Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
progi progi i jeszcze raz progi :(
Autor Wiadomość
kowal_ldz 
Nowy Forumowicz

Auto: 1.8 16v GLS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-08-2009, 15:04   progi progi i jeszcze raz progi :(

prawa strona mojego auta prezentowała się zdecydowanie lepiej (pod względem braku korozji), do momentu gdy postanowiłem zdjąć plastikową dokładkę...
to jest próg i przedni błotnik (w tym miejscu błotnik jest bardziej poszkodowany)

a tu już mamy próg przy tylnym kole

przepraszam za jakość zdjęć, robione były telefonem.

czy ktoś poradzi coś ciekawego? wspawywanie zdrowych, nowych progów raczej nie wchodzi w grę :(

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 16-08-2009, 23:48   Re: progi progi i jeszcze raz progi :(

kowal_ldz napisał/a:

czy ktoś poradzi coś ciekawego? wspawywanie zdrowych, nowych progów raczej nie wchodzi w grę :(

dlaczego? to chyba jedyne słuszne wyjście, rdze trzeba wyciąći wstawić zdrowy kawałek, im więcej blachy "uszkodzonej" tym więcej trzeba wyciąć.

kowal_ldz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-08-2009, 02:27   

karolgt napisał/a:
dlaczego?

jak na razie gość mi policzył 800 zł za jedną strone... muszę chyba zmienić lakiernika

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 17-08-2009, 02:36   

błotnik to chyba będzie lepiej wziąść z jakiegoś rozbitka, pełno tego na allegro.
A co do progów:

jak szukałem dokładek plastikowych do mojego colta, to źle się z gościem zrozumiałem i on myślał że chce wspawać progi bo moje są już zgnite. Powiedział mi wtedy około 100 zł za jedną strone.

1600 zł to fakt, troche dużo. Generalnie same progi to nie jest jakiś wielki problem, tylko jeśli u Ciebie to tak wygląda, to w jakim stanie jest podłoga i cała reszta? podłużnice itd? może nie warto dokładać?

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 17-08-2009, 10:28   

800 zł za strone <szok> zmień gościa ta cena to z kosmosu. cena 200 zł plus cena progu to jest dobra cena za jedna strone.
Przeciez tego nie musisz malować na jakiś kolor wystarczy czarny lub podkład.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2009, 10:47   

W moim przypadku lakiernik nawet nie chciał słyszeć o wstawianiu progów w zamienniku czy z rozbitka. Wstawił kawałek nowej, zdrowej blachy, zarzucił na tym fragmencie lakier i (przy okazji innych prac) policzył niecałe 50 PLN. Cena, którą podał Ci lakiernik to kosmos. Albo szuka frajera, albo nie chce się podjąć tej roboty i specjalnie rzucil cenę zaporową. Podskocz do kogoś innego.

kowal_ldz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-08-2009, 12:47   

karolgt napisał/a:
tylko jeśli u Ciebie to tak wygląda, to w jakim stanie jest podłoga i cała reszta? podłużnice itd? może nie warto dokładać

właśnie to dla mnie był szok. podłoga w super stanie, podłużnice całe. jedyne oznaki korozji na tylnym błotniku. a skoro podłoga w takim stanie to nie spodziewałem się, że pod plastikową dokładką może być taka niespodzianka.
Morfi napisał/a:
800 zł za strone <szok> zmień gościa ta cena to z kosmosu

tak, to było policzone przespawanie (400 zł), obrobienie, podkład i lakier i do tego dochodzi cena progu. więc 800 zł + próg.

z drugiej strony kolega lakiernik zaproponował mi trochę mniej satysfakcjonujące rozwiązanie - zabawa z włóknem szklanym, trochę szpachli, podkładu i lakier. Sugerując, że blacha robiona na ciepło zacznie jeszcze bardziej zrdzewieć. Jego argumenty: elastyczne, nie przepuszcza wody i dobrze wyczyszczone zapobiegnie rdzy. Tylko czy to ma sens? na pewno mniej trwałe, a autem planuje pojeździć jakieś 3 lata :roll:

boję się zdjąć dokładki z drugiej strony :|

mefis_radom 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer
Wysłany: 18-08-2009, 22:51   

kowal_ldz napisał/a:
karolgt napisał/a:
tylko jeśli u Ciebie to tak wygląda, to w jakim stanie jest podłoga i cała reszta? podłużnice itd? może nie warto dokładać

właśnie to dla mnie był szok. podłoga w super stanie, podłużnice całe. jedyne oznaki korozji na tylnym błotniku. a skoro podłoga w takim stanie to nie spodziewałem się, że pod plastikową dokładką może być taka niespodzianka.

boję się zdjąć dokładki z drugiej strony :|

To mało w życiu widziałeś. Moj lancer od spodu stan idealny, podloga nie tknieta przez rdze i podluznice rowniez, ale gdy go zaczalem rozbierac, to wlasciwie sie okazalo, ze tylko ta podloga jest zdrowa, a takto wszystko lecialo razem z dachem, wzdluz wzmocnienia. Najlepszym rozwiazaniem bylo by wyspawac to i to jak najszybciej.

Odpowiedz do tematu