Stuki podczas wciskania sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
mitsufree
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma II 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-10-2013, 21:17 Stuki podczas wciskania sprzęgła
|
|
|
Witam,
Posiadam Cari II z 99 roku.
Moj problem polega na tym, że kiedy jade i chce zmienić bieg to podczas wciśnięcia sprzęgła z pod auta wydobywają się niepokojące głuche dzwięki/stuki i lekko szarpie autem w tył i przód, ale naprawde lekko, tak jakby cos było luźne i chwiało bardzo delikatnie równowagą auta. Dzieje się to tylko wtedy gdy wciskam sprzęgło, puszczam sprzęgło (tylko na biegu) i gdy lekko popuszczam lub dodaje gazu (podczas jazdy), nawet kiedy staram sie naprawde powoli puszczać sprzęgło. Czasami są momenty gdzie nic się nie dzieje, jak jade i zmieniam biegi to cisza, ale po 10 minutach znów. Może być to spowodowane tym że mam do wymiany przednią pękniętą sprężynę i końcówki drąków ?? Może to tam cos stuka lub moze poduszki pod silnikiem ?? Boję się usłyszeć że to skrzynia biegów prosze tych ktorzy wiedzą co to, żeby mieli dobre wieści moja Cari musi ŻYĆ !! |
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23-10-2013, 21:43
|
|
|
Prawopodobnie umiera łożysko oporowe docisku sprzęgła, warto to szybko zlokalizować i wymienić. U mnie uszkodzone łożysko zniszczyło końcówki docisku i musiałem wymienić cały komplet. Poniżej uszkodzone łożysko i szkody jakich dokonało na docisku (końcówki docisku wytarte o kilka milimetrów w ciągu max 2 tygodni).
 |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
mitsufree
Forumowicz

|
Wysłany: 23-10-2013, 22:19
|
|
|
a jaka jest mniej wiecej cena takiego łożyska i jak to dokładnie wygląda ?? bo na różnych stronach hurtowni różnie to wygląda. CARI II 1.8 GDI, VI 99r |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-10-2013, 08:07
|
|
|
W okolicach 90zł kupisz dobry produkt
Tak wygląda oryginał:
 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
mitsufree
Forumowicz

|
Wysłany: 24-10-2013, 12:33
|
|
|
tak myslalem, ale wolalem sie upewnic widzialem tez za 110 zl made in germany wiec jest ok dzieki wielkie chlopaki |
|
 |
Stmitsu
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.3
|
Wysłany: 24-10-2013, 17:53
|
|
|
Nie baw się w wymianę samego łożyska, za 30 tyś km może się okazać, że docisk do wymiany i znowu będzie trzeba to wszystko rozbierać... |
|
|
|
 |
|