|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E52A 1.8] Elektryczne szyby i centralny zamek. |
Autor |
Wiadomość |
A
Mitsumaniak
Auto: Yaris d-4d
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-08-2009, 14:42 [E52A 1.8] Elektryczne szyby i centralny zamek.
|
|
|
Mam problem z elektrycznymi szybami i centralnym zamkiem. Dziś zdjąłem wewnętrzną część przednich drzwi co by zajrzeć i przeczyścić styki, ale szczerze mówiąc oprócz doświadczenia w rozbieraniu drzwi nie wiele zyskałem Próbowałem trochę zajrzeć i pogrzebać palcami pod tą folią naklejoną na drzwi ale wolałbym najpierw wiedzieć dokładnie czego szukać żeby nie zepsuć tego co jeszcze działa
Zauważyłem natomiast że jak odłączę panel kierowcy sterowania szybami przestaje mi zupełnie działać centralny zamek. Tak być powinno?
Problem który chciałem rozwiązać to nie otwierające się tylne szyby (z lewej nic zupełnie, z prawej słychać cyknięcie ale się nie otwiera - efekt ten sam z panelu kierowcy i bezpośrednio przyciskiem na danych drzwiach), przednie działają. Jak przekręcę kluczyk w drzwiach kierowcy to otwierają mi się wszystkie oprócz przednich pasażera, to samo jak siedząc w środku przełączę dyndzel zamykania drzwi u kierowcy. Ale jak pójdę i kluczykiem otwieram drzwi pasażera to otwierają się wszystkie oprócz drzwi kierowcy... |
_________________ Wcześniej: Galant 95 1.8 GLi. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11176 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 10-08-2009, 16:13
|
|
|
A napisał/a: | Zauważyłem natomiast że jak odłączę panel kierowcy sterowania szybami przestaje mi zupełnie działać centralny zamek. Tak być powinno? |
Oczywiście że jak odłączyłeś całą magistralę to nie będzie działać.
Spróbuj sprawdzić silniczki na krótko.
A napisał/a: | Jak przekręcę kluczyk w drzwiach kierowcy to otwierają mi się wszystkie oprócz przednich pasażera, to samo jak siedząc w środku przełączę dyndzel zamykania drzwi u kierowcy. Ale jak pójdę i kluczykiem otwieram drzwi pasażera to otwierają się wszystkie oprócz drzwi kierowcy... |
Wygląda na uszkodzony siłownik w drzwiach pasażera(tak przynajmniej mi się wydaje ) |
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 10-08-2009, 19:48
|
|
|
A, masz coś z siłownikami obu przednich drzwi. Kiedy otwierasz drzwi kierowcy kluczykiem to te właśnie drzwi otwierasz najwyraźniej mechanicznie kluczykiem, a przy okazji działa tzw master czyli centralka odczytuje impuls i otwiera resztę drzwi. Tak samo z prawej strony. Sprawdź czy do siłowników dochodzi prąd w momencie przekręcenia kluczyka.
Tak samo z tylnymi szybami. Możliwe, że ta jedna ma ciężko i dlatego tylko pyka a druga wcale nie reaguje. Zdejmij tapicerkę i odepnij kostki. Sprawdź czy podczas naciskania przycisku dochodzi napięcie. Obstawiam uszkodzenie ukłądu wykonawczego jeśli nie otwierają się ani z drzwi kierowcy ani pasażerów. |
|
|
|
 |
A
Mitsumaniak
Auto: Yaris d-4d
|
Wysłany: 10-08-2009, 23:50
|
|
|
Dziękuję, jutro spróbuję się dosiąść do auta z miernikiem Dam znać co z tego wyszło. |
_________________ Wcześniej: Galant 95 1.8 GLi. |
|
|
|
 |
|
|