspomaganie??? POZDRAWIAM

syski
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2009, 12:13   

Jeśli skręcając kołami zanika (robiąc szybkie ruchy lewo prawo ) tzn. łożyska choć czasem różnie bywa.
Najpierw sprawdź jak założone masz koła tzn. odkręć koła i zobacz czy przy piaście nie masz pierścieni centrujących obejrzyj też felgi po wewnętrznej stronie i przypadkiem czy koła a raczej felgi źle przylegają do piasty mimo dokręcenia. Pisze to z autopsji bo tak mi założyli koła ongiś w zakładzie że z trudem do domu przyjechałem.

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2009, 12:33   

maniek 442, najprawdopodobniej poszło ci łożysko kola, ale możesz tez sprawdzić czy czasem czujnik ABSna którymś z kol się nie poluzował i trze po grzebieniu, może to tez być przegub a dokładniej mógł pęknąć wianek łożyska wew przegubu
to to co mi na myśl przychodzi oprócz oczywiście tego co pisał syski,

maniek 442 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-03-2009, 13:05   

Wszystko okaże się jutro.Umówiony jestem w warsztacie gdzie naprawiają tylko autka japońskie.Raczej stawiają na łożysko .Opony zmieniali wczoraj ,raczej sumiennie zawsze tam zmieniam a co i jak to jutro napisze.POZDRAWIAM

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 25-03-2009, 10:23   

w tym starym diamante mam to samo , gość wymieniał łożyska i coś źle zmontowali , jak prosto sie jedzie , to jest ok , ale skret w lewo i wyje właśnie jakby tarzą szorowało o metal.. nie rozbierałem tego kola jescze ,ale jestem ciekaw co to moze byc.

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2009, 11:14   

nie wiesz co to??? he he kolo ci odpada :P :lol:

maniek 442 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-03-2009, 15:01   

Witam.Wszystko OK,okazało się że to łożysko ,wymieniłem od razu i cichutko jak poprzednio. Furka śmiga po naszych SUPER drogach między dziurą a dziurskiem .Pozdrawiam pracowników dróg i autostrad oby srali żyletkami.

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 25-03-2009, 15:31   

jaaasne :D - baaardzo smiesznae :D a tak poważnie , to co to może byc - rozbierałeś to ,więc powinienes mieć pojęcie :)

[ Dodano: 25-03-2009, 15:31 ]
w nowym mam tylko lewe łożysko pewnie już styrane :) - za długo stał :)

maniek 442 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-03-2009, 16:30   

Kupno łożyska wraz z wymianą .Mam w okolicy taki że tak powiem SERWIS tylko japońce robią ,dość solidnie i nie drogo.Łożysko i tak trzeba wprasować ,czyli samemu z kompletem kluczy ani rusz.POZDRAWIAM

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 25-03-2009, 18:48   

rany - ja mówie że w moim nowym jest ok , tylko łozysko lewe do wymiany , a prase ma kolega ,wiec sobie przełożę , bo stare diamante ma nowe łozyska.... tylko mnie interesowało co może wyć w starym jeśli łożyska są ok.

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2009, 07:20   

VirMan, bez obrazy to miał być mały żarcik , jeśli wyje ci przy skręcie to najprawdopodobniej jest źle osadzona bieżnia łożyska po prostu ktoś je wprasowywał i zle mógł to zrobić delikatnie krzywo albo nie oczyścił gniazda piasty z syfu i brudu przed wprasowaniem i jest kicha ale oczywiście nie mowie ze tak jest na 100% trzeba zdjąć kolo pozaglądać posprawdzać , wszak ze diabeł tkwi w szczegółach
sprawdź jeszcze czy tarcza hamulcowa siedzi dobrze na piaście

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 26-03-2009, 09:46   

no wiem ze zarcik ;) tylko pisze bo nie mogę dojść , niby wszystko ok ,nawet tarcze są chyba nowe , jak chamowałem to równiutko chamował.. wszystko jak trzeba .. poza tym.. no efekt jakkby tarcza abs ocierała zebami o jakiś element piasty... wiesz.. nie bedę tego robił , bo auto i tak stoi juz bez silnika itd ;) Ciekawość. :)

Odpowiedz do tematu