|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dopłata za lakier metalizowany lub perłowy - 2590,- |
Autor |
Wiadomość |
Krzysiek_slask
Mitsumaniak

Auto: Mondeo MKIII, Out 2.0 DiD Int+
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 237 Skąd: Wodzisław Śl
|
Wysłany: 03-04-2009, 20:01 Dopłata za lakier metalizowany lub perłowy - 2590,-
|
|
|
No wlasnie. O co kaman z ta doplata ? Przeciez kazdy lakier jest albo metalik albo perla. Jedynie dwa figuruja jako solid (czerwony i bialy) - do tych nie ma doplaty ?
Bo jesli dobrze rozumuje, to jest to zwykly "chlyt marketingrowy", zeby finalna cene zanizyc. Glupie to troche, bo idac dalej tym tropem mozna by dalej zanizac cene i pisac takie bzdety jak np. : doplata do zarowek w lampach - tyle, doplata do klamek - tyle, doplata do kierownicy - tyle....
Jesli sie myle z tymi lakierami, prosze, niech mnie ktos oswieci |
|
|
|
 |
ratajeq
Mitsumaniak

Auto: A4 B5 2.5 Q
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2006 Posty: 183 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 03-04-2009, 21:45
|
|
|
domyślam się że możech chcieć czarny ... i masz 3 rodzaje czarnego:
czarna farba i lakier bezbarwny
czarny metalik
czarna perła |
|
|
|
 |
Krzysiek_slask
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-04-2009, 21:50
|
|
|
ratajeq napisał/a: | domyślam się że możech chcieć czarny ... i masz 3 rodzaje czarnego:
czarna farba i lakier bezbarwny
czarny metalik
czarna perła |
Jest to gdzies opisane na stronach MMC lub gdziekolwiek ? Jakos ja zadnej informacji na ten temat nie znalazlem... |
|
|
|
 |
Ali-En [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2009, 20:05
|
|
|
Każdy model samochodu ma inaczej. Inne kolory mają różna strukturę. W przypadku outlandera każdy poza białym jest albo metaliczny albo perłowy i wymaga dopłaty (biała perła również jest dostępna).
Honda nie stosuje dopłat za lakier, tam wszystkie są albo metaliczne albo perłowe (dopłatę masz już w cenie).
Nie jest to sztuczne obniżanie/podwyższanie ceny tylko takie lakiery są droższe same w sobie.
Ciesz się że nie masz dopłaty jak w audi, około 6000 zł mimo że samochód takiej samej wielkości. |
|
|
|
 |
Krzysiek_slask
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-04-2009, 23:55
|
|
|
Ali-En napisał/a: | Honda nie stosuje dopłat za lakier, tam wszystkie są albo metaliczne albo perłowe (dopłatę masz już w cenie). |
I uwazam , ze tak jest duzo uczciwiej, Skoro doplate i tak trzeba poniesc - jest juz zawarta w cenie samochodu. Kropka
Ali-En napisał/a: | Nie jest to sztuczne obniżanie/podwyższanie ceny tylko takie lakiery są droższe same w sobie. |
Nie zgodze sie z Toba. To jest sztuczne zanizanie ceny. Inna sprawa gdybym mial wybor, a takiego nie posiadam (nie liczac koloru bialego). Cala historia przypomina mi afere, jak kiedys markety (chodzilo o makro chyba) podawaly cene netto.
Lakier nie jest elmentem wyposazenia, z ktorego moge zrezygnowac, by mialo to wplyw na cene (jak np. xenony czy skorzana tapicerka) wiec podawanie go jako doplaty uwazam za malo wyszukany "chłyt marketingrowy".
Cala sytuacja przypomina mi taka stara anegdote, jak to Bog stworca przedstawil Adamowi Ewe, ze slowami " wybierz sobie zone"... |
|
|
|
 |
Ali-En [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2009, 00:14
|
|
|
Krzysiek_slask napisał/a: |
Lakier nie jest elmentem wyposazenia, z ktorego moge zrezygnowac, by mialo to wplyw na cene (jak np. xenony czy skorzana tapicerka) wiec podawanie go jako doplaty uwazam za malo wyszukany "chłyt marketingrowy".
Cala sytuacja przypomina mi taka stara anegdote, jak to Bog stworca przedstawil Adamowi Ewe, ze slowami " wybierz sobie zone"... | No i tutaj nie masz racji. W mitsubishi nie możesz zrezygnować sobie z wyposażenia konkretnej wersji, nie możesz również sobie wzbogacić jej, są sztywne i tak zostanie.
Wg mnie robisz z igły widły, na palcach jednej ręki można policzyć producentów którzy stosują taką politykę. Ma ona sens, gdyż samochody sprzedawane flotowo najczęściej mają kolor biały lub czerwony, ze względu na to że są tańsze.
Poza tym i tak myślisz pozytywnie gdyż uważasz to za sztuczne obniżanie ceny a nie za sztuczne podwyższanie poprzez lakier |
|
|
|
 |
Krzysiek_slask
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-04-2009, 01:31
|
|
|
Ali-En napisał/a: | No i tutaj nie masz racji. W mitsubishi nie możesz zrezygnować sobie z wyposażenia konkretnej wersji, nie możesz również sobie wzbogacić jej, są sztywne i tak zostanie. |
A jak w/g Ciebie nazwac zatem wybor pomiedzy wersja wyposazenia ? Chce skore - biore instyle, nie chce - biore int+, nie zalezy mi na xenonach i KOS'ie - wybieram wersje SE.
O navi i dvd w zaglowkach nawet nie wspominam...
Ali-En napisał/a: | Wg mnie robisz z igły widły, na palcach jednej ręki można policzyć producentów którzy stosują taką politykę. Ma ona sens, gdyż samochody sprzedawane flotowo najczęściej mają kolor biały lub czerwony, ze względu na to że są tańsze. |
Ale co to ma do rzeczy ? Mnie caly czas chodzi o to, ze podawanie doplaty do lakieru jako osobna skladowa ceny samochodu jest po prostu nie fair a Ty mi podajesz, ze malo jest producentow stosujacych podobne praktyki... W poprzednim poscie podales jeszcze za przyklad Audi w ktorym ta doplata ma wynosic 6k (nie wiem, nie sprawdzalem - nie interesuje mnie Audi tylko Outlander).
A co do sprzedazy flotowej sadze, ze potencjalni nabywcy floty i tak negocjuja z dealerem inne ceny, zatem cennik "detaliczny" nie jest dla nich wiazacy
Ali-En napisał/a: | Poza tym i tak myślisz pozytywnie gdyż uważasz to za sztuczne obniżanie ceny a nie za sztuczne podwyższanie poprzez lakier |
Nie obnizanie tylko ZANIZANIE. Ceny nikt nie obniza, tylko podaje jej zanizona wartosc. Mam nadzieje, ze dostrzegasz roznice. |
|
|
|
 |
eler1
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DID
|
Wysłany: 07-04-2009, 10:37
|
|
|
ta dyskusja jest tego typu chce samochód za 120tys ale nie wiem czy ubezpieczyć czy nie to przecież 2% wartości pojazdu więc kupisz samochód a co z paliwem przecież eksploatacja jest taka doroga to może lepiej postawić w garażu co ma zużywać |
|
|
|
 |
Ali-En [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2009, 11:01
|
|
|
Krzysiek_slask napisał/a: | Ali-En napisał/a: | No i tutaj nie masz racji. W mitsubishi nie możesz zrezygnować sobie z wyposażenia konkretnej wersji, nie możesz również sobie wzbogacić jej, są sztywne i tak zostanie. |
A jak w/g Ciebie nazwac zatem wybor pomiedzy wersja wyposazenia ? Chce skore - biore instyle, nie chce - biore int+, nie zalezy mi na xenonach i KOS'ie - wybieram wersje SE.
O navi i dvd w zaglowkach nawet nie wspominam... | A jak chcesz np ksenony to musisz mieć i KOS i Rockforda. Tak samo jak z lakierem, chcesz czarny, grafit to musisz za niego zapłacić.
Krzysiek_slask napisał/a: | Ali-En napisał/a: | Wg mnie robisz z igły widły, na palcach jednej ręki można policzyć producentów którzy stosują taką politykę. Ma ona sens, gdyż samochody sprzedawane flotowo najczęściej mają kolor biały lub czerwony, ze względu na to że są tańsze. |
Ale co to ma do rzeczy ? Mnie caly czas chodzi o to, ze podawanie doplaty do lakieru jako osobna skladowa ceny samochodu jest po prostu nie fair a Ty mi podajesz, ze malo jest producentow stosujacych podobne praktyki... W poprzednim poscie podales jeszcze za przyklad Audi w ktorym ta doplata ma wynosic 6k (nie wiem, nie sprawdzalem - nie interesuje mnie Audi tylko Outlander). |
Tutaj źle to napisałem, dwie myśli, odwrotnie miało być, na palcach jednej ręki można policzyć producentów którzy NIE stosują takiej polityki.
Krzysiek_slask napisał/a: | A co do sprzedazy flotowej sadze, ze potencjalni nabywcy floty i tak negocjuja z dealerem inne ceny, zatem cennik "detaliczny" nie jest dla nich wiazacy | Jest wiążący, rabat flotowy jest liczony procentowo.
Krzysiek_slask napisał/a: | Ali-En napisał/a: | Poza tym i tak myślisz pozytywnie gdyż uważasz to za sztuczne obniżanie ceny a nie za sztuczne podwyższanie poprzez lakier |
Nie obnizanie tylko ZANIZANIE. Ceny nikt nie obniza, tylko podaje jej zanizona wartosc. Mam nadzieje, ze dostrzegasz roznice. | Jak zaniżoną wartość? Przecież możesz kupić samochód w tej cenie. |
|
|
|
 |
Krzysiek_slask
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-04-2009, 15:00
|
|
|
eler1 napisał/a: | ta dyskusja jest tego typu chce samochód za 120tys ale nie wiem czy ubezpieczyć czy nie to przecież 2% wartości pojazdu więc kupisz samochód a co z paliwem przecież eksploatacja jest taka doroga to może lepiej postawić w garażu co ma zużywać |
Kupic samochod, a KUPIC samochod tanio, to dwie rozne rzeczy, sam przerabiales zakup, wiec wiesz, ze szuka sie kazdego sposobu, zeby wymazony zakup zalatwic ciut taniej ;P
Ten sarkazmik o paliwie przemilcze |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-04-2009, 15:09
|
|
|
Ali-En napisał/a: | W mitsubishi nie możesz zrezygnować sobie z wyposażenia konkretnej wersji, nie możesz również sobie wzbogacić jej, są sztywne i tak zostanie. |
Ostatnio widziałem Outlandera II ze skórą, ale bez Rockforda i szyberdachu. Składak z dwóch? Podałbym nawet link do ogłoszenia, ale już go nie ma. |
|
 |
Krzysiek_slask
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-04-2009, 17:27
|
|
|
Ali-En napisał/a: | A jak chcesz np ksenony to musisz mieć i KOS i Rockforda. Tak samo jak z lakierem, chcesz czarny, grafit to musisz za niego zapłacić. |
To prawda, aczkolwiek jakowys wybor mam, a w przypadku lakieru wyboru nie posiadam
Ali-En napisał/a: | Krzysiek_slask napisał/a: | A co do sprzedazy flotowej sadze, ze potencjalni nabywcy floty i tak negocjuja z dealerem inne ceny, zatem cennik "detaliczny" nie jest dla nich wiazacy | Jest wiążący, rabat flotowy jest liczony procentowo. |
Jak zauwazyles, poprzednie zdanie wypowiedzialem w trybie przypuszczajacym. Skoro tak mowisz, pewnie tak jest, nie zamierzasz sie upierac przy czyms, co do czego nie mam pewnosci i co mnie nie dotyczy
Ali-En napisał/a: | Krzysiek_slask napisał/a: | Ali-En napisał/a: | Poza tym i tak myślisz pozytywnie gdyż uważasz to za sztuczne obniżanie ceny a nie za sztuczne podwyższanie poprzez lakier |
Nie obnizanie tylko ZANIZANIE. Ceny nikt nie obniza, tylko podaje jej zanizona wartosc. Mam nadzieje, ze dostrzegasz roznice. | Jak zaniżoną wartość? Przecież możesz kupić samochód w tej cenie. | .
Tak. Bialy. W tym wypadku masz racje.
Reasumujac, bo uwazam, ze dalsza dyskusja nie ma sensu - ja chcialem jedynie przedstawic kwestie doplat za lakier jako sprytnego sposobu podania nizszej ceny koncowej i podania malym drukiem pod nia, ze doplata za lakier wynosi tyle a tyle.
Ty bronisz producenta i powolujesz sie na przyklady, ze wszyscy dealerzy stosuja podobne myki, ja zas uwazam, ze jest to nie w porzadku. Coz, zyjemy w demokracji - kazdy ma prawo do wlasnego zdania |
|
|
|
 |
Ali-En [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2009, 22:57
|
|
|
Wiesz, ja też uważam że wybór lakierów powinien być większy, mi np bardzo podobają się zielone i niebieskie kolory. Tak samo powinna być swobodna konfiguracja wyposażenia. Jest jak jest i nic z tym się nie zrobi. |
|
|
|
 |
zalesik
Forumowicz

Auto: oII 2.4 CVT
|
Wysłany: 07-04-2009, 23:35
|
|
|
Ali-En napisał/a: | mi np bardzo podobają się zielone i niebieskie kolory |
zapraszam na zakupy do USA:)
http://www.mitsubishicars...ws.do?loc=en-us
a tak nawiasem mówiąc, skoro tam te kolory są dostępne, to może i u nas w niedalekiej przyszłości... |
|
|
|
 |
|
|