|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z wiatrakiem od chłodnicy 3000GT |
Autor |
Wiadomość |
Daro
Mitsumaniak

Auto: Carisma I
Kraj/Country: Belgium
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lis 2008 Posty: 208 Skąd: Stara Miłosna
|
Wysłany: 08-05-2009, 18:16 Problem z wiatrakiem od chłodnicy 3000GT
|
|
|
Witam,
Mam następujący problem - nie zawsze załącza mi się wiatrak od chłodnicy w 3000GT. Po bliższym przyjrzeniu się problemowi okazało się, że w chłodnicy na dole od strony pasażera koło wylotu gumowego węża znajduje się miejsce, gdzie powinny byc dwa gwinty na czujniki temperatury, jednak w mojej chłodnicy ich nie ma. Kable do tych czujników wiszą luźno w komorze silnika, jednak wiatrak czasami się załącza - musi byc w jakiś sposób sterowany, ale jak? Kolega, ktory ma Galanta mowi, ze nie ma tych dwoch czujnikow, jednak nie mialem czasu sie dokladnie dopytac co i jak, stad moje pytanie - gdzie indziej moze sie znajdowac czujnik sterujacy wiatrakiem? Pytam, bo podejrzewam z nim problem, ale w kablach mam taka sieke, ze bez naprawde dobrego elektryka bedzie duzy problem, zeby dojsc do tego co gdzie i jak idzie.
Z gory dzieki za pomoc, pzdr![/code] |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 10-05-2009, 23:44
|
|
|
Skoro nie masz czujnika w chłodnicy to znajduje się on w głowicy. Mitsusbishi stosowało różne rozwiązania. Sterowanie bezpośrednio przez czujnik lub przez ECU, które pobiera informację z czujnika.
Czujnik według mnie raczej odpada, to zwykły termistor, który działa albo nie. Nie ma tak, że raz bedzie pokazywał inną rezystancję i włączał wentylator, a innym razem nie.
Poszukaj przekaźnika od wentylatora i zobacz czy tam jest wszystko ok. Byc może nawet sam przekaźnik ma zaśniedziałe, zabrudzone styki i raz robi zworkę, a innym razem nie. |
|
|
|
 |
|
|