Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
31-01-2010, 13:36
Padło mi i nie wstaje
Autor Wiadomość
Nachbar
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2009, 13:15   Padło mi i nie wstaje

Witam wszystkich... i jak zwykle mam malutki problem. Kilka dni temu ruszyłem spod domu i zauważyłem, że nie działa mi prędkościomierz oraz kilometrówka. W dniu dzisiejszym wyciągnąłem zegary i sprawdziłem, że wskazówka się wychyla i kilometrówka tez działa ale podczas jazdy ze zdjętymi zegarami nic się nie działo z tym bolcem który jest chyba za to odpowwiedzialny. Nie ruszał się...
Trochę mnie to wk... bo za chiny nie wiem z jaką prędkością jadę ale i tak jak zwykle jadę pierwszy :lol: . Może ktoś wie co to? zastanawiam się gdzie idzie ta linka - kończy się na zegarach a gdzie się zaczyna - może spadła lub coś takiego.
Zauważyłem jeszcze, ostatnimi czasy, że jak postoi chwilę na pracyjącym silniku i następnie się rusza to zostawia za sobą przez chwilę obłoki dymu - czyżby woda? ale z czego?
Wiosna się zaczęła i można pod blokiem coś zrobić a i nieraz trzeba :p
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi...

Janusz 58 
Mitsumaniak
SIGMA & 3000GT

Auto: mitsubishi sigma 96, 3000GT 92
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-04-2009, 19:11   linka

Co do linki to wchodzi ona do skrzyni i najprawdopodobniej skończył się jej żywot (jeśli rzeczywiście tak jest to mogę Cię poratować dobrą linką - pisz na pw,tak apropo's u siebie miałem podobny objaw i musiałem wymienić linkę),wcześniej powinno być słychać jak rechocze,ale bardzo często tez nie słychać,zależy jak głośno słuchasz audio.....hi...hi...hi.., co do obłoków to jeśli mówisz o obecnych warunkach atmosferycznych to wydaje mi sie to zwiazane z różnicą temperatur rano jest zimno i stąd może widziesz w lusterku wstecznym obłoki białego dymu

misiek-misiek 
Mitsumaniak
Kawosz :)

Auto: MSS; N16
Wysłany: 02-04-2009, 21:28   

Nachbar napisał/a:
Padło mi i nie wstaje

To już kwestia medycyny :D Lekarz nieodzowny :butthead: :badgrin:

A tak na poważnie to faktem jest, że w miśkach często padają linki prędkościomierzy. W wagonach jest to samo. Znajomy już 2 razy wymieniał linkę w ciągu pół roku posiadania miśka i znowu padła bestia przebrzydła :evil:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 03-04-2009, 08:26   

misiek-misiek napisał/a:
w miśkach często padają linki prędkościomierz

ja bym powiedzial, ze to pierwszy przypadek, o ktorym slysze...
czasem troche piszcza i wystarczy ciut goracego oleju pod pancerz linki wstrzyknac (strzykawka), ale zeby czesto padaly??? - tu sie nie zgodze

Nachbar
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2009, 13:41   

Wielkie dzięki - u mnie znowu zaczął się kocioł i nie wiem kiedy do tego siądę. A właśnie dzisiej zaoalił mi się check i już nie zgasł. I tak się zastanawiam czy to mmoze mieć jakies powiązanie z tą linką?
Poza tym ten obłok to nie z warunków atmosferycznych... na takie zmiany nie zwróciłbym uwagi a te obłoki potrafią się pojawić nawet jak podczas rozgrzanego silnika stanę na poboczu bo muszę np. przez telefon spokojnie porozmawiać i następnie ruszam... i już. To wygląda tak jakby się zalewał - czy to jest możliwe i czy wtedy właśnie mogą być takie objawy? Z drugiej stronyu przez ostatnie 3 tygodnie zrobiłem kilka dość długich tras i spalanie oscyluje jak zawsze w ok. 11 l w trasie więc chyba o zbyt bogatej mieszance nie można mówić...

I tak to jest jak laik się zaczyna zastanawiać dlaczego leci dym :mrgreen:
Podrawiam

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 03-04-2009, 14:23   

palący się check moze sie pojawiać z wielu powodów, najlepiej odczytać błędy diodą.
jeśli chceck sie zapalił to sprawdź sondę być może dogorywa - u siebie mam tak sytuację że sonda daje mi juz słaby sygnał (niezależnie czy faktycznie ma ubogą mieszankę) jednak powyżej minimum (0.1V) i samochód cały czas prawdopodobnie chodzi na bogatej mieszance przez co wiecej pali (w trasie około 12-13/100 k,m)

a obłok dymu to może spalany olej (sprawdź czy ma charakterystyczny zapach), być może uszczelniacze zaworów są do wymiany

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

Odpowiedz do tematu