[MSS ALL] KLIMATYZACJA - Klima - włączanie |
Autor |
Wiadomość |
osiem
Forumowicz
Auto: MSS '03 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-05-2009, 17:42 [MSS ALL] KLIMATYZACJA - Klima - włączanie
|
|
|
Witam
Chciałem zapytać, czy u Was też jest tak, ze w momencie załączenia klimy słychać takie jakby puknięcie. Auto wtedy zaczyna delikatnie drżeć i obroty idą w góre od 900 do 1100 w zalezności od temperatury silnika. |
Ostatnio zmieniony przez JCH 26-05-2009, 21:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Misio82
Nowy Forumowicz Użyszkodnik

Auto: Mitsubishi Space Star 1.8 GDI
|
Wysłany: 20-05-2009, 18:13
|
|
|
W tym przypadku naturalne, poprzez włączenie klimy załączasz dodatkowy układ i wzrasta pobór prądu (pojawia się drżenie) a że z czegoś trzeba to uciągnąć to automatycznie wzrastają obroty. Co do puknięcia to u siebie nie słyszałem ale postaram się posłuchać jak nie zapomnę. Jest wielce możliwe że to puknięcie to załączenie się agregatu chłodniczego. |
_________________ -Od Zygmunta ukłony i różne wyrazy
-Od jakiego Zygmunta?
-Od trzeciego Wazy
 |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 20-05-2009, 18:25
|
|
|
Misio82 napisał/a: | W tym przypadku naturalne, poprzez włączenie klimy załączasz dodatkowy układ i wzrasta pobór prądu (pojawia się drżenie) a że z czegoś trzeba to uciągnąć to automatycznie wzrastają obroty. Co do puknięcia to u siebie nie słyszałem ale postaram się posłuchać jak nie zapomnę. Jest wielce możliwe że to puknięcie to załączenie się agregatu chłodniczego. |
Co do pukniecia to ja też nigdy go nie słyszałem, do momentu kiedy na luzie wyłączyłem radio i zmniejszyłem predkość dmuchawy na 1. Wtedy słychać. Podczas jazdy nie słychać tego pukniecia. |
|
|
|
 |
Misio82
Nowy Forumowicz Użyszkodnik

Auto: Mitsubishi Space Star 1.8 GDI
|
Wysłany: 20-05-2009, 18:28
|
|
|
Może ono sobie poprostu jest a zagłuszamy je dmuchawą i radiem |
_________________ -Od Zygmunta ukłony i różne wyrazy
-Od jakiego Zygmunta?
-Od trzeciego Wazy
 |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 20-05-2009, 20:20
|
|
|
Misio82 napisał/a: | Może ono sobie poprostu jest a zagłuszamy je dmuchawą i radiem |
Też mi sie tak wydaje. Usłyszałem to na parkingu zupełnym przypadkiem. |
|
|
|
 |
vaciok
Forumowicz vaciok

Auto: MSS 1.3 1999r.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 76 Skąd: tarnowskie góry
|
Wysłany: 22-05-2009, 21:11
|
|
|
To puknięcie to odgłos elektromagnesu, który zesprzęgla sprężarkę z kołem napędowym. |
|
|
|
 |
kazek7518
Forumowicz
Auto: mitsubishi space star did
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 36 Skąd: lipinki
|
Wysłany: 22-05-2009, 22:10
|
|
|
witam .dołaczę się do tematu lecz trochę go zmienię.mianowicie przestała działac mi klima niesłychac włączenia sprężarki niewiem czy jak braknie gazu to nie załaczy jej:?: czy padło coś innego.bezpieczniki sa dobre mała zielona kontrolka w przycisku też świeci .macie jakiś pomysł na tą usterke |
|
|
|
 |
vaciok
Forumowicz vaciok

Auto: MSS 1.3 1999r.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 76 Skąd: tarnowskie góry
|
Wysłany: 23-05-2009, 08:30
|
|
|
Sprawdź czy dochodzi napięcie do cewki elektromagnesu. Jeśli dochodzi , a sprężarka nie załącza się to możesz mieć szczelone uzwojenie cewki elektromagnesu. |
|
|
|
 |
Lukaso
Mitsumaniak
Auto: był Lancer 1.8 LPG SB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Lis 2008 Posty: 84 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 26-05-2009, 20:15 Re: Klima
|
|
|
osiem napisał/a: | Witam
Chciałem zapytać, czy u Was też jest tak, ze w momencie załączenia klimy słychać takie jakby puknięcie. Auto wtedy zaczyna delikatnie drżeć i obroty idą w góre od 900 do 1100 w zalezności od temperatury silnika. |
Przyłączam się do tematu klimy i sprężarki. U mnie to cykanie też występuje po około 2-3 sekundach od włączenia klimy. Z przeczytanych informacji wynika że to normalny objaw.
Jednakże u mnie to cykanie i spadek/wzrost obrotów jest cykliczne podczas włączonej klimy a nie tylko na początku. Na światłach objawia się to chwilowym spadkiem obrotów, podczas jazdy z leciutko wciśniętym gazem np 70-80 bardzo lekko odczuwalnym szarpnięciem a gdy dojeżdżam do świateł na biegu wzrostem siły hamowania.
To mój pierwszy samochód z klimą i zastanawiam się czy to normalne w MSS czy nie. Czytałem na kąciku Carismy, że tam mają opcję klimy "ECO" i ktoś opisywał podobne objawy. Czy u Nas też tak jest w standardzie ????
Samochód był 5 lat użytkowany i nie zauważyłem ani w KS ani rachunków co do nabijania klimy. Może przyczyną jest słabe ciśnienie czynnika i sprężarka musi co jakiś czas je podbić. Sorry za być może głupie pytanie ale w tematach klimy słabo jestem zorientowany. Jak generalnie to jest - sprężarka powinna chodzić non-stop ???? |
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2007 Posty: 190 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 26-05-2009, 21:25
|
|
|
sprężarka w klimatyzacji MSS pracuje cyklicznie starając się utrzymywać jakąś zadaną temperaturę czynnika chłodzącego, to że sprężarka nie chodzi to nie znaczy że klima nie chłodzi Efekt jest taki że jak miałem full serwis ze smarowaniem, nabiciem i wymianą osuszacza to przy niskich temperaturach ~5C załącza się bardzo rzadko a tak jak teraz ~25C znacznie częściej, jak będzie 35 to pewnie będzie chodzić na okrągło. Z tego co gdzieś wyczytywałem to przy ostrym przyspieszaniu (np. wyprzedzanie) sprężarka i wiatrak skraplacza może być odłączany żeby oszczędzić koni
Ogólnie algorytm sterowanie jest pewnie strasznie zakręcony zależny od:
- temperatury czynnika
- ciśnienia czynnika w układzie
- temperatury zewnętrznej
Niech mnie ktoś poprawi jeśli plecę głupoty |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
masha
Forumowicz MASHA
Auto: MSS 1.8 GDI AVANCE
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2007 Posty: 63 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-05-2009, 16:47
|
|
|
szkuba napisał/a: | sprężarka w klimatyzacji MSS pracuje cyklicznie starając się utrzymywać jakąś zadaną temperaturę czynnika chłodzącego, to że sprężarka nie chodzi to nie znaczy że klima nie chłodzi Efekt jest taki że jak miałem full serwis ze smarowaniem, nabiciem i wymianą osuszacza to przy niskich temperaturach ~5C załącza się bardzo rzadko a tak jak teraz ~25C znacznie częściej, jak będzie 35 to pewnie będzie chodzić na okrągło. Z tego co gdzieś wyczytywałem to przy ostrym przyspieszaniu (np. wyprzedzanie) sprężarka i wiatrak skraplacza może być odłączany żeby oszczędzić koni
Ogólnie algorytm sterowanie jest pewnie strasznie zakręcony zależny od:
- temperatury czynnika
- ciśnienia czynnika w układzie
- temperatury zewnętrznej
Niech mnie ktoś poprawi jeśli plecę głupoty |
U mnie jak nie działała klima to po jej naprawie spec od klimy wsadził w środkowe kratki nawiewu termometr. Sięgał jakieś 15-20 cm w głąb deski. Wystarczyło tylko żeby tam temperatura podniosła się do 8-8,5 stopnia i kompresor się załączał. Gdy spadała do 4,5-5 stopni wyłączał się. W układzie jest elektromagnes i to jego stuknięcie słychać gdy się załącza klima. Bardzo częstą przypadłością niezałączającego się kompresora jest "rozejście się" elementów elektromagnesu gdzie przy próbie załączenia nie mogą się zetknąć i zamknąć obwodu. Wystarczy wtedy regulacja.
pzdr
masha |
_________________ Pzdr
MASHA
MSS 1.8 GDI AVANCE '01 |
|
|
|
 |
tomekndm [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2009, 13:34
|
|
|
ktoś mówił, że mu się klima nie załącza... też tak miałem po wizycie u speca padło na ponowne nabicie. niestety nie pomogło, ale okazało się, że magicy wymieniający pasek urwali przewód od sprężarki (taki niepozorny idzie z lewej strony z okolic silnika do sprężarki) był zaklejony taśmą i po jakimś czasie musiał puści może w tym przypadku jest coś podobnego. |
|
|
|
 |
joachim
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 Did 2002 r.
|
Wysłany: 30-11-2016, 08:25 Jaka ma być minimalna temperatura do odpalenia sprężarki?
|
|
|
Witam....nie ma konkretnej odpowiedzi co do modelu..pytanie brzmi jaka jest minimalna temperatura pracy sprężarki klimy... 1.9 did 2002 r. 102 KM... |
|
|
|
 |
|