[MSS 1.6] SILNIK - Obroty |
Autor |
Wiadomość |
osiem
Forumowicz
Auto: MSS '03 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-03-2009, 10:20 [MSS 1.6] SILNIK - Obroty
|
|
|
Witam
Zaobserowałem ostatnio przypadkiem, ze jak wracam z trasy i auto stoi na luzie na parkingu i wyłączam światła to na moment spadają mi obroty (dość nisko) ale za chwile wracaja do normy i juz tak zostaja. Zaznaczam, ze obroty nie falują. Są równe i wszystko jest ok. Czy u was też tak jest? |
Ostatnio zmieniony przez JCH 08-04-2009, 16:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Pomógł: 19 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 474 Skąd: Kępno
|
Wysłany: 29-03-2009, 13:22
|
|
|
o trochę przy włączeniu świateł na chwile mogą spaść .Po chwili powinny wrócić do normy . |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 29-03-2009, 14:54
|
|
|
Miroslaw1305 napisał/a: | o trochę przy włączeniu świateł na chwile mogą spaść .Po chwili powinny wrócić do normy . |
Chodziło mi o wyłączanie, kiedy je wyłączam przed zgaszeniem silnika. |
|
|
|
 |
Japko
Forumowicz Rabbit Star
Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 107 Skąd: Polska
|
Wysłany: 29-03-2009, 20:54
|
|
|
Zdarzyło mi się, ale to tylko z raz czy dwa. Przy wyłączaniu świateł oczywiście. Myślę, że norma. A czy po tym zdarzeniu zapalałeś światła i gasiłeś jeszcze raz? Powtarzała się sytuacja? |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 29-03-2009, 21:23
|
|
|
Japko napisał/a: | Zdarzyło mi się, ale to tylko z raz czy dwa. Przy wyłączaniu świateł oczywiście. Myślę, że norma. A czy po tym zdarzeniu zapalałeś światła i gasiłeś jeszcze raz? Powtarzała się sytuacja? |
Nie sprawdzałem w ten sposób. Ogolnie wszystko jest ok (zona mówi,że się czepiam) ale jakos tak zwróciłem na to uwagę. wkażdym razie jest tak za każdym razem jak gasze swiatła. Obroty spadaja nawet tak do ok 400 apo 1 sek idą w górę i zostaja już na ok 800.
[ Dodano: 30-03-2009, 08:01 ]
Japko napisał/a: | Zdarzyło mi się, ale to tylko z raz czy dwa. Przy wyłączaniu świateł oczywiście. Myślę, że norma. A czy po tym zdarzeniu zapalałeś światła i gasiłeś jeszcze raz? Powtarzała się sytuacja? |
Dzisia sprawdzałem. Sytuacja sie powtarza za każdym razem. A obroty spadaja b. nisko prawie do zera. potem komp je podnosi tak do 700-750 i jest ok. Nie falują. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 30-03-2009, 09:22
|
|
|
osiem, proponuję żebyć w podpisie uzupełnił jaki masz silnik, albo w tym temacie napisał o jaki chodzi, bo inne będą zachowania benzynowych, a inne diesli. |
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 30-03-2009, 10:22
|
|
|
cns80 napisał/a: | osiem, proponuję żebyć w podpisie uzupełnił jaki masz silnik, albo w tym temacie napisał o jaki chodzi, bo inne będą zachowania benzynowych, a inne diesli. |
Ok. Sorki. Mam 1.6 98KM |
|
|
|
 |
ppawlicki [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2009, 01:08
|
|
|
osiem napisał/a: | cns80 napisał/a: | osiem, proponuję żebyć w podpisie uzupełnił jaki masz silnik, albo w tym temacie napisał o jaki chodzi, bo inne będą zachowania benzynowych, a inne diesli. |
Ja mam taki sam silnik i podobna sprawa. Poprostu taka konstrukcja, tak musi być, a zobacz czy takie coś dzieje się jak uruchamiasz jakieś inne urządzenia elektryczne w aucie np. na chwilę naciśnij przycisk do podnoszenia szyb na maxa pomimo zamknięcia szyb. Systuacja powoduje że na chwilkę powinny obroty spaść i przyciemnić się np. światła. Wina leży po stronie regulatora napięcia zasilania i stabilizatora napięcia. Misiek tym rozwiązaniem zabezpieczył urządzenia w twojej instalacji przed uszkodzeniem. . Nie przejmuj się tak musi być. |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 05-04-2009, 14:50
|
|
|
ppawlicki napisał/a: | osiem napisał/a: | cns80 napisał/a: | osiem, proponuję żebyć w podpisie uzupełnił jaki masz silnik, albo w tym temacie napisał o jaki chodzi, bo inne będą zachowania benzynowych, a inne diesli. |
Ja mam taki sam silnik i podobna sprawa. Poprostu taka konstrukcja, tak musi być, a zobacz czy takie coś dzieje się jak uruchamiasz jakieś inne urządzenia elektryczne w aucie np. na chwilę naciśnij przycisk do podnoszenia szyb na maxa pomimo zamknięcia szyb. Systuacja powoduje że na chwilkę powinny obroty spaść i przyciemnić się np. światła. Wina leży po stronie regulatora napięcia zasilania i stabilizatora napięcia. Misiek tym rozwiązaniem zabezpieczył urządzenia w twojej instalacji przed uszkodzeniem. . Nie przejmuj się tak musi być. |
Racja. Sprawdziłem, dzieje sie tak, jak mówisz. Dzieki. |
|
|
|
 |
ppawlicki [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2009, 21:20
|
|
|
czasami też jak ci gwiżdze podczas wolnych obrotów w radio czy dźwięk lekko dochodzi spod maski spóbuj przeczyścić klemy akumulatora a potem mocno dokręć zaciski na klemach. |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 10-04-2009, 17:58
|
|
|
Miroslaw1305 napisał/a: | o trochę przy włączeniu świateł na chwile mogą spaść .Po chwili powinny wrócić do normy . |
Witam. Chciałem jeszcze wrócic do obrotów.Jeździłem dzisiaj cały czas na światłach i wolne obroty były super. Jadąc z pod domu na parking (ok 200 m) nie włączyłem świateł. jake było moje zdziwnienie kiedy na wciśnietym sprzegle obroty nagle spadły do 0, a silnik zaczął gasnać. Właczyłem światła i wszystko wróciło do normy. O co kaman? |
|
|
|
 |
ppawlicki [Usunięty]
|
Wysłany: 10-04-2009, 21:31
|
|
|
osiem napisał/a: | Miroslaw1305 napisał/a: | o trochę przy włączeniu świateł na chwile mogą spaść .Po chwili powinny wrócić do normy . |
Witam. Chciałem jeszcze wrócic do obrotów.Jeździłem dzisiaj cały czas na światłach i wolne obroty były super. Jadąc z pod domu na parking (ok 200 m) nie włączyłem świateł. jake było moje zdziwnienie kiedy na wciśnietym sprzegle obroty nagle spadły do 0, a silnik zaczął gasnać. Właczyłem światła i wszystko wróciło do normy. O co kaman? |
Co następny temat to dziwniejsze sytuacje nie wiem naprawdę, może byc mnóstwo przyczyn, trudno powiedzieć na podstawie takiego krótkiego opisu sytuacji. Spokojnych Świąt! |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2009, 12:57
|
|
|
Co następny temat to dziwniejsze sytuacje nie wiem naprawdę, może byc mnóstwo przyczyn, trudno powiedzieć na podstawie takiego krótkiego opisu sytuacji. Spokojnych Świąt![/quote]
He he. To prawda. dzisiaj juz było oki. Moze Misiek miał swiątecznego foacha .Dzieki za zyczenia i wzajemnie. |
|
|
|
 |
|