[Cari 1.9TD] Wtyskiwacze do czyszczenia czy cos innego ? |
Autor |
Wiadomość |
mitring
Mitsumaniak

Auto: VW Passat AWX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-07-2009, 13:09 [Cari 1.9TD] Wtyskiwacze do czyszczenia czy cos innego ?
|
|
|
Czołem :]
mitsumaniacy mam problem, w piątek pożyczyłem koledze z pracy miśka pojechał załatwić co trzeba i wrócił ... i powiedział mi coś co dało mi do myślenia że mam do czyszczenia wtryskiwacze bo strasznie dymi mi misiek.
To dymienie polega na tym, że np:
jade na 5 biegu chce wyprzedzić pojazdy ... redukcja do 4 i ... poleci ciemny dym jak ciemny trudno mi określić .... ten dym wg kolegi jest oznaką, że trzeba wyczyścić wtryski czy to prawda.
Jeśli tak to ile takie coś kosztuje, i czy jest sens czy nie lepiej zakupić nowe wtryskiwacze i jaka cena na alledrogo są używane po 150 / 300zł |
|
|
|
 |
demeone
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 598 Skąd: Szczecin/Manchester
|
Wysłany: 12-07-2009, 16:46
|
|
|
zależy od koloru dymu ale to może też znaczyc że spala olej lub wode z chłodnicy |
|
 |
mitring
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-07-2009, 17:12
|
|
|
Jutro będę jechał do pracy to zobaczę dokładnie jaki kolor. Jutro napiszę coś więcej. Dzięki za podpowiedź demeone. |
_________________ 30.03.2011 - Alicja i Natalka - na świat przyszły moje małe Mitsumaniaczki |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 12-07-2009, 18:17
|
|
|
Jak padły tryski to powinien kopcić na czarno lub ciemno brązowo, odpal samochód niech się nagrzeje i wtedy naciskając pedał gazu tak pod 4k obrotów jak zacznie kopcić to znaczy że coś jest nie tak.
Ja miałem tak z miesiąc temu ale to była moja wina bo zrobiłem nim około 2k mil w mieście a że u mnie 50 km/h max i wszyscy przestrzegają przepisów(po prostu samochód nie wkręcał mi się na więcej niż 2k obrotów) to wydech mi się tak zasyfił że powyżej 3k obrotów puszczał za sobą czarną chmurę i pełno sadzy.
Mi pomogło przegonienie mojego samochodu na autostradzie bez użycia 5 biegu tak z 50 km.( nie zapomnij po takiej przejażdżce schłodzić turbiny porostu za nim wyłączysz samochód niech pochodzi na biegu jałowym tak z 3 minuty)
Samochodzik od razu zrobił się żwawszy i teraz nawet nie puszcza dymka przy wciśnięciu gazu do dechy.
A jak kopci na czarno to niekoniecznie wtrysk może być turbo booster albo żle ustawiony kąt wyprzedzenia wtrysku(dość często się zdarza przy zmianie rozrządu) |
Ostatnio zmieniony przez pawelsonx 12-07-2009, 18:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mitring
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-07-2009, 18:20
|
|
|
pawelsonx ja codziennie robię ok 70km w jedna stronę do pracy w trasie, więc jade tak 90 ... i więcej
Jutro tak jak napisałem zobaczę jak sprawa wygląda.
[ Dodano: 14-07-2009, 08:56 ]
OK koledzy, dym jest ... czarny jaka przyczyna może być. Ostatnio (czyt. 4 krotnie) zatankowałem Lotos Dynamic. To co wynalazłem na google mnie załamało. Ale czekam na wasze opinie...
aha: dodam tak jak kolega polecił i faktycznie dym pojawia sie dopiero przy obrotach pow. 3.5tys. / 4tys w gore.
pozdro |
|
|
|
 |
|