Przesunięty przez: lukasz12 12-12-2009, 17:50 |
stanął silnik ....... |
Autor |
Wiadomość |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 09-05-2009, 15:31 stanął silnik .......
|
|
|
stało się .....chciałem się przejechać i silniczek nie chciał zapalic ....dodam że żona wróciła sobie z zakupów auto odstawiła i wszystko ok...ja juz tej przyjemności nie miałem ....myslałem paliwo ? sprawdziłem - dolałem jeszcze zakręciłem i nic ,no to świece - też posprawdzałem -iskra jak ta lala .... no ...zajrzałem pod pokrywy rozrządu i pasek luźny...a reszta wiecie .przeskoczył o trzy ząbki na pierwszym bloku drugi blok trzymał znaki ,puścił napinacz hydrauliczny .sprawdzili ciśnienie na pierwszym i nie miał więc juz więcej nie sprawdzali .w poniedziałek głowice w górę i zobaczymy co i jak cenowo to wyjdzie .w przeciwnym razie zapraszam na części myslę że w ciągu roku sprzedałbym całą.fakt szkoda ale ....jak poszły wszystkie zawory albo 3/4 to naprawa nie ma sensu bo koszt przekroczy 3 tys.
wstępnie ustaliłem juz sobie ceny z neta -uszczelki pod głowicę od 97 do 180 / 120 szt./
-zawór ssący 30zł.
zawór wydechowy 27 zł. / negocjacja /
-napinacz hydr. 380 zł.
-uszczelniacze zaworowe 3-4 zł.
-uszczelka kolektora ssącego 14 zł.
-uszczelka kol.wydechowego 20 zł.
-popychacz zaworowy 60 zł.
-prowadnica zaworu wydech.ssącego 8 zł.
ceny nie są wysokie ale licząc że 20 szt. poleciało to robi się spora suma
w poniedziałek już będę wiedział co i ile a jak macie jakieś propozycje tanich części to czekam .....na cokolwiek
no i na to co mogło się tam jeszcze wydarzyć i na co zwrócić uwagę ....pozdrawiam |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
bubek [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2009, 00:24
|
|
|
Zbychu, zastanawiałem się dzisiaj jak wyglada sytuackja z Twoim autem...i jak tak czytam Twój post to smutno mi sie robi ze rozstajesz się z autam ...a jak sobie pomyslę, ze i mnie to może czekac to nie wiem jaka będzie moja decyzja, czy naprawiac czy sprzedawać...a sprzedawac nie chcę....miejmy nadzieję, że zbyt wiele szkody się nie narobiło i sytuacja nie zmusi Cie do rozstania się z autem...trzymam kciuki |
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2009, 07:02
|
|
|
zbyszek05, rozmawialiśmy już przez telefon i bądź dobrej myśli, auta nie sprzedawaj naprawdę nie warto spokojnie zrobisz go i będziesz hasał dalej, jeśli zastanowisz się i będziesz coś potrzebować to wal śmiało
A TERAZ MALE OSTRZEŻENIE DLA WSZYSTKICH POSIADACZY 24V - PANOWIE PILNOWAĆ NAPINACZ HYDRAULICZNY PASKA ROZRZĄDU BO INACZEJ SILNIKI DO REMONTU |
|
|
|
 |
Herdi [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2009, 07:29
|
|
|
12-tka też jest kolizyjna? |
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2009, 08:34
|
|
|
nie bo 12 ma napinacz mechaniczny sam go ustawiasz tylko 24V maja napinacz mechaniczno hydrauliczny wstępnie ustawiasz mechanicznie śrubą a później hydrauliczny ma go dociągnąć, jeśli się tego nie pilnuje skutki są takie jak u Zbyszka |
|
|
|
 |
Herdi [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2009, 08:48
|
|
|
ale ja pytałem o to czy jak strzeli pasek to sie tłoki z zaworkami w 12-ce spotykają czy nie ? |
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2009, 09:36
|
|
|
a spotykają się na pewno!!!!! |
|
|
|
 |
cajmer [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2009, 16:29
|
|
|
Nie przejmoj sie nie bedzie az tak zle?!!!! Jak co to posiadam dwie glowice a i caly silnik sprawny tez jest. |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
|
Wysłany: 11-05-2009, 10:40
|
|
|
dzięki,dzięki po 16 już będę wstępnie wiedział co i jak....
zatem blok pierwszy ... 1 i 3 cylinder nie trzyma ciśnienia .głowica pojechała na szczelność jeżeli będzie ok to tylko zawory i uszczelka chyba że jeszcze popychaczei prowadnice zobaczymy jak przyjedzie ew.szukam głowicy co do drugiego bloku to jeszcze nie sprawdzony .jak założą głowicę na pierwszy to sprawdzą szczelność drugiej ...bo podobno znaki na drugim bloku były ok więc czekam do jutra
[ Dodano: 12-05-2009, 16:03 ]
zbyszek05 napisał/a: | dzięki,dzięki po 16 już będę wstępnie wiedział co i jak....
zatem blok pierwszy ... 1 i 3 cylinder nie trzyma ciśnienia .głowica pojechała na szczelność jeżeli będzie ok to tylko zawory i uszczelka chyba że jeszcze popychaczei prowadnice zobaczymy jak przyjedzie ew.szukam głowicy co do drugiego bloku to jeszcze nie sprawdzony .jak założą głowicę na pierwszy to sprawdzą szczelność drugiej ...bo podobno znaki na drugim bloku były ok więc czekam do jutra |
...no to głowicasię sprawdza bo optycznie wzrokowo nie widać nic ,zaworki wydechowe mają delikatny rant od przepracowania z przylgnią zaworową .regulatorki tip-top juz wiem bo byłem jak sprawdzali ...całość głowicy i tak idzie pod szlif chyba że gdzieś na głowicy uszło ,pękło ...ale nie wydaje mi sie ...ciśnienie uciekało własnie przez te zawory z rantem bo zawór do końca sie nie domykał ....zatem czekam dalej .
tak dodam jeszcze że gdy zerknałem na tłoki i gładzie cylindrów to nie dziwię się że ten samochód tak zap....jezdził szybko ...tłoki jak nowe zero nagaru a gładzie bez żadnych progów...przynajmniej pod opuszkami palców nie czuc nic normalnie 250 tys.i slady zużycia znikome |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 12-05-2009, 21:53
|
|
|
trzymam kciuki - te miski to wdzięczne i piękne bestie poprostu nie można źle o nich mówić |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
|
Wysłany: 13-05-2009, 12:58
|
|
|
no to już wiem...właduję kasy - a co tam .głowice 2szt - 580zł. uszczelki głowic 340 zł. uszczelki wydechowego i ssacego ok.30 zł. uszczelniacze kół rozrządu ? pompa wody 160 zł.i napinacz 380zł. eh.... |
 |
|
|
|
 |
Herdi [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2009, 13:03
|
|
|
zbyszek05 napisał/a: | no to już wiem...właduję kasy - a co tam .głowice 2szt - 580zł. uszczelki głowic 340 zł. uszczelki wydechowego i ssacego ok.30 zł. uszczelniacze kół rozrządu ? pompa wody 160 zł.i napinacz 380zł. eh.... |
ściągam sobie kpl. mogę i tobie kpl. uszczelek silnika 380 zł |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
|
Wysłany: 13-05-2009, 15:15
|
|
|
dzięki serdeczne herdi ale całosci nie będe wymieniał .wiem ze może by sie przydały ale ...to juz 16 lat ma auto -miałem je i tak rozparcelowac ale że jeszcze kasa zjadliwa i silniczek boski to niech mi posłuży albo komus innemu jak będę sprzedawał .przynajmniej nikt mi nie wróci za 2 dni i nie powie panie coś pan mi wcisnął .wymienie to co potrzebne a z uszczelkami które nie zakłada warsztat narawczy nie ma gwarancji / erlnga mam za połowę ceny/zatem jak coś się stanie to jeszcze mam szansę dochodzic swojego .długo myślalem nad tym czy robić samemu czy zlecić komuś ....komuś zlecić jest szybciej i taniej .a 290 zł.za naprawę całej głowicy /kompletne przywrócenie do zdrowia /to nie jest az tak dużo oczywiście się wszystko dubluje no ale cierp ciało co chciało - inne samochody też się psują |
 |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 13-05-2009, 15:29
|
|
|
zbyszek05, A ja kibicuję :] - to juzelitarny wózek.. mało tego juz... |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
Herdi [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2009, 15:36
|
|
|
Nie musisz całości ale tam masz wszystko, wymienisz co będziesz chciał , ale jak uważasz |
|
|
|
 |
|