|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jakie czynności serwisowe |
Autor |
Wiadomość |
alex1000
Nowy Forumowicz
Auto: jeszcze nie mam, ale chce mieć
|
Wysłany: 16-06-2009, 21:41 Jakie czynności serwisowe
|
|
|
Witam, moja żona dostała w spadku colta, mówiąc szczerze to niewiele i nim wiem. Wiem tylko tyle że to rocznik z przedziału 88-92, widziałem go pre razy i po zdjęciach z netu rozpoznałem . W związku z powyższym mam kilka kwestii.
1. jakie nas i z jaką częstotliwością czekają mnie czynności serwisowe?
2. Colcik stoi na osiedlu we Wrocławiu nie jeżdżony od dwóch lat, a ja mieszkam jakieś 280 km od Wrocławia. I tu pojawiają mi się wątpliwości i pytania. Zakładając że samochód był w pełni sprawny to czego mogę się po min spodziewać. Czy jak zajadę na miejsce to samochodzik odpali Co mam zrobić żebym mógłbym nim przejechać te 280 km. Wymienić olej, jakieś inne płyny itp
3. Ta kwestia dotyczy punktu 2, ponieważ nie jestem mechanikiem i na samochodach wcale się nie znam, czy może ktoś polecić dobry warsztat we Wrocławiu w którym wymienią co trzeba abym mógł spokojnie jeździć tym Coltem. |
_________________ Aleksander |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 728 Skąd: Kostrzyn
|
Wysłany: 17-06-2009, 10:28
|
|
|
powinien chodzić bez problemu. wymień olej i możesz jechać do siebie. dla pewności może jeszcze wymień rozrząd pasek alternarora i płyn w chłodnicy jeśli jest brudny. w tym modelu usterki raczej nie występują. wiem bo mam takiego jakieś 3 lata i nic nie padło poza normalnym zurzyciem. |

Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 646 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24363 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-06-2009, 11:00
|
|
|
ja tez mam taki model 3 lata i polecam:
- kupic klej do szyb samochodowych i przykleic maske oraz drzwi do ich kratownic (odspajają się)
- dołożyć przekaźnik do sterowania ogrzewaniem szyby (opis na mojej WWW)
- wymienić kondensatory w ECU (też na WWW)
- sprawdzić czy kolektor wydechowy nie jest pęknięty
- wymienić rozrząd (pasek+napinacz ok. 70 zl kosztuje) wraz z uszczelniaczami (2 szt.) oraz olej
- wymontować mechanizm wycieraczek i go przesmarować (miejsca, gdzie metalowe kule czy walce trą o plastikowe obudowy)
- wyregulować zawory
a w kwestii zepsucia, to mi się ostatnio zepsuł włącznik świateł mijania - skleiłem klejem i działa
ponadto, to tylko części eksploatacyjne zmieniłem (oleje, płyny, świece, kable zapłonowe, chłodnica, tarcze/klocki, sprzęgło, żarówki, amortyzatory, sworznie, gumy zawieszenia itp. - część nadmiarowo, ale lubię raz włożyć a potem jeździć) |
|
|
|
 |
alex1000
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-06-2009, 19:53
|
|
|
Dziękuję bardzo za informację, teraz mam jaki taki obraz sytuacji. I mam jeszcze jedno pytanko, ile waży nasz Colt? Zastanawiam się, bo mam możliwość transportu Colcika na pace samochodu ciężarowego z HDS który ma udźwig do 1,5 tony. |
_________________ Aleksander |
|
|
|
 |
docencik87
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Pomógł: 34 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 887 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-06-2009, 20:01
|
|
|
935 kg z tego co pamiętam |
_________________ Witaj Gość!!
1993-2008 Mitsubishi Colt C51A 1.3 8V Gaźnik(mój ukochany samochodzik )
2008-2014 Mitsubishi Colt C52A 1.5 8V (nowy nabytek)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
alex1000
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-06-2009, 20:48
|