Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
problemy ze skrzynią w MSS POMOCY
Autor Wiadomość
space-star
[Usunięty]

Wysłany: 12-07-2006, 21:39   problemy ze skrzynią w MSS POMOCY

Witam! Mam problem ze skrzynią biegów w MSS DID, a przynajmniej mi się tak wydaję. Problem w tym, że wyraźnie czuć bicie na pedale sprzęgła (w "rytm" pracy silnika) ponadto po wkręceniu go na obroty i swobodnym opadaniu w końcowej fazie słychać metaliczne uderzenia . Po wciśnięciu sprzęgła tego nie słychać. Auko ma 24 tys. przebiegu jest na gwarancji w serwisie twierdzą "że tak ma być", ale gdy gasze silnik to niekiedy wydaję misię, że coś w skrzyni lub w silniku sie rozleci. Proszę o pomoc bo wydaję mi się że "tak ma nie być". :cry: :cry:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-07-2006, 22:05   

space-star napisał/a:
Auko ma 24 tys. przebiegu jest na gwarancji w serwisie twierdzą "że tak ma być",

Taa....
Weź no ich wyśmiej - a co - tak było od początku :?:
Mam przejechane 70 tys. i nie ma żadnego bicia, metalicznych stuków, itp.
Podaj co to za serwis i nie wiem ..... zgłoś na piśmie usterkę, żądaj na piśmie odpowiedzi, pisz skargę do MMC. Takie postępowanie serwisów trzeba piętnować!
Z drugiej strony .... jeśli masz gwarancję to podejrzewam, że masz też assistance - czyli jak padnie gdzieś w trasie to telefon do centrum i niech przysyłają lawetę. Tylko po co niepotrzebne kłopoty :?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 12-07-2006, 22:32   

pedal moze drzec jak sie konczy sprzeglo ale bicie na pedale wyczuwalne jest przy jego wcisnieciu, masz klekota wiec byc moze ten pedal drzy razem z buda, a jak wkrecisz na oborty silnik to drzenie ustaje?
co do metalicznych stukow i odglosow ze skrzyni to jedz do serwisu i zarzadaj naprawy, a w przypadku odmowy zarzadaj pisemnego uzasadnienia zebys mogl sie udac z nim do rzeczoznawcy lub innego serwisu ewentualnie MMC Polska.
ze skrzyni nie powinny dochodzic zadne odglosy.

space-star
[Usunięty]

Wysłany: 13-07-2006, 12:33   MSS skrzynia

Bicie na pedale jest odczuwalne bez względu na jakich obrotach pracuję. W czsie jazdy przy delikatnym położeniu nogi na pedale to wyraźnie czuć, że bije w rytm obrotów. Mam kolegę, który ma taki sam woz nawet w tym samym kolorze i u niego tego niema. W serwisie powiedzieli, że w każdym SS jest to tylko u innych jest ciszej a u innych głośniej - BZDURA!!! dzięki za wsparcie - bedzie rozpierduch bo mam już dość takich tłumaczeń. :evil:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 14-07-2006, 00:28   

Który serwis?
Proszę napisz to otwarcie - powalczymy. Cos tam możemy pomóc jako Oficjalny Klub :twisted:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 14-07-2006, 08:12   

Hubeeert napisał/a:
Cos tam możemy pomóc jako Oficjalny Klub

Doprawdy :?: :shock: :lol: :P :lol:
edit:
Ale jak najbardziej - napisz który to seriws. Pewnie Elbląg albo Olsztyn no bo Biały to raczej nie :lol:

space-star
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2006, 16:50   Walka o swoje! MSS skrzynia!!

:!: trafiłeś!!! Olsztyn, ale żeby było to dziś zadzwonił do mnie Pan z MCC Poland z samej naszej stolicy i powiedział, że to jest normalne, to są luzy w dwumasowym kole zamachowym czy też w okolicy podobno w Carismie tak jest (pozdrawiam wszystkich właścicieli tych aut). Na piśmie nie chciał mi opisać i potwierdzić tej "przypadłości w MSS :shock: to serwis bierze na siebie cala odpowiedzialnosc!! Mam jeździć aż się rozwali i dopiero stwierdza co jest tego przyczyna. We wrzesniu jade do Italii do Atiesse http://www.mitsuauto.it/concessionari/atiesse/ w Bresci, gdzie rok temu chcieli mi go rozbierac bo w ich miemaniu to nie bylo normalne, szkoda tylko, że nie mialem czasu SS zostawić. Ach jeszcze w Olsztynie mechanik na pytanie jaka jest w SS skrzynia biegów czy Japońska czy Francuska odpowiedział że Japońska, a w stolicy mówią że od Volvo s40 więc jaka??? Ktoś się nie douczył...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 14-07-2006, 16:53   

hmmm - a ja myslalem, ze w DID jest skrzynka francuska (skoro silnik jest)

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 14-07-2006, 17:26   

To niestety częsta przypadłość tego auta. Można to zrobić na gwarancji (przynajmniej można było...) choć objawy muszą być ewidentne (niestety część tych samochodów dorobiła się pokaźnych przebiegów i objaw się nie nasila) . Aha, skrzynia jest kundel - znaczy - projekt Volvo, wykonanie Renault, montaż i sterowanie Mitsu. Możesz spotkać się 3 wersjami ;) Uszy do góry. Pojedź do nich raz jeszcze, powiedz, że jesteś z Mitsumaniaków i stwierdzeniu TTTM (ten typ tak ma ;) ) mówisz stanowcze NIE. Serwis w Olsztynie cieszy się dobrą opinią (przynajmniej nie spotkałem się ze złą) i myślę, że sobie z tym poradzą.
Pozdrawiam

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 14-07-2006, 18:40   

Jackie napisał/a:
To niestety częsta przypadłość tego auta

Jacku, czy te skrzynie w DID są naprawialne, tzn. czy się to praktykuje? Podczas którejś wizyty na przeglądzie rozmawiałem na ten temat z Moto i ponoć wymieniają sztuka za sztukę. A wyciągniętą skrzynię odsyłają gdzieś z powrotem.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 14-07-2006, 18:48   

JCH, pojęcia nie mam a srewis skończył pracę. O ile będę jutro jeszcze w firmie - dowiem się i dam znać.

space-star
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2006, 20:34   Co z ta skrzynia...

Servis jak servis, to nie jest problem serwisu tylko mechanizmu na jakim pracuje skrzynia. Za jakiś miesąc jade na przegląd 30 tys. to zgłosze jeszcze raz. Tak to jest jak europejczycy zaczną majstrować przy Japońcach. Zastanawiam sie nad Suwalkami w internecie sprawiaja dobrą opinie. Mam nadzieje że mi pomogą jak nie to niestety ale... do żyda. Szkoda bo autko w trasie nawet nie piśnie - 22 godziny non stop jazda i nic, bezproblemów.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 15-07-2006, 21:23   

Nie ma czegoś takiego jak "ten typ tak ma" - jest usterka i należy ją usunąć. A skoro usterka występuje w większej ilości samochodów to już nie problem uzytkownika tylko producenta...
Jak nie załatwisz nic w serwisie, to jedź do PZMotu i zrób ekspertyzę. Będziesz musiał za nią zapłacić, ale w momencie uznania ekspertyzy przez serwis ma on obowiązek zwrócić jej koszta i oczywiście usunąć usterkę. Oczywiście serwis może zacząć się bawić w kotka i myszkę i zrobić własną ekspertyzę, ale jeżeli ich argumentem jest "TTTM" to raczej tego nie zrobią.

minimus
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2006, 12:18   

Krzyzak napisał/a:
hmmm - a ja myslalem, ze w DID jest skrzynka francuska (skoro silnik jest)

Z tego co wiem to skrzynia w ostatnich MSS jest z Renault. To tam gdzie wsteczny jest koło jedynki. W starszych, gdzie wsteczny jest za piątką, jest skrzynia Volvo. Ja mam Volvo, i absolutnie nie ma żadnych problemów. W serwisie mówili, że te skrzynie są faktycznie bezproblemowe. Natomiast z tymi od Renaulta, ponoć są ciągłe problemy.

Pozdrawiam

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 21-07-2006, 12:39   

W GDI wsteczny jest za 5 i nie jest to skrzynia VOLVO tylko podonbno japan

Odpowiedz do tematu