Klocki hamulcowe |
Autor |
Wiadomość |
stanleyr
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2.0 4WD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Cze 2009 Posty: 48 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 09-07-2009, 22:35 Klocki hamulcowe
|
|
|
Przymierzam się do wymiany klocków przodu i tyłu. Czy są jakieś niespodzianki z którymi sobie bym nie poradził?
Klocki które nabyłem są jakiejś niemieckiej firmy ATE podobno najlepsze. Co możecie o nich powiedzieć?
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. |
_________________ stan |
|
|
|
 |
misiek-misiek
Mitsumaniak Kawosz :)

Auto: MSS; N16
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Posty: 661 Skąd: Pajęczno-okolice
|
Wysłany: 10-07-2009, 10:13
|
|
|
z przodu wymiana klocków to bajka (10 minut/ stronę)
z tyłu musisz pokombinować z zaciskami bo ręczny też jest na klocki i tam jest takie ustrojstwo, które musisz cofnąć
ja wyciągnąłem zaciski, oczyściłem szczotką drucianą, trochę wd40, w imadło i kluczem francuskim i alleluja poszło (potem oczywiście dolewka płynu i odpowietrzanie układu) Być może u ciebie pójdzie beż demontażu zacisków
jeżeli lubisz robotę przy aucie to spokojnie to za jedno popołudnie zrobisz, śrubki się elegancko odkręcają jak to w japończyku |
|
|
|
 |
stanleyr
Forumowicz
|
Wysłany: 10-07-2009, 19:15 klocki hamulcowe
|
|
|
A jeśli chodzi o płyn. Do tej pory wymieniałem klocki w aucie które nie miało ABS i w przypadku gdy musiałem cofnąć tłoczki zacisków płyn samoczynnie cofał się do zbiorniczka. Jak to jest z ABS-em? Czy muszę odkręcać odpowietrzniki przy cofaniu tłoczków? I jeszcze co do odpowietrzania układu hamulcowego. Czy odpowietrzać należy z pracującym silnikiem w przypadku ABS-u? |
_________________ stan |
|
|
|
 |
misiek-misiek
Mitsumaniak Kawosz :)

Auto: MSS; N16
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Posty: 661 Skąd: Pajęczno-okolice
|
Wysłany: 10-07-2009, 23:08
|
|
|
ja normalnie bez żadnych cudów cofałem tłoczki, nic się nie dzieje
odpowietrzasz na zgaszonym silniku ale wtedy odpowietrzniki musisz popuścić żeby powietrze zeszło z układu |
|
|
|
 |
stanleyr
Forumowicz
|
Wysłany: 28-07-2009, 21:02 klocki
|
|
|
Ok. jestem już po wymianie klocków. Robota dziecinnie prosta. Tak dla informacji zainteresowanych tylne cylinderki (w tarczach hamulcowych) aby cofnąć wcześniej należy obrócić tak około 360 stopni i dopiero wówczas można je cofnąć.
Dzięki jeszcze raz za wskazówki.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. |
_________________ stan |
|
|
|
 |
|