Przesunięty przez: Adaho_krak 27-06-2008, 17:11 |
Czujnik w drzwiach od strony kierowcy |
Autor |
Wiadomość |
arturlip [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2006, 11:36 Czujnik w drzwiach od strony kierowcy
|
|
|
Witam!
Drodzy forumowicze mam nastę pujące pytanie. może ktoś z was zna odpowiedź.
Czy jescze jakąś rolę pełni czujnik w drzwiach od strony kierowcy, oprócz informacji, że są otwrte drzwi. czy ma wpływ na uruchomienie silnika? |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 12-08-2006, 12:01
|
|
|
Nie ma, ale może mieć wpływ na działanie autoalarmu oraz światełka wewnątrz. Jeżeli masz zamontowany ukryty immobiliser (wymagający wciśnięcia po otwarciu drzwi) to może Ci odciąć zapłon nie dostając informacji o otwarciu drzwi przed uruchomieniem auta. Opisz co się dzieje nie tak jak trzeba, może uda się pomóc.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
arturlip [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2006, 12:37
|
|
|
Opisywałem to w Nie moge uruchomic MSS DID . Zauważyłem, że gdy czujnik u kierowcy jakoś tam poruszam, to udaje mi sie uruchomić, ale to moze byc tylko zbieg okoliczności. Nie wiem jak to potwierdzic na 100%. Stąd moje pytanie. |
|
|
|
 |
SlaGlaw [Usunięty]
|
Wysłany: 13-08-2006, 20:39
|
|
|
Witam!
Czytając ten wątek przypomniałem sobie o tym, że i u mnie pojawił się problem z czujnikiem otwarcia przednich drzwiach pasażera. Rozkręciłem go i na szczęście problemem był tylko rdzawy nalot na śrubie. Po oczyszczeniu śruby wszystko wróciło do normy. Postanowiłem sprawdzić pozostałe. Były ok. Przy okazji zaobserwowałem, że czujnik w drzwiach kierowcy jest inny niż pozostałe. Większy i inaczej podłączony. Z tego co zauważyłem zakończony jest kostką z kilkoma przewodami. Nie byłem w stanie dokładnie go obejrzeć z tego względu, że stawiał duży opór przy wyciąganiu a nie chciałem wyciągać go na siłę.
Jestem ciekaw dlaczego ten konkretny czujnik jest inny niż pozostałe i jakie dodatkowe funkcje spełnia?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 15-08-2006, 13:39
|
|
|
SlaGlaw napisał/a: | Jestem ciekaw dlaczego ten konkretny czujnik jest inny niż pozostałe i jakie dodatkowe funkcje spełnia? |
Od tego czujnika zależy automatyczne zamykanie zamków po uruchomieniu silnika - przynajmniej u mnie. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Zwierzu
Forumowicz

Auto: Outlander Turbo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 147 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-08-2006, 14:26
|
|
|
Witam
Ja wlasnie niedawno wymienilem ten element od drzwi kierwcy i wydawalo mi sie ze jakos do konca to on nie dzialal. Tzn. jak mialem otwarte drzwi w autku to bywalo ze nie moglem odpalic go. Po wymianie czy drzwi mam otwarte czy zamkniete odpala nie wiem jaki to ma sens natomiast moze komus takie info sie przyda.
Wydaje mi sie mocno awaryjny ten element ale to moje przypuszczenia laika:)
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
 |
kostuch [Usunięty]
|
Wysłany: 22-08-2006, 14:57
|
|
|
Z tego co wiem to w niektórych modelach jest podłączony do zapłonu i jak są niedomknięte drzwi to nie odpalisz, ale ta modernizacja była robiona na zamówienie. |
|
|
|
 |
stolarek [Usunięty]
|
Wysłany: 22-08-2006, 16:13
|
|
|
no właśnie mam też w tym temacie pytanko tylko trochę z innej beczki. Nie zaskakuje mi brzęczyk od świateł, kontrolka na desce o otwarciu drzwi i oświetlenie przy otwartych drzwiach. Czy to wiąże sie z poważniejszą naprawą czy wystarczy że go odkrece i przeczyszczę? Czy tam jest jakoś dużo kabelków czy tylko jeden i masa ewentualnie dwa? Zgóry dzięki |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 22-08-2006, 19:04
|
|
|
stolarek, tak na prawdę to powinno się go wymienić jednak możesz spokojnie go wymontować i zamontować (jedno i drugie nie przekracza możliwości manualnych szympansa ), ma kostkę wpinaną w siebie, co do skuteczności naprawy - nie wiem może coś da. Warto spróbować.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 22-08-2006, 19:52
|
|
|
stolarek pewnie w SS jest tak samo jak w cari, wiec spokojnie odkrecasz, odpinasz kostke, dwa cienkie srubokrety, rozkladasz wlacznik, uwazaj na sprezynke w srodku, jak rozbierzesz to w srodku zobaczysz blaszke w ksztalcie skrzyzowanych U, wyjmujesz ja z plastiku w ktorym jest, rozginasz te blaszki na zewnatrz(mozesz przejechac zewnetrzne czesci blaszki drobnym papierkiem sciernym - tak samo robisz wewnatrz) pozniej delikatnie wazeliny technicznej, skladasz wszystko i powinno dzialac, w obu cari u mnie pomoglo - 5 minut roboty, w jednej juz z rok dziala bez problemu, w drugiej od tygodnia |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Zwierzu
Forumowicz

Auto: Outlander Turbo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 147 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-08-2006, 16:34
|
|
|
Gdyby ten element kosztowal wiecej niz 20zl to bym moze sie zastanawial nad jakims druciarstwem ale tak nie jest, a wymienialem w ASO.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
stolarek [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2006, 16:49
|
|
|
no to idę sie wziąć za to....... dzięki..... |