|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] pedał gazu "przeskakuje" |
Autor |
Wiadomość |
pit1
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse 1g
|
Wysłany: 14-06-2009, 19:35 [1G 90-94] pedał gazu "przeskakuje"
|
|
|
Witam, mam taki (chyba) drobny problem. Otóż podczas wciskania pedału gazu na początku jest lekki opór, a potem delikatny przeskok. Przez to kiepsko się rusza oraz odejmuje / dodaje gaz, bo trochę rzuca autem.
Generalnie problem jest czysto mechaniczny (przynajmniej tak się wydaje) i związany z pedałem gazu albo może linką gdzieś tam dalej. Poprzedni właściciel mówił coś o jakiś sprężynkach przy przepustnicy.
Ktoś się może z tym spotkał i wie jak najszybciej sobie z tym poradzić? |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-06-2009, 12:58
|
|
|
WD 40 polecam. Najpierw w środku w samochodzie odczyść pedał gazu (zbiera się tam błoto i kurz z butów) i popryskaj WD, póżniej możesz prysnąć pod maską na linki i sprężyne przy przepustnicy. U mnie pomogło. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Angel
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Eclipse D22
|
Wysłany: 15-06-2009, 23:58
|
|
|
zdecydowanie WD40 bedzie po sprawie mialem to samo w moim |
|
|
|
 |
Poli jdm
Nowy Forumowicz Poli
Auto: mitsubishi Eclipse 1G
|
Wysłany: 16-06-2009, 10:45
|
|
|
Panowie WD40 to tylko tymczasowe rozwiązanie ponieważ ulatnia się po jakimś czasie i problem powraca. Są dzisiaj dużo lepsze środki na bazie teflonu i to bym polecał! sprawdzony sposób. Jak będziesz chcial to ci podam nazwę.Pozdrawiam. |
_________________ Poli |
|
|
|
 |
pit1
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse 1g
|
Wysłany: 16-06-2009, 23:37
|
|
|
Niestety sprawa nie taka prosta do rozwiązania.
Przepustnica sama chodzi ładnie, płynnie, opór jest ale nie za duży.
Zdjęliśmy linkę z przepustnicy i poruszałem pedałem gazu - chodzi zupełnie lekko, nie stawia najmniejszego oporu, więc sam pedał gazu też odpada. Natomiast jak linka była odczepiona od przepustnicy i jedna osoba ją naciągała, a druga naciskała na pedał gazu to czuć było kiepską pracę. Pedał chodzi skokowo, niezbyt płynnie, im mocniej naciągnięta linka tym bardziej to czuć. Dlatego stawiam, że to chyba linka + pancerze, ale niezbyt jest co z tym zrobić. Wpuściliśmy trochę oleju strzykawką i igłą do pancerzy, ale nie za wiele się da w ten sposób. Jeszcze drugi typ to taka dziwna skrzynka - pancerz który idzie od okolic pedału wchodzi do skrzynki, tam są jakieś kółka, coś jak przekładnia i z drugiej strony wychodzi dopiero pancerz z linką, która potem ciągnie przepustnice.
Tak czy siak posmarowaliśmy na tyle na ile się da, te kółka też, trochę naciągnęliśmy linkę i jest trochę lepiej, ale wciąż tak sobie. Już nie skacze przy ruszaniu, tylko później.
Da się coś zrobić z tymi pancerzami / linkami? Może mechanik jest w stanie to wyjąć, porządnie wyczyścić i nasmarować? Robienie tego samemu zdecydowanie odpada. |
|
|
|
 |
Poli jdm
Nowy Forumowicz Poli
Auto: mitsubishi Eclipse 1G
|
Wysłany: 17-06-2009, 00:30
|
|
|
No chyba bedziesz musiał podjechać do mechanika skoro sam się za to nie chcesz brać, ale czsem tak najlepiej. Powodzenia. |
_________________ Poli |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24334 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-06-2009, 07:45
|
|
|
pit1, najlepszy patent to wlasnie olej silnikowy wpuszczony strzykawka pod pancerz linki - tylko olej jak najrzadszy (syntetyk) i do tego rozgrzany |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 18-06-2009, 22:59
|
|
|
nom, rozgrzany lepiej wejdzie w panceż, ale jak jest przetarta w środku linka to niewiele da, rozwiązaniem będą nowe linki gazu
PS. ta puszeczka to tempomat ;p |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
|
|