Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A 2.5] Klimatyzacja-sprężarka załącza się co chwilę
Autor Wiadomość
irekkczek 
Forumowicz

Auto: EA5A 99r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-04-2009, 09:32   [EA5A 2.5] Klimatyzacja-sprężarka załącza się co chwilę

Witajcie.Zrobiło się ciepło i czas na klimatyzację. Ale.. problem wygląda następująco:
Niezależnie czy tryb ECO czy Auto czy sama "śnieżynka" Sprężarka włącza się co jakiś czas. Chłodzi dobrze, ale wyczytałem, że nie powinno tak być.
Obserwowałem parownik i właśnie zaraz po załączeniu "bąbelkuje" i sprężarka chodzi, natomiast po chwili zatrzymuje się i już bąbelek nie widać. No więc jak na moje oko to może jest zapchany ten parownik, ale dodam, że w ubiegłym roku wszystko chodziło OK.

Więc pytania do was:
Czy ktoś przerabiał ten problem? Czy jakiś wężyk odprowadzający jest zatkany i gdzie on się zanjduje.

Proszę o sugestie od czego zacząć szukać, ale nie zaczynać od serwisu klimy :) z góry dzięki!!

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 13-04-2009, 10:09   

irekkczek napisał/a:
Czy ktoś przerabiał ten problem? Czy jakiś wężyk odprowadzający jest zatkany i gdzie on się zanjduje.

A przestudiowałeś >>>TO<<< zasada działania sprężarki?
Renata
EA5W

irekkczek 
Forumowicz

Auto: EA5A 99r.
Wysłany: 13-04-2009, 14:29   

oczywiście, że przestudiowałem, ale niestety nie znalazłem żadnej odpowiedzi. Wiem, że kilka osób miało taki problem ale nikt niestety nie napisał co zrobił, dlatego chciałbym poznać wasze opinie.

Lisek 
Mitsumaniak

Auto: Galant
Wysłany: 13-04-2009, 15:43   

Sprawdź cz. temperatury na parowniku - może okazać się ,że jego charakterystyka jest już do ... Spróbuj go zmostkować i może się okaże ,że wszystko będzie ok.
Tu masz zdjęcie gdzie się znajduje - jeśli możesz i masz czym to zmierz rezystancję bo jest mi też ona potrzebna a chcę mieć pomiar z kilku aut.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 13-04-2009, 22:14   

A może czujnik ciśnienia szwankuje i rozłącza? Na osuszaczu jest wtyczka, możesz spróbować ją zdjąć i zmostkować, jeśli nadal będzie się rozłączać to będziesz mógł wykluczyć ten element. To raczej nie jest kwestia klimatronika, bo kiedy śnieżynka jest na wyświetlaczu to klima powinna działać. Co innego jakby klimatronik ciągle włączał i wyłączał, czyli śnieżynka by mrygała...

Odpowiedz do tematu