|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
dziwny dym z tłumika |
Autor |
Wiadomość |
szewa21
Nowy Forumowicz
Auto: SpaceWagon 99 2.4 gdi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-05-2009, 20:44 dziwny dym z tłumika
|
|
|
Witam, mam problem, od niedawna zauważyłem, dość dziwny dymek z mojego misiaka 2.4 GDI 99 rok, czy warto podpiac pod komputer i poszukac czegos?? Samochód nie bierze oleju, przyjechal na własnych kołach z Niemiec, wiec po 1000 cos by pokazalo, czy moze dlatego, ze sporo stał nie palony i zebrac sie cos moglo, bardzo prosze o pomoc. Podkreślam, to nie jest typowo niebieski smierdzący dym olejowy, tylko taki szary dymek, a przy obrotach dochodzących odcięcia, pojawia sie wręcz czarny...:( prosze o pomoc!!! |
|
|
|
 |
probiz [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2009, 22:05
|
|
|
U mnie przy samym odpalaniu zakopci chwile jak diesel i tyle. Później spaliny są zupełnie bezbarwne, tylko zapach świadczy o tym, że coś wylatuje z rury wydechowej. Na początku zastanawiałem się o co chodzi, później zapomniałem o temacie. Może masz przepustnicę powietrza zapaćkaną i komputer głupieje (temat przepustnicy był tutaj przerabiany wielokrotnie). |
|
|
|
 |
szewa21
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2009, 19:10
|
|
|
Zmieniłem olej, i co sie okazalo, byl to 5w 40 texaco havoline, po przejechaniu 100 km, zrobil sie czarny, jak by mial z jakies 15 tys przejechane, nie rozumiem czy to normalne dla gdi??? a dwa, dym nadal leci ale jest czarny, tak jakby komputer dobieral zla mieszankę, jezdze na 95, ale dzis wyczytalem ze trzeba tankowac tylko 98, moze to przez paliwo,???Bardzo prosze o pomoc..:( Kupilem auto dosc duzo kasy wylozylem i teraz sie boje ze cos jest nie tak. A moze poprostu silnik kapec:( |
|
|
|
 |
Andyszczecin
Nowy Forumowicz Andyszczecin
Auto: Mitsubishi Space Wagon 1990r
|
Wysłany: 31-12-2009, 10:48
|
|
|
możesz jeżdzić i na 95--jedynie lekko trzeba skorygować zapłon---jeśli to zrobisz to przestanie dymić
zalanie nowym olejem który po jakimś czasie czernieje jest normalnym zjawiskiem..tylko czy wymieniając olej wymieniłeś filtr oleju?-to konieczność |
_________________ Andyszczecin |
|
|
|
 |
robkli
Nowy Forumowicz
Auto: space wagon 2.4 98r.
|
Wysłany: 16-04-2010, 23:53
|
|
|
dołączam sie do pytania. u mnie teżpojawia sie takie czarniejsze dymienie podczas wysokich obrot ów. czy poradziłeśsobie z tym problemem?? |
|
|
|
 |
Andyszczecin
Nowy Forumowicz Andyszczecin
Auto: Mitsubishi Space Wagon 1990r
|
Wysłany: 17-04-2010, 08:18
|
|
|
Przy większych obrotach a zwłaszcza przy nagłym dodaniu gazu w silnikach diesla ma prawo pojawić się czarny obłoczek dymu......proponuję :chłopskim: sposobem sprawdzić----odkręć korek wlewu oleju na pokrywie klawiatury zaworowej i sprawdz na ciepłym silniku czy są przedmuchy.....jeśli tak mogą ulegać już uszkodzeniu uszczelniacze zaworów.Nie napisałeś czy -zwiększyło się zużycie oleju? |
_________________ Andyszczecin |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 17-04-2010, 10:47
|
|
|
Andyszczecin napisał/a: | Przy większych obrotach a zwłaszcza przy nagłym dodaniu gazu w silnikach diesla ma prawo pojawić się czarny ... |
Andy ale GDI to nie diesel |
|
|
|
 |
szewa21
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-04-2010, 17:40
|
|
|
Witam, problem w sumie od czasu do czasu sie pojawia- jesli mozna takiego okreslenia użyć. Moim skromnym zdaniem, jest to wina paliwa - tzn jak zaleje gdzies na dobrej stacji 98 np Orlenowskie, nie zauwazam aby sie pojawiał, to nie jest wielki kopciuch poprostu taka smuzka, ciemnego- czarnego dymku z tylu. Kiedys mialem podobna sytuacje - w Vw Polo Coupe - czarny dym ale tam nie przepalała mi i poprostu plula paliwem, zalewala sie i takie tam, wiec pomyslalem, ze to jest moze to samo, ale spalanie samochodu na poziomie ok poniezej 10 litrów w cyklu mieszanym. Po trasie nawet ok 8 przy leciutkiej nodze.Co do stanu oleju, wymieniam co 10 tysięcy, bo samochod ma rzekomo przjechane 84 tys. w tej chwili, gdzie ja sam zrobilem juz ok 14 wlasnie. Sam go przyprowadzilem, co moge powiedziec to to ze od wymiany do wymiany nic nie dolalem, no ale przed wymiana bylo juz na min. wiec ubytki sa, ale z nieszczelnej mi sie wydaje glowicy- z tylu. Czy normalne jest aby gDI mialo charakterystyczne stukanie, tak jak by szklanki, albo delikatnie panewka, albo zawory..ale tylko na wolnych obrotach i nie zawsze, albo do zlapania 90 stopni silnika? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-04-2010, 18:09
|
|
|
szewa21, delikatne zakopcenie w GDI przy wdepnieciu gazu, czy tez na wysokich obrotach to norma, cykanie popychaczy w GDI czesciej potrafi sie zdarzyć niz w MPI, nastepnym razem spróbuj przed wymiana oleju wyplukac silnik, sa dostepne w sprzedazy specjalne preparaty "engine flush" "engine cleaner" zalewa sie odpowiednia proporcje tuz przed wymiana oleju wedle instrukcji, może pomóc. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|
|