Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Fotelik dla szkraba :)
Autor Wiadomość
osiem 
Forumowicz

Auto: MSS '03 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2009, 11:47   Fotelik dla szkraba :)

Witam
jako, ze juz niedługo będę tatą :) , zaczynam się przymierzać do zakupu fotelika (0-13 kg).
I tu moje pytanie - czy mozecie mi cos polecic. Ewentulanie jakich sami uzywacie fotelików i jak sie spisuja w Space Starach. Dzieki

szkuba 
Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Wysłany: 31-05-2009, 22:08   

Gratulacje dla ciebie i twojej ładniejszej połowy :)
Oczywiście najważniejsze jest bezpieczeństwo malucha. Szczerze polecam dokładne przestudiowanie portalu http://fotelik.info/ . Rozsądnym rozwiązaniem jest wybór fotelika, który będziecie mogli wpiąć do stelaża wózka, ułatwi to np. zakupy w markecie bo po pół godziny noszenia fotelik zaczyna ciążyć :wink: . Osobiście mieliśmy Bebe-confort Creatis, ma dobrą osłonę boczną i regulowany zagłówek, niestety młody wyrósł nam z niego po 5 miesiącach (ma wzrost po tacie 8) ) i teraz ujeżdża taki wynalazek jak Concord Ultimax - ciężki jak diabli i skomplikowany montaż ale ma duży zakres regulacji i możliwość montażu tyłem do jazdy.
PS po zamontowaniu fotelika warto pamiętać o wyciągnięciu całkowitym pasów ze zwijacza żeby się przełączyły w tryb blokady - będą się tylko zwijać -pozwala na stabilniejszy montaż fotelików aż do 18 kg

osiem 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2009, 08:26   

szkuba napisał/a:
Gratulacje dla ciebie i twojej ładniejszej połowy :)
Oczywiście najważniejsze jest bezpieczeństwo malucha. Szczerze polecam dokładne przestudiowanie portalu http://fotelik.info/ . Rozsądnym rozwiązaniem jest wybór fotelika, który będziecie mogli wpiąć do stelaża wózka, ułatwi to np. zakupy w markecie bo po pół godziny noszenia fotelik zaczyna ciążyć :wink: . Osobiście mieliśmy Bebe-confort Creatis, ma dobrą osłonę boczną i regulowany zagłówek, niestety młody wyrósł nam z niego po 5 miesiącach (ma wzrost po tacie 8) ) i teraz ujeżdża taki wynalazek jak Concord Ultimax - ciężki jak diabli i skomplikowany montaż ale ma duży zakres regulacji i możliwość montażu tyłem do jazdy.
PS po zamontowaniu fotelika warto pamiętać o wyciągnięciu całkowitym pasów ze zwijacza żeby się przełączyły w tryb blokady - będą się tylko zwijać -pozwala na stabilniejszy montaż fotelików aż do 18 kg

Dzieki za gratulacje i odpowiedź. Zawsze dobrze posłuchać bardziej doswiadczonego kolegi. :)

mydlina 
Forumowicz

Auto: space star 1.6 comfort
Wysłany: 01-06-2009, 08:46   

No to oczywiście gratulacje!Ja jestem ojcem od dwóch miesięcy i całkowicie zgadzam sie z tym co pisze szkuba-najlepiej sobie kupić coś-co można wpiąć do ramy i jeźdźić tym jak wózek!No coz Twoje pytanie jest tez uzależnione od tego ile kasy posiadasz na ten fotelik i ogólnie na wózek-ja osobiście polecam fotelik maxi cosi cabrio fix-łatwa obsługa przy wpinaniu do samochodu-wszystkie atesty bezpieczeństwa i funkcjonalność-niestety nie jest tani-około 550 zł. Ale myślę ze jest wart tych pieniędzy-no przynajmniej moja Zosia jest zadowolona-jak tylko ja ułożę w foteliku zaraz zasypia(jeszcze przed jazdą samochodem). No poza tym fotelik jest kompatybilny z "system wózkowym" maxi cosi i quinny-bierzesz tylko ramę i fotelik i robi to za wózek na krótkie spacery!
Co do zasad montażu fotelika to rzeczywiscie najlepiej przeczytac stronę która precyzuje to najlepiej, no należy tylko pamiętać by, kiedy wozimy dziecko w foteliku na przednim siedzeniu-to jedzie ono tyłem do kierunku jazdy i wtedy wyłączamy poduszke powietrzną pasażera-ale to oczywiście tylko jedna zasad których jest opór...
Jeszcze raz gratulacje i dobrego wyboru!

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 01-06-2009, 08:59   

Oczywiście gratulacje.

A czy SS ma wyłączaną poduchę pasażera?
Jako fotelik i wózek polecam systemy mobilne nie wnikam w firmę ale fotelik powinien pasować do ramy wózka a wózek powinien mieścić się do bagażnika a nie zawsze tak jest.
Nie radzę też przepłacać za markę, teraz na rynku naprawdę jest z czego wybierać.
Moim zdaniem fotelik powinien być tak skonstruowany a właściwie jego rączka aby podczas noszenia nasza ręka była zgodna z fizjonomią ciała czyli (rączka równolegle do kierunku chodzenia a nie w poprzek) z rączki fotelika robi sie takie dziwne Z.

Generalnie nowych rodziców traktuje sie jak wielką dojną krowę.

mydlina 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2009, 09:43   

No jeśli już rama wózka nie mieści się do bagażnika, to zasadność kupowania fotelika , który jest w systemie mobilnym drastycznie spada, no bo przecież na wyjazdy "prosto z domu" jest spacerówka (no lub gondola przy totalnym maluszku), no ale mało jest chyba wózków ze składaną ramą, które by nie weszły do bagażnika SS(przy przesuniętej tylnej kanapie).
A co do wyłączenia poduchy pasażera-to powiem szczerze, że nie wiem czy się da wyłączyć-ale mam taka nadzieję-bo wiem, że nadejdzie czas,że będę musiał jechać z małą sam samochodem...
A co do traktowania rodziców jak dojna krowę-całkowicie się zgadzam-dopiero teraz odkryłem jak szeroka jest gama produktów dla dzieci i jakie są ceny-ale to temat rzeka-napewno nie dla tego działu!

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 01-06-2009, 10:00   

Student napisał/a:
A czy SS ma wyłączaną poduchę pasażera?
Nie ma wyłączanej poduszki pasażera. Chyba, że jakieś samoróbki przed którymi oczywiście przestrzegamy.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 01-06-2009, 10:06   

Problem bagażnika zawsze wychodzi w dziwnych momentach.
Piszę na swoim przykładzie:
Po nowy wózek pojechaliśmy samochodem teścia (Seat Cordoba) teściowa sponsoruje wózek.
Wybraliśmy zgoła odmienne rozwiązanie czyli wózek ze stałą gondolą i na pompowanych kołach bo mamy kupę miejsca w domu i na działce.
Okazała się że po mino ogromnego kufra (większy od Carismy chyba o 200l) wózek się nie zmieścił do Cordoby i wystawał podczas transportu.
Na miejscu okazała się że do Carismy wchodzi :lol:

Do noszenia maleństw wzięliśmy osobne nosidełko.

Co do przewożenia maleństwa na przednim siedzeniu wydaje Mi sie że SS nie ma wyłączanej poduchy tak jak Carisma.

mydlina 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2009, 11:07   

No ja, pojechałem kupować wózek razem ze swoją lepszą połową-ona uzbrojona w wiedzę o wózkach i fotelikach nie tylko teoretyczną (koleżanki zawsze coś podpowiedzą)-ja zaopatrzony w miarę...na szczęście w sklepie pani oprócz fotelika dała tez przymierzyć ramę do bagażnika,(udostępnienie fotelika do przymierzenia-powinno być normą) i wyszło ,że bagażnik w SS-sie spokojnie daje radę...Zakupilismy model trójkołowy, w czasie pierwszych wyjazdów jeszcze wyjmowałem kółka, by było więcej miejsca w bagażniku-ale teraz to sobie tym nawet głowy nie zawracam-opracowałem metodę i optymalne ułożenie wózka...Ale rama pasuje do fotelika (no trzeba było kupić adaptery na ramę,ale z tym nie ma problemu) jest to duże ułatwienie w czasie krótkich wypadów na zakupy itd

szkuba 
Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Wysłany: 01-06-2009, 21:15   

Cytat:
Nie radzę też przepłacać za markę, teraz na rynku naprawdę jest z czego wybierać.

Nie zawsze najdroższy znaczy najlepszy :wink: , choć osobiście uważam że na bezpieczeństwie malucha nie można oszczędzać i do tego mogą się przysłużyć niezależne testy publikowane w necie. Małe ciałko jest bardzo delikatne a zderzenie którego nikomu nie życzę powoduje ogromne przeciążenia. Nie na mawiam nikogo na szastanie pieniędzmi ale na rozsądne podejście do tematu. Pewien mój kolega chciał kupić swojej 3 letniej córce kupić podwyższenie zamiast pełnego fotelika 15-36kg takiego, który mamy dla naszej starszej córki. Po obejrzeniu paru filmików zderzeniowych zmienił całkowicie zdanie.....

PS my pierwszy fotelik (ryzykowne) i wózek kupiliśmy z drugiej ręki :mrgreen:

osiem 
Forumowicz

Wysłany: 02-06-2009, 10:25   

Kurcze ale odpowiedzi. dzieki za zainteresowanie. :)
Pojawilo sie duzo cennych rad.

tomiś 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.3 '04
Wysłany: 14-06-2014, 12:32   

Pora na odświeżenie tematu (tj. zmiana fotelika na większy).
Czy ktoś coś może polecić na 2-gi fotelik (od 9kg) ?
Chodzi mi o coś co się dobrze sprawdziło w Space Star 'ku.

Edit by MOD.
Od sprzedaży jest osobny dział.
Następnym razem będzie krecha.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 15-06-2014, 13:03, w całości zmieniany 1 raz  

tomwasz 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.8 MPI Comfort
Wysłany: 14-06-2014, 14:18   

Ja mam 2 x Ramatti Venus. Tanie i trwałe. Drugi już je ujeżdża (w obu autach). Ma taką zaletę że jest regulowane pochylenie całego fotelika więc jak młody śpi to można nico go odchylić (nie tylko opracie tylko cały fotelik) bez odpinania. Ale pewnie te droższe mają więcej gwiazdek w zderzeniach. Trzeba poszukać.

PanSascha 
Forumowicz

Auto: Wagon na Węgiel GDI
Wysłany: 14-06-2014, 15:34   

tomiś napisał/a:
Pora na odświeżenie tematu (tj. zmiana fotelika na większy).
Czy ktoś coś może polecić na 2-gi fotelik (od 9kg) ?
Chodzi mi o coś co się dobrze sprawdziło w Space Star 'ku.
Pozdrawiam i czekam na propozycje.

Ja nie polecam do stara Chicco Elleta miałem go w Galancie i tam się sprawdzał w Space Wagonie także pasuje idealnie, natomiast w Space Starze fotelik jest luźny i lata delikatnie na boki z powodu innego profilu siedzenia i nie czułem się bezpiecznie z tym.
Omijaj więc Chicco bo prawie wszystkie ich foteliki mają ten sam "kadłub"
Inną kwestią jest to że po montażu ciężko było wsadzić młodego tak żeby głową nie jezdżił po podsufitce.
Kuzyn ma Romer King Plus i podobny problem w Mazdzie Mpv, pozbył się go na tablicy i kupił "hamerykańskie" Graco i jest teraz zadowolony chociaż fotelik wygląda na chińskie paskudztwo.

tomwasz 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.8 MPI Comfort
Wysłany: 14-06-2014, 16:04   

PanSascha, w SS, bez przesunięcia kanapy do przodu, żaden chyba fotelik skonstruowany do przewozu dzieci przodem do kierunku jazdy nie będzie dobrze pasował. Jedynie środkowe miejsce jest dobrze do tego przystosowane (o czym nawet w instrukcji). Po prostu tylne boczne pasy wychodzą ze słupka zbyt blisko przodu pojazdu. To jest trochę nieprzemyślane ale czego się spodziewać po takim maleństwie. Na szczęście po przesunięciu kanapy kilka cm do przodu dzieciaki wciąż mają wystarczająco miejsca na nogi (choć starszy okopuje mi oparcie fotela od tyłu).

Odpowiedz do tematu