Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3G 00-04 ] Eclipse z USA w Polsce
Autor Wiadomość
menel 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 3G
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-07-2009, 09:14   [3G 00-04 ] Eclipse z USA w Polsce

Witam,

zakupiłem kilka dni temu Eclipse 3G 2004 sprowadzany ze stanów i jak wiadomo auto musi być przerobione, aby było zgodne z europejskimi normami. Auto było kupione od jakieś firmy zajmującej się handlem autem sprowadzanych z USA i jest zarejestrowane w Polsce, więc teoretycznie skoro ma przegląd powinno być zgodne z Polskimi normami, ale wiem że na pewno kilka rzeczy wygląda inaczej niż powinno i tak:

1. Kierunkowskazy z przodu jest w kolorze pomarańczowym, ale się cały czas świeci (tzn. po włączeniu świateł pozycyjnych). Jak włączę kierunkowskaz to oczywiście miga taki kierunkowskaz. Aczkolwiek w zwykłych lampach jest także dodatkowa żarówka, która się świeci. Więc z przodu są w sumie 4 światła pozycyjne (w lampach od kierunkowskazów i w lampach ze światłami mijania). Czy takie coś jest dozwolone, czy muszę odłączyć oświetlenie od kierunkowskazów?

2. Z tyłu mam dużo czerwonych lamp, które są cały czas włączone, przez co kierowcy myślą, że mam światła przeciwmgielne włączone. Czy trzeba wyłączyć cześć lamp (te po bokach) i zrobić je jako przeciwmgielne (jest przycisk w aucie do tego).

3. Z przodu pod tablicami rejestracyjnymi jest puste miejsce przez które widać chłodnie, jak się domyślam czegoś tam brakuje. Ponadto przycisk do świateł przeciwmgielnych nic nie robi. Czy mam rozumieć, że czegoś tam brakuje?

Czy jest coś jeszcze na co powinienem zwrócić uwagę w takim aucie, abym nie stracił dowodu rejestracyjnego?

Krueger 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 3.0 V6 GT
Wysłany: 23-07-2009, 21:36   

Moim zdaniem każdy diagnosta i każdy patrol drogówki inaczej do tego podchodzi. Podejrzewam nawet (???), że mało które 3g jest w pełni zgodne z krajowymi normami.

Proponuję: 1) przerobić kierunki tak, żeby nie świeciły na pomarańczowo - mają się świecić tylko gdy sygnalizujesz manewr (za bardzo zwraca to uwagę, jakie skutki - wiadomo), 2) dorobić przeciwmgielne z tyłu (wstawić w tylną lampę, na ten sam przycisk), 3) te czerwone z tyłu to tzw. obrysowe - ja bym nie ruszał, chyba że masz inaczej jak myślę, 4) największy problem z lampami z przodu - świecą po amerykańsku (czyli po oczach) a nie w stylu UE. Można wstawić soczewki ale nie wiem kto to robi, podejrzewam że większość posiadaczy ecli sobie to odpuszcza.

Sądzę, że jak zrobisz pkt 1 i 2 to przy dobrych wiatrach i odrobinie szczęścia powinieneś mieć spokój. Bardziej doświadczeni koledzy (piszę jako laik) na pewno podadzą Ci więcej szczegółów albo poprawią jeśli się mylę. Pozdro

menel 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 3G
Wysłany: 24-07-2009, 09:16   

Z kierunkowskazami tak też zrobię dla świętego spokoju, bo to banalna kwestia.

Natomiast światła obrysowe (obok świateł od biegu wstecznego) wg. mnie najlepiej przerobić na przeciwmgielne w sensie podłączyć pod przycisk do przeciwmgielnych.
Poza tym, jak miałem przyjemność jechać nocą to co której auto co za mną jechało świeciło mi długimi, bo najprawdopodobniej interpretowali to jako przeciwmgielne i ich to raziło - w końcu 4 lampy z tyłu świecące na czerwono.

A co do głównych lamp to jest szansa, że zostały one w jakiś sposób przystosowane do jazdy w Polsce, tzn. jest szansa, że są asymetryczne.

Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam.

kamil4711 
Forumowicz

Auto: Eclipse 2G 95r. 420a N/A
Wysłany: 24-07-2009, 21:15   

przednie lampy w usa sa symetryczne i teoretycznie zaden diagnosta nie powinien ci podbic dowodu , proponuje ci zakupic czarne soczewki , nie sa drogie tylko kazde takie lampy nalezy przed montazem nasmarowac czarnym klejem do szyb , bo ci moga parowac wdni deszczowe no i po wyjezdzie z myjni :)

Odpowiedz do tematu